Obavijesti

News

Komentari 8

Nakon 14 godina ugasio se Vjesnik.hr, prvi news portal

Nakon 14 godina ugasio se Vjesnik.hr, prvi news portal
1

Vjesnik.hr u povijesti hrvatskog on-line prostora mora imati poseban status. Uspostavio je vrlo visoke standarde za sve buduće novine na webu, smatra Galović

VIDEO

Čini se kako se Vjesnik, nakon 72 godine duge povijesti, definitivno ugasio. Iako ga u tiskanom izdanju nema još od 21. travnja, Vjesnikovi novinari su sve do 12. lipnja još uvijek objavljivali članke na svojem web izdanju, nadajući se kako će se za njih ipak naći neko rješenje. 

No, do danas, Vlada se nije oglasila, a 98 stalno zaposlenih i nekoliko desetaka honoraraca zadnju su plaću dobili u siječnju za prosinac prošle godine.  Navodno su proteklih dana dobili i obavijest da redakcija do 15. lipnja mora iseliti iz prostorija u kojima se nalazi. 

Stoga, Vjesnik je na svojem news portalu objavio kako je 12. lipnja prestao i s objavljivanjem tekstova na webu.  Kao razlog navode 'nemogućnost organizacije daljnjega rada' te se zahvaljuju svim čitateljima i suradnicima portala. Valja napomenuti kako je riječ o prvom web izdanju nekih novina u regiji koje je na internetu 'osvanulo' davne 1998. godine i koje je bila preteča svih današnjih news portala.   

Jedan od kreatora tog pionirskog pokretanja Vjesnikova weba bio je i Alen Galović, današnji izvršni urednik 24sata. On je 1998. godine bio pomoćnik urednika Ivana Šabića.

'Vjesnik.hr je 1998. nametnuo vrlo visoke standarde'

- U Hrvatskoj je, na žalost, prilično nepoznato da je Vjesnikov web uspostavio prve i to vrlo visoke standarde za sva buduća pojavljivanja domaćih dnevnih novina na internetu. Bila je to prva naša dnevna novina sa svojim web stranicama, radila ih je ekipa od tek troje-četvero ljudi, urednik Ivan Šabić uz moju pomoć, i dvojica webmastera - kaže Galović. 

Vjesnik je tako, nastavlja Galović,  jedno vrijeme bio jedina hrvatska dnevna novina dostupna internetom, dakle jedini naš medij dostupan u svim dijelovima svijeta, imao je silan potencijal da se nametne kao vodeći hrvatski on-line medij (čak je 40 posto posjetitelja tih stranica bilo iz inozemstva). 

'Nikad se nije prepoznala važnost unaprjeđivanja weba u pravi portal'  

- Bio je Vjesnik i prvi naš internetski news medij koji se našao na udaru hakera, pa on u povijesti hrvatskog on-line prostora mora imati poseban status. Na žalost, na Vjesnikovim se stranicama visoki standardi nisu dugo održali niti su se unaprjeđivali, pa su ubrzo druge dnevne novine razvojem portala značajno nadmašile taj web, a sve kasnije Vjesnikove uprave, koje su tako katastrofalno i sramotno vodile tu kuću u propast, važnost očuvanja i unapređivanja weba u pravi portal nikad nisu prepoznale - zaključuje izvršni urednik 24sata.

Jedan od posljednjih tekstova na portalu objavio je Robert Mekinić, direktor Narodnih Novina Press. d.o.o., tvrtke koja je izdavala novinu. Riječ je o svojevrsnom nekrologu Vjesnika kojeg možete pročitati OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...