Obavijesti

News

Komentari 10

Grade za budućnost: U Splitu u nove kampuse ulažu 150 mil. €

Grade za budućnost: U Splitu u nove kampuse ulažu 150 mil. €

Sveučilište u Splitu u idućih pet godina namjerava sagraditi nove studentske centre u Solinu i na Klisu koji će imati vrhunske laboratorije i štedljive zgrade

VIDEO

Novi kampus na Klisu sa sveučilišnom bolnicom, prostorom za uzgoj hrane za prehranu studenata i tehnološkim parkom, kao i sveučilišna zona u Solinu sa studentskim domom, kulturnim centrom i učionicama, te dogradnja postojećih fakulteta i laboratorija uz nabavku suvremenije nastavne opreme, dio su novih i opsežnih projekata koje je pripremilo Sveučilište u Splitu.

Ti planovi, a i mnogi drugi za koje su već pribavljeni novac i zemljišta, objedinjeni pod nazivom “Nova infrastruktura za suradnju Sveučilišta u Splitu i gospodarstva u 21. stoljeću”, predstavljeni su ovoga tjedna Gabrijeli Žalac, ministrici regionalnog razvoja, te Pavi Barišiću, ministru znanosti i obrazovanja. Žalac je obećala podršku u ishođenju EU fondova za te projekte ukupno vrijedne 150 milijuna eura koji bi trebali biti realizirani u idućih pet godina.


Predviđena Studentska zona u Solinu stajat će 30 milijuna eura, za nju je izrađeno idejno rješenje. te s Gradom Solinom dogovoreno ustupanje zemljišta. Tamo se planira podići studentski dom sa 700 kreveta, prostor za fitnes i bazen, restoran, Studentski kulturni centar, polivalentna dvorana, računalne učionice te drugo sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

U sklopu ovog projekt osmišljen je i koncept energetski štedljivih zgrada što bi bilo jedinstveno u Dalmaciji. Obuhvaćali bi grijanje i hlađenje objekata korištenjem podzemne energije, solarne kolektore na krovovima, pojačane izolacije, zelene krovne vrtove, urbanu poljoprivredu te korištenje oborinske vode. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najveći planirani projekt pak je Sveučilišni kampus Klis vrijedan 80 milijuna eura, za koji je tamošnja općina darovala zemljište na predjelu Kurtovići Sjever, a izrađeno je i idejno urbanističko rješenje. Na Klisu će se graditi objekti s oko 1000 kreveta za smještaj studenata te za gostujuće profesore, studentski restoran i sportsko-rekreacijski sadržaji.

Planira se sagraditi i Europska sveučilišna bolnica u suradnji s Regiomed klinikom iz Bavarske, jednim od najvećih lanaca zdravstvenih institucija u Njemačkoj, preko koje se njemački studenti školuju na splitskoj Medicini. Osim toga, Klis će pod okriljem ovog sveučilišnog projekta dobiti pet ili više zgrada za razvoj visokih tehnologija i start-upova te istraživačke laboratorije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor