Obavijesti

News

Komentari 111

"Ponašanje slovenske strane i suca za nas je neprihvatljivo"

"Ponašanje slovenske strane i suca za nas je neprihvatljivo"
18

U području humanitarnih kriza i prirodnih katastrofe predsjednica je podsjetila da je regija dobro naučila iz migrantske krize koliko su važne solidarnost i koordinacija

VIDEO

Hrvatska čvrsto podržava europske i euroatlantske integracije zemalja JIE jer proširenje će Europsku uniju učiniti jačom, a ne samo većom i podignuti cjelokupnu koheziju Europe, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvarajući u petak summit Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP). Osvrnula se i na presudu arbitražnog suda.

– Moj stav ostaje nepromijenjen. Za nas je arbitraža nepovratno korumpirana. Ušli smo u arbitražu u dobroj vjeri, ali ponašanje slovenskih predstavnika i suca za nas je neprihvatljivo. Oni će ući u negativne anale arbitražnog suda. Mi presudu ne prihvaćamo. Nadamo se da neće biti nikakvih unilateralnih akata od strane Slovenije – kazala je predsjednica, dodavši da se nada da neće biti incidenata, prenosi Dnevnik.hr. Kazala je i kako još nije razgovarala s Pahorom, ali planira to učiniti na marginama summita.

Unatoč specifičnim razlikama jugoistok Europe često je povijesno naučio da je potrebno surađivati na težak način, rekla je predsjednica u govoru održanom u Dubrovniku, gdje Hrvatska završava jednogodišnje predsjedanje i predaje ga u ruke Slovenije.

Zato ovaj dio Europe treba biti ponosan na napore ostvarene unutar SEECP-a, inicijative pokrenute prije 21 godinu, rekla je.

Svaka od zemalja članica SEECP-a ostvarila je mnogo otkako se pridružila toj političkoj inicijativi i odabrala je vlastiti put, ali je “odabrala zajednički europski smjer i euroatlantski smjer“, rekla je predsjednica.

Istaknula je da Hrvatska čvrsto podržava europske i euroatlantske integracije zemalja JIE.

„Proširenje će EU učiniti jačim, a ne samo učiniti većim i podignut će cjelokupnu koheziju Europe“, rekla je predsjednica.

Današnji je svijet više nego ikada prije u povijesti međusobno povezan i zato je poguban bilo kakav oblik izolacije, rekla je.

Predsjednica je ukratko ponovila načela kojima se vodila Hrvatska tijekom svog jednogodišnjeg predsjedanja - solidarnost, potpora EU kandidatima i potencijalnim kandidatima, povezivost, jačanje političkog dijaloga i energetika.

Regija mora nastaviti postavljati trajne ciljeve u ekonomiji i društvu kroz konkretne projekte, mora više ulagati u povećanje konkurentnosti i diverzificirati energetske izvore, razvijati dobro upravljanje i jačati poduzetničke vještine.

U području humanitarnih kriza i prirodnih katastrofe podsjetila je da je regija dobro naučila iz migrantske krize koliko su važne solidarnost i koordinacija.

Jednako je važno održavati suradnju sigurnosnih i obavještajnih služba u suočavanju s prijetnjama radikalizacije, terorizma, nasilnog ekstremizma, rekla je Grabar-Kitarović.

Lideri osam zemalja procesa Brdo Brijuni, a oni čine dio SEECP-a,  izrazili su spremnost jačati JIE, rekla je predsjednica i ocijenila da EU i NATO moraju više ulagati u JIE.

Unatoč složenim i višestrukim izazovima kojima se EU danas suočava ona ima dugu povijest prevladavanja različitih kriza, rekla je te zaključila građani regije zaslužuju napedovanje,

„Postoji jasna i istinska želja svih nas da se zajednički suočimo s budućnošću  i nađemo zajednička rješenja  da bismo poboljšali svakodnevni život naših građana“, rekla je predsjednica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...