News

Komentari 16

Grad tvrdi: Sanitarna postupa iz nekih drugih interesa, dužni su dati pozitivno mišljenje Žičari

Grad tvrdi: Sanitarna postupa iz nekih drugih interesa, dužni su dati pozitivno mišljenje Žičari

Ukupni troškovi gradnje žičare bez PDV-a iznose 515.148.758,74 kune, tvrde iz Grada Zagreba koji se oglasio priopćenjem o novoj žičari te su objavili i dokumente i ugovore o gradnji i opremanju

Dok Žičara čeka posljednje dozvole, iz Grada Zagreba oglasili su se priopćenjem u kojem su objavili i cijeli niz dokumenata i ugovora te tvrde da iz njih proizlazi da je žičara sigurna i spremna za korištenje. Navode da ti dokumenti dokazuju ispravnost i sigurnost žičare, a dodaju da je radovima tijekom ove godine statička otpornost na potrese podignuta na 9 stupnjeva po Mercallijevoj ljestvici.

- Jedino što se čeka jest pozitivno mišljenje Sanitarne inspekcije Državnog inspektorata RH koje očigledno postupa iz nekih drugih interesa, a ne sukladno vlastitim obvezama. To znači da su, s obzirom na to da je žičara izgrađena sukladno projektnoj dokumentaciji koju su sami potvrdili, u tom slučaju na tehničkom pregledu dužni dati pozitivno mišljenje.

U posljednjim danima kampanje jedna od tema oko koje se raspravljaju kandidati je i cijena Žičare, a iz Grada tvrde da navodi o 750 milijuna kuna nisu točni. Naglašavaju da troškovi obuhvaćaju troškove građevinskih radova izgradnje građevinskih objekata žičare, troškove sanitarnog opremanja tih građevina, troškove opreme koja uključuje samu žičaru kao prijevozno sredstvo te troškove nadzora nad gradnjom.

Iz Grada kažu da će ukupni troškovi građevinskih radova iznositi 389.672.810,57 kn bez PDV-a, što je porast troškova gradnje od 30 posto.

Ugovor za opremanje iznosi 695.516,06 kn bez PDV-a, a ugovor za opremu nove žičare Sljeme iznosio je pri potpisivanju 111.153.698.60 kn bez PDV-a. S aneksima je to skočilo na 123.323.656,11 kn bez PDV-a, što je porast troškova u iznosu od 8%, navode iz Grada.
 
Ugovor za stručni nadzor nad radovima je sa 1.120.000,00 kn bez PDV-a uz dva aneksa skočio na 1.455.776,00 kn bez PDV-a.


 
- Iz navedenoga proizlazi da ukupni troškovi gradnje žičare bez PDV-a iznose 515.148.758,74 kune, a kredit u iznosu od 537,000,000 kn je podignut da se tom razlikom podmire troškovi projektiranja te troškovi priključenja objekta na opskrbnu mrežu električnom energijom.  Troškovi PDV-a se u cijelosti priznaju ZET-u u pretporez, tako da je efekt PDV-a nula - napominju iz Grada.

Na stranicama Grada objavili su i sve dokumente koji se mogu vidjeti OVDJE.

Najčitaniji članci