Obavijesti

News

Komentari 36

Gotovo 60 posto Austrijanaca protiv ukidanja vojne obveze

Austrijanci su se na referendumu o ukidanju vojne obveze, izjasnili protiv ukidanja služenja vojne obveze i profesionalizacije vojske. Glasovalo je 49 posto birača

VIDEO

Austrijanci su se na referendumu o (ne)ukidanju vojne obveze, izjasnili protiv ukidanja služenja vojne obveze i profesionalizacije vojske. 

Prema prvim nepotpunim službenim rezultatima, na osnovi izbrojenih 97,8 posto glasova, (glasovi poslani pismonosnim pošiljkama bit će prebrojani u ponedjeljak), čak 59, 8 posto građana se izjasnilo „za“ zadržavanje vojne obveze, dok je njih 40,2 posto glasalo za profesionalizaciju vojske i ukidanje sadašnje vojne obveze, priopćeno je u Dnevniku austrijskog radija i televizije ORF ZiB 1 u 19,30 sati.

Posljednja izborna mjesta zatvorena su u 17 sati, a od 6,3 milijuna birača s pravom glasa na referendum je izašlo njih čak 49 posto, što je neočekivano visoki odaziv. Rezultat referenduma neobavezujući je, ali je Vlada obećala da će ga poštovati.

Austrijski mediji izvještavaju kako je ishod referenduma težak udarac za vladajuću Socijaldemokratsku stranku (SPÖ) saveznog kancelara Wernera Faymanna, posebice njegovog stranačkog kolegu, ministra obrane i sporta Norberta Darabosa, kao i za stranku Zelenih i tim Stronach koji su se zalagali za profesionalizaciju austrijskih oružanih snaga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kancelar Faymann je izjavio kako odbacuje pomisao da bi ministar Darabos, koji je vodio kampanju za ukidanje vojne obveze, trebao podnijeti ostavku, podržavši javno svog stranačkog kolegu.

- Iako rezultat nije onaj koji sam želio, poštovati ću ga - rekao je austrijski kancelar za ORF, dodavši kako je uvjeren da je odluka o modernizaciji vojnog roka zasigurno donesena za narednih deset godina.

 - Razočaran sam što nije prošao predloženi sustav profesionalne vojske -  rekao je ministar Darabos, istaknuvši kako i dalje "ostaje na dužnosti". Najavio je da će provesti rezultat referenduma, unatoč tome što nije onaj koji je priželjkivao, ustvrdivši kako to "neće biti lako".

Čelnik Narodne stranke (ÖVP), potkancelar i ministar europskih i međunarodnih poslova Michael Spindelegger čija je stranka partner socijaldemokrata u vladajućoj koaliciji bila je isto kao i Slobodarska stranka (FPÖ) desničara Heinz - Christiana Strachea protiv ukidanja vojnog roka i civilnog ročništva. Spindelegger je u pobjedničkom zanosu za ORF rekao kako je "više nego zahvalan narodu što je tako odlučio".

Komentirajući rezultat referenduma, ministrica unutarnjih poslova, demokršćanka Johanna Mikl - Leitner je rekla kao je rezultat "jasan signal Austrijanki i Austrijanaca odaslan u smjeru sigurnosti zemlje". Zahvalivši građanima na velikom odazivu, ustvrdila je kako je to "snažan znak u korist direktne demokracije". Na upit da li ministar Darabos nakon svega treba dati ostavku, odgovorila je kako o tome trebaju odlučiti socijaldemokrati.

Desničar Strache drugačijeg je mišljenja i tvrdi da bi bilo "moralno da Darabos odstupi s dužnosti". Austrijski mediji i analitičari tvrde kako bi nedjeljni referendum, koji je bio jedna vrsta međustranačke predizborne kampanje za parlamentarne izbore, najavljene za jesen ove godine, mogao imati posljedice za izborne gubitnike koji su krivo procijenili volju naroda. U Austriji svi muškarci stariji od 18 godina moraju služiti šestomjesečni vojni rok. Procjenjuje se da godišnje oko 3o tisuća Austrijanaca ispunjava svoj dug prema domovini.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag