Obavijesti

News

Komentari 0

Grad djeci s teškoćama u razvoju financira rehabilitaciju i asistenta već od samoga vrtića

Grad djeci s teškoćama u razvoju financira rehabilitaciju i asistenta već od samoga  vrtića

Grad Poreč, djeci s teškoćama u razvoju na ovaj se način osigurava ostvarivanje njihovih prava koje obuhvaća maksimalnu moguću iskoristivost okruženja, sadržaja i resursa u svrhu poticanja razvoja

VIDEO

Grad Poreč financira plaće 15 asistenata djeci s teškoćama u razvoju u predškolskim ustanovama na svom području. Zahvaljujući takvom obliku podrške u redovan rad predškolskih ustanova uključeno je 15 djece s teškoćama u razvoju u dobi od 3. do 7. godine života, te im se na taj način pružaju jednake prilike za razvoj i integraciju u okolinu u kojoj odrastaju. Naime, inkluzivan odgoj i obrazovanje podrazumijevaju uključenost djece s teškoćama u redovni odgojno-obrazovni sustav uz različite čimbenike podrške. 

-Prema Hrvatskom nacionalnom okvirnom planu, svoj djeci trebaju biti osigurane jednake mogućnosti za sudjelovanje u odgojno – obrazovnom procesu, u skladu s njihovim mogućnostima, zajedno s vršnjacima, čineći tako temelj za izradu individualiziranog programa. Tako izgrađeni kurikul daje pretpostavku da djeca mogu razvijati svoje vlastite potencijale u skladu s vlastitim pretpostavkama za razvoj i učenje od kognitivnih, afektivnih, motivacijskih do socijalnih. Kako su za kvalitetnu provedbu predškolske inkluzivne prakse neophodni materijalni resursi i stručna osposobljenost odgojitelja kroz usavršavanje i suradnju sa stručnim suradnicima, te osobni asistenti koje financira Grad Poreč, djeci s teškoćama u razvoju na ovaj se način osigurava ostvarivanje njihovih prava koje obuhvaća maksimalnu moguću iskoristivost okruženja, sadržaja i resursa u svrhu poticanja razvoja, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Radost Divna Radola. 

S obzirom na jedinstvene vrtićke upise, a kakvi se u Poreču provode još od 2014. godine, jednaki su uvjeti osigurani kako za vrtiće kojima je osnivač Grad, tako i za privatne predškolske ustanove. Jer, uz osigurane materijalne i fizičke uvjete, za uspješnu je inkluziju potrebna dobra suradnja svih uključenih u rad s djecom s teškoćama u razvoju. Upravo zahvaljujući prepoznavanju tih potreba i njihovih roditelja za adekvatnom podrškom, Grad je još 2015. godine, s nešto više od 100.000 kuna, sufinancirao uređenje i opremanje prostora Ispostave Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula u Poreču, te na taj način povećao kapacitete ustanove i donio uslugu korisnicima u mjesto u kojem žive. 

Ova ustanova pruža usluge za provođenje rane intervencije kod djece s neurorizicima i razvojnim poteškoćama i rad, koji su zahvaljujući djelovanju ispostave u Poreču, dostupni korisnicima s područja Poreča, ali i cijele sjeverozapadne Istre, olakšavajući im svakodnevicu. 
Poreč se odavno ističe kao grad koji ima sluha za potrebe djece s poteškoćama u razvoju i u sinergiji sa stručnim službama čini sve kako bi se odgojno-obrazovni programi provodili u skladu s pedagoškim standardima, te za financiranje asistenata u razvoj djece s teškoćama u razvoju i djelovanje ispostave Dnevnog centra Veruda godišnje izdvaja više od milijun kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Potrebe djece s teškoćama u razvoju nužno je uočiti već u jasličkom uzrastu kako bi im se na vrijeme pružila potrebna podrška. Uključivanjem asistenata u razvoj djece s teškoćama u razvoju osigurano im je inkluzivno obrazovanje koje je njihovo pravo. Grad je prepoznao njihove potrebe i u tom će smjeru nastaviti i dalje raditi. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina