Obavijesti

News

Komentari 5

Građani će moći smijenjivati načelnike, još je upitan način

Građani će moći smijenjivati načelnike, još je upitan način
1

Sigurno postoji mehanizam kojim bi građani mogli utjecati na opoziv. Primjerice, propisati koliko građana treba glasati za smjenu da bi referendum prošao, tvrdi Bauk

VIDEO

Ministar uprave Arsen Bauk u četvrtak je u Saboru predstavio izmjene zakona o lokalnoj samoupravi i lokalnim izborima. 

- Predlažemo ih bez toga da pred očima imamo neko konkretno ime, konkretnu većinu ili manjinu jer ne znamo tko će pobijediti na lokalnim izborima iduće godine. Nemamo pred očima Zagreb jer da imamo ove bismo izmjene donijeli prije. Držimo da će ove izmjene doprinijeti boljoj suradnji vijeća i načelnika da će ih natjerati na suradnju, a ako ona nije moguća građani će presuditi tko je u pravu - rekao je Bauk. 

Novim zakonom o lokalnoj samoupravi Vlada proširuje ovlasti gradonačelnika i župna i način opoziva, ali se ne predlaže mijenjanje dosadašnjeg modela izravnog izbora gradonačelnika i župana. Iako je bilo predviđeno da se ukine mogućnost smjenjivanja gradonačelnika putem referenduma, ono se ipak neće ukinuti, ali će biti izvediva pod drugačijim uvjetima. 

Prema sadašnjem modelu takav referendum za opoziv važeći je samo ako na njega izađe više od polovice upisanih birača pa nije čudo što niti jedan gradonačelnik u protekle tri i pol godine nije smijenjen na referendumu. No, ukidanje referenduma kao mogućnosti za smjenu, zastupnici nisu dobro prihvatili, pa je i Bauk ostavio otvorenu mogućnost da to ostane u zakonu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Prema sadašnjem modelu opoziv gradonačelnika preko referenduma je neprovediv i zato smo ga htjeli ukinuti. Vjerojatno postoji neki mehanizam preko kojeg bi građani ipak mogli utjecati na opoziv. Primjerice da se propiše koliko građana treba glasati za smjenu da bi referendum prošao, a ne kao do sada koliko birača mora izaći na izbore da bi uopće mogao biti raspisan. Hoće li recimo za smjenu na referendumu morati biti trećina birača ili drugačije, izanalizirat ćemo do drugog čitanja - rekao je ministar uprave.

U prilično mirnoj saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, istakao se jedan od HDSSB-ovaca, Zoran Vinković, koji je prepričao svoju gradonačelničku uputu pročelnicima.

- Pitao sam ih znaju li koja je prva Božja zapovijed. Rekao sam im: nema drugih Bogova osim mene u gradskoj upravi i tako rade - rekao je Vinković, a na tu njegovu izjavu reagirao je potpredsjednik Sabora Nenad Stazić.

- Ja se samo nadam da zbog ovog poistovjećivanja sa sadržajem prve Božje zapovijedi neće replicirati dragi Bog, jer bi ta replika mogla biti vrlo neugodna za vas - zaključio je Stazić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1