News

Komentari 48

Građani nisu mogli do COVID potvrda, u Ministarstvu tvrde: Nema veze s istekom domene

Građani nisu mogli do COVID potvrda, u Ministarstvu tvrde: Nema veze s istekom domene

U sustavu e-građanin korisnike je dočekala poruka da je „zbog tehničkih poteškoća i nedostupnosti registara zdravstvenog sustava onemogućeno izdavanje EU digitalnih COVID potvrda”

Ministarstvo zdravstva demantiralo je večeras navode da građani nisu mogli do svojih COVID potvrda jer je sustav pao zbog isteka domene mzss.hr, o čemu je pisao Jutarnji.

- Ministarstvo zdravstva odbacuje navedene tvrdnje objašnjavajući da se mzss.hr s namjerom nije produljila, jer više nije bilo nikakve potrebe za istom, te sustav za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda nema nikakve uzročno-posljedične veze s istekom domene mzss.hr - napisali su iz Ministarstva.

POGLEDAJTE VIDEO

U sustavu e-građanin korisnike je dočekala poruka da je „zbog tehničkih poteškoća i nedostupnosti registara zdravstvenog sustava onemogućeno izdavanje EU digitalnih COVID potvrda”.

Kao razlog tehničkih poteškoća, zbog kojih građani nisu mogli do COVID digitalnih potvrda, navode migraciju poslužitelja domenskih imena (DNS) na novu infrastrukturu. Dodaju i da su poteškoće u roku sat vremena otklonjene te su registri zdravstvenog sustava ponovno dostupni za izdavanje EU digitalnih potvrda.

Vlasništvo Ministarstva zdravstva nad domenom mzss.hr prestalo je 7. kolovoza te ju je nakon toga CARNET automatiziranim procesom pustio u slobodnu prodaju. Da je neproduljenje spomenute domene razlog neizdavanja EU digitalnih COVID potvrda, tehničke poteškoće bi se pojavile još 7. kolovoza, dodali su iz Ministarstva.

- Važno je objasniti javnosti da sve .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom, a njima upravlja Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET. Članak 19. Pravilnika i Članak 8. Izmjena i dopuna Pravilnika navodi da naziv domene za pravne osobe mora sadržavati registrirano ime ili registrirano skraćeno ime ili skraćenicu od početnih slova ili slogova višedijelnog registriranog imena. Budući da je MZSS skraćenica ministarstva koje više ne postoji te pripadni OIB nekadašnjeg ministarstva nije aktivan, CARNET ne bi ni dopustio produljenje domene mzss.hr.

Ministarstvo zdravstva nije zaboravilo platiti domenu mzss.hr, navode, jer su imali pravo na besplatnu .hr domenu.

- Besplatnu .hr domenu mogu registrirati pravne osobe osnovane po hrvatskom pravu te fizičke osobe koje obavljaju registriranu samostalnu djelatnost u Republici Hrvatskoj. Štoviše, državna tijela i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju pravo, sukladno već gore navedenom Pravilniku CARNET-a, i na besplatne sekundarne domene, a mzss.hr je bila upravo jedna od takvih domena.

Također su demantirali da je za domenu Ministarstva zdravstva  zadužena tvrtka Navada d.o.o., već njihovu IT infrastrukturu već duže godina održava tvrtka Comping d.o.o.