Obavijesti

News

Komentari 6

'Grad Zagreb će sudjelovati u obnovi zajedno s državom...'

'Grad Zagreb će sudjelovati u obnovi zajedno s državom...'
1

Podsjetio je kako je jučer uputio dopis premijeru Andreju Plenkoviću i ministru financija Zdravku Mariću u kojem ih traži da se Gradu ne uzima 850 milijuna kuna

VIDEO

 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u petak je pozdravio najavu ministra Štromara da će se u zakon o obnovi zgrada oštećenih u potresu "uvrstiti svi konstruktivni prijedlozi", jer mu daje nadu da će se uvrstiti i prijedlozi Grada Zagreba koji su uvjet da Grad sudjeluje u obnovi.  

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar u četvrtak je prilikom obilaska potresom pogođenog područja u Krapinsko-zagorskoj županiji najavio da će se u zakon o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba i okolice "uvrstiti svi konstruktivni prijedlozi".

Slabiji potres zatresao Zagreb: 'Ponovo taj nelagodni osjećaj...'
Slabiji potres zatresao Zagreb: 'Ponovo taj nelagodni osjećaj...'

Bandić je poručio da će Grad Zagreb sudjelovati u obnovi zajedno s državom pod uvjetom da zakon o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba i okolice bude životan, provediv, realan, pravedan za sve građane, stručno utemeljen te transparentan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istaknuo je i kako je obnova posao za dva mandata, a "nikako za jedan kvartal" te da će Grad sudjelovati u obnovi obnovivši svoje objekte, država svoje, a građanima će pomoći država i Grad zajedno, koliko jedan toliko drugi.

Podsjetio je kako je jučer uputio dopis premijeru Andreju Plenkoviću i ministru financija Zdravku Mariću u kojem ih traži da se Gradu ne uzima 850 milijuna kuna, koje godišnje uplati u Fond izravnanja, kako bi s tim novcem mogao brže sanirati štete od potresa.

"Očekujemo od premijera kao i dosada da bude mudar, a on to jest, i da zajedno riješimo taj problem. Zagreb je od 2009. do danas uplatio u državni proračun, u Fond izravnanja (za druge jedinice područne regionalne samouprave) 10 i pol milijardi kuna", rekao je. 

Bandić je pozvao državu da Gradu vrati ono što mu je uzela u 'mirnodopsko vrijeme - bez korone i potresa'.

Sada Zagrebu treba pomoć, a ne mu uzimati, poručio je.

Grad od 4886 stanova nakon potresa na raspolaganje dao 44
Grad od 4886 stanova nakon potresa na raspolaganje dao 44

Istaknuo je i da Grad ima na raspolaganju 40-ak stanova za Zagrepčane koji su najteže pogođeni u potresu i socijalno su ugroženi te da i od države očekuje da sve svoje stanove stavi na raspolaganje. Najavio je da će u drugoj polovici godine krenuti s izgradnjom 300 stanova u Podbrežju koje će dodjeljivati Zagrepčanima po kriteriju dvostruke ugroženosti - od potresa i socijalne ugroženosti. 

Bandić je danas predstavio i uslugu Online tržnice Grada Zagreba. Radi se o virtualnoj tržnici, na kojoj svoje proizvode mogu nuditi obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) i obrtnici iz Zagreba i okolice.

Cilj te platforme promicati lokalne proizvođače jer pojedine mjere ograničenja, uzrokovane pojavom koronavirusa, izravno utječu na njihovo poslovanje.

Bandić kaže da su OPG-ovi zakinuti za razliku od velikih trgovačkih centara u kojima se prodaju poljoprivredni proizvodi koji nisu iz Hrvatske. Rekao je da mu nije jasno zašto je veća ugroza na otvorenim tržnicama uz socijalnu distancu.

Korona i potres paralizirali su tržište nekretnina u Zagrebu
Korona i potres paralizirali su tržište nekretnina u Zagrebu

Najavio je da će predložiti da prvi u Hrvatskoj naprave "drive in trgovinu voćem i povrćem" na Zelenoj tržnici na Žitnjaku na kojoj će građani moći kupovati iz svojih automobila. Također će zatražiti da se otvore tri ribarnice na tržnicama na Trešnjevci, Utrinama i Dolcu. Bandić traži i da se na zatvorenom dijelu tržnice Dolac dozvoli prodaja mliječnih proizvoda. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici
GODINU DANA POSLIJE

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici

Plus+ U vrijeme potresa koji je 22. ožujka prošle godine u 6:26 minuta zatresao Zagreb ovi su mališani bili na odjelu intenzivne skrbi u Petrovoj bolnici. Evo ih danas, zdravi i veseli podsjećaju da je život čudo

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu
NINJA KROVNJAČE

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu

Volonterke i volonteri u Hrvatskoj su pokazali da kada je najgore oni prvi priskaču u pomoć ne pitajući hoće li im se to ikada ikako vratiti. Takve su i ove dame koje su nakon potresa sanirale dimnjake i krovove grada
Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa
PRATITE UŽIVO

Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa

Mnogi ljudi ostali su bez krova nad glavom nakon jakog potresa koji je u 6:24 prije točno godinu dana pogodio Zagreb. Naši će se reporteri tijekom dana javljati s brojnih lokacija, a za 24sata će pričati i brojni gosti