Obavijesti

News

Komentari 63

'Građani tvrde da su to kosti vojnika ustaških formacija...'

'Građani tvrde da  su to kosti vojnika ustaških formacija...'
11

S lokacije u zagrebačkim Gračanima gdje hrvatski vojnici od jučer iskapaju zemlju i traže moguću masovnu grobnicu danas se javnosti obratio i ministar branitelja Tomo Medved

VIDEO

S lokacije u zagrebačkim Gračanima gdje hrvatski vojnici od ponedjeljka iskapaju zemlju i traže moguću masovnu grobnicu u utorak se javnosti obratio i ministar branitelja Tomo Medved. Podsjećamo, ondje su radnici tijekom vikenda pronašli desetak kostiju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:26

Kako neslužbeno doznajemo, kosti koje su radnici pronašli za vikend životinjske su. No, zbog niza javljanja građana i postojećih spisa o mogućim ostacima tijela iz prijašnjih ratova na ovom prostoru pokrenuto je istraživanje. Ministar branitelja Tomo Medved objasnio je kako je na širem području Gračana počinjen niz zločina te da je u skladu sa zakonskim ovlastima pokrenuto probno iskapanje.

Pritom, nije želio nagađati radi li se o masovnoj grobnici ili ne, kazao je samo da će se u suradnji sa svim relevantnim institucijama postupati po protokolu.

- Za sada, na mjestu iskapanja nisu pronađeni tragovi. Imali smo nekoliko svjedočenja - rekao je ministar, što između ostalog spada u red indicija.

Iz tog razloga, dodao je, ovako temeljito, ozbiljno i studiozno pristupamo istraživanju. 

Na pitanje o strukturi žrtava, Medved je odgovorio da su različite strukture; od vojnika do civila, no napominje kako te informacije dolaze iz svjedočenja ljudi koji su se javili.

Različiti su iskazi o tome o čijim vojnicima se radi, no u najvećoj mjeri u pitanju su vojnici ustaških formacija. Dodao je kako se brojka osoba čije se kosti možda nalaze na široj lokaciji Gračana kreće oko 800.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Radnje su započete na temelju stotina iskaza koji svakodnevno pristižu. Ti iskazi vrlo često nisu potvrđeni na način da se pronađu posmrtni ostaci, no svaku dojavu shvaćamo ozbiljno i pristupamo protokolu, kazao je ministar te dodao kako očekuje da će pregled cjelokupnog terena biti gotov do kraja tjedna

Što se tiče konkretne lokacije današnjeg iskapanja, ona u spisima nije evidentirana, no na širem području Gračana postoji niz lokacija koje su na temelju spisa već istražene ili će se istražiti uskoro. Ova lokacija, iako o njoj nema ništa u spisima, postala je glavnom lokacijom istraživanja uslijed velikog broja poziva i svjedočenja

Na kraju, Tomo Medved osvrnuo se i na prozivanje Vesne Nađ u kojem ona tvrdi da je ministar branitelja oštetio državni proračun za 30.000 kuna:

- Gospođa Vesna Nađ radila je u Ministarstvu branitelja 19 godina. Ne znam po čemu bi ijedan službenik trebao do mirovine ostati u istoj ustrojbenoj cjelini. Kao drugo, svima nama sudi populacija o kojoj vodimo brigu i o kojoj skrbimo. Imali ste priliku 555 dana vidjeti na koji je način populacija ocijenila rad gospođe Vesne Nađ. Želim naglasiti i to da je tijekom tog prosvjeda umrla hrvatska braniteljica i hrvatski ratni vojni invalid gospođa Topalušić, a o osobnosti i karakteru gospođe Nađ govori dovoljno to da ni tad nije izašla iz Ministarstva, nije pružila potporu, odnosno nije ponudila svoju ostavku.

Što se tiče cjelokupne korespondencije i postupanja Ministarstva hrvatskih branitelja, ja vas uvjeravam da smo činili sve po zakonu i danas do kraja dana dobit ćete priopćenje glede točnih pokazatelja što smo sve činili kako bismo službenicu rasporedili na odgovarajuće ustrojbeno mjesto. I ova vlada i vlada Tihomira Oreškovića prema svim službenicima se odnosila vrlo profesionalno, za razliku od nekih prijašnjih vlada kada se ovakva pitanja nisu ni postavljala, rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa