News

Komentari 125

Grabar-Kitarović Hrvatima u SAD-u: 'Hrvatska vas zove!'

Grabar-Kitarović Hrvatima u SAD-u: 'Hrvatska vas zove!'

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je u Pittsburghu Hrvatskoj bratskoj zajednici čestitala na 125. godišnjici postojanja te ih pozvala da se vrate u Hrvatsku...

Hrvatska predsjednica Grabar Kitarović pozvala je hrvatske iseljenike da se vrate u Hrvatsku, ali smatra da zemlji trebaju promjene kako bi se njihov povratak omogućio. 

- Moramo promijeniti mentalitet, predstaviti novu radnu etiku, navike i vrijednosti. Treba nam iskustvo i znanje iz cijelog svijeta. Treba nam vaše znanje, iskustvo, ponos i domoljublje, rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica je istaknula kako je za generacije iseljenika Hrvatska bratska zajednica bila "desetljetno središte susreta s materinskim jezikom, poviješću, kulturom i nacionalnim identitetom, mjesto u kojem su se razmjenjivala iskustva života na novom kontinentu, mjesto u kojem se pomoć i utjeha tražila i dobivala".

Smatra da zajednica Hrvata izvan Hrvatske može puno pomoći Hrvatskoj, a kao primjer je navela lobiranje za potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a. 

- SAD je bio vrlo jasan i poručio da su mu potrebni dokazi da će američko gospodarstvo profitirati od potpisivanja ugovora, rekla je Grabar-Kitarović.

- To će olakšati ulaganja u Hrvatsku, vaš život ovdje, ali i povratak onih koji se žele vratiti u Hrvatsku. Kontaktirajte Ministarstvo financija SAD-a i izrazite interes za potpisivanjem ugovora, zatražila je predsjednica. 

Hrvatska je jedina članica Europske unije koja još nije potpisala taj ugovor koji se primjenjuje s ukupno 63 zemlje. 

Grabar-Kitarović je okupljenima čestitala na 125 godina postojanja. 

- Vi povezujete Hrvatsku s ostatkom svijeta. Vrata Hrvatske su vam širom otvorena. Čestitam vam na 125 godina rada.

Završila je svoje obraćanje još jednim pozivom na povratak u Hrvatsku. 

- Hej Hrvati, Hrvatska vas zove, rekla je Grabar-Kitarović. 

Video: Evo kako je izgledao posjet predsjednice RH Kanadi:

Najčitaniji članci