Obavijesti

News

Komentari 193

Novi rezovi: 'Smanjit će se plaće za savjetnike i pročelnike, kao i vijećnike. Bit će novi vozni park'

Novi rezovi: 'Smanjit će se plaće za savjetnike i pročelnike, kao i vijećnike. Bit će novi vozni park'
8

Prosječne plaće pročelnika se kreću od 20.000 kuna pa nadalje. Moja plaća je 17.400, zamjenicima oko 15.000, posebni savjetnici gradonačelnika imaju oko 18.000, rekao je Tomašević

VIDEO

U ovih zadnjih 37 dana smo imali 15 presica. Odlučili smo da svaki utorak imamo konferenciju za medije, da ne dajemo izjave samo na terenu, već da jednom tjedno možemo odgovoriti na sva pitanja, najavio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević na konferenciji za medije na kojoj je izvijestio o prvih mjesec dana svog mandata. 

PRATITE UŽIVO: 

Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika, izvijestio je o sedam točaka oko obnove grada. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Grad je angažirao inženjere, pregledi oštećenih zgrada su pri kraju, ostalo je tek nekoliko kompliciranijih. Intenzivirana je komunikacija s Ministarstvom za prostorno uređenje i Fondom za obnovu. Prema dogovoru s ministrom Horvatom i ravnateljem Fonda Vanđelićem, regrutirani su razni stručnjaci kako bi ih se stavilo na raspolaganje Fondu i pospješilo njihov rad. Oformljeni su mobilni timovi koji će biti na terenu, ići će od vrata do vrata i ispunjavati prijavnike za sve suvlasnike koji nisu aplicirali - poručio je Korlaet. 

Preustroj Gradske uprave

Zamjenica Danijela Dolenec dotaknula se izvješća Holdinga, smjena i imenovanja. 

- Obzirom na izvješće Zagrebačkog holdinga, jedna od prvih odluka bila je smjena dotadašnje Uprave i Nadzornog odbora te imenovanje djelomičnog sastava Uprave i NO - podsjetila je Dolenec naglasivši kako se nova uprava u međuvremenu do raspisivanja javnih natječaja doista uhvatila u koštac s neodgodivim zadacima u smjeru restrukturiranja Holdinga. 

- Sam natječaj, kao što znate, raspisali smo za tri člana Uprave, njemu je  poštanski rok bio ovog ponedjeljka. Posebno smo istaknuli potrebu za stručnjacima i doista smo istaknuli potrebu da se jave najmotiviraniji i najstručniji ljudi koji će se pridružiti sadašnjem sastavu Uprave - istaknula je.

Benčić: Imali smo preko tisuću donatora u kampanji, jesu li i svi oni sada diskvalificirani?
Benčić: Imali smo preko tisuću donatora u kampanji, jesu li i svi oni sada diskvalificirani?

Do sada je na natječaj pristiglo 56 prijava, dodala je istaknuvši kako će, obzirom da su se slale poštom, a zadnji dan je bio jučer, još sačekati dan-dva.

- Nakon toga ide selekcijski proces i izbor - poručila je. 

Govoreći o preustroju Gradske uprave, naglasila je kako je ona prevelika s 27 ureda, čime se otežava učinkovito i efikasno poslovanje.

- Prema tome, ono što je sada na sjednici Gradske skupštine, je prijedlog ustrojstva sa 16 ureda koji će omogućiti upravo racionalizaciju poslovanja. To je tek jedan ili prvi korak u onome što vidimo kao dugoročniji preustroj - poručila je Dolenec dodavši kako je trenutno prevelik broj upravljačkog kadra. 

- Mi smo naslijedili pročelnike koji se ne mogu mijenjati kao što novi premijer sastavlja Vladu. No, u proteklim danima smo uspjeli razriješiti 10 pročelnika i u tom smislu želim najaviti da će za pet ureda biti raspisani javni natječaji krajem kolovoza - rekla je. 

Tomašević najavio prve rezove: Broj službenih automobila smanjuje se sa 140 na 40

Novi rezovi: Manje plaće, novi vozni park 

Najavila je i smanjenje plaća rukovodećih kadrova. 

- Smanjit ćemo plaće pročelnika i posebnih savjetnika, oni sada imaju veću plaću nego gradonačelnik. To treba uskladiti - rekla je i dodala kako će predložiti i smanjenje naknada za vijećnike, ali i za članstvo u upravama pod ingerencijom Grada i školskim odborima. 

- Trenutno radimo pažljive analize kako će finalni prijedlog izgledati i uskoro ćemo ga predstaviti u potpunijoj varijanti. Radi se o uštedama od oko 20 milijuna kuna na godišnjoj razini - rekla je. 

Tomašević vs. Povjerenstvo: Sukob interesa zbog donatora koji je imenovao na Srebrnjak?
Tomašević vs. Povjerenstvo: Sukob interesa zbog donatora koji je imenovao na Srebrnjak?

'Bivšem gradonačelniku je očito plaća bila kao džeparac' 

Gradonačelnik Tomašević je istaknuo kolike plaće imaju pročelnici i savjetnici.

- Prosječne plaće pročelnika se kreću od 20.000 kuna pa nadalje. Moja plaća je 17.400 kuna, otprilike tisuću kuna manje nego što sam imao kao saborski zastupnik, mojim zamjenicima oko 15.500. Situacija da 27 pročelnika ima plaće preko 20.000 kuna je potpuna anomalija, koju ju bivši gradonačelnik napravio, a koju mi mislimo ispraviti. Posebni savjetnici gradonačelnika pak imaju oko 18.000, veće nego sam gradonačelnik. Ne znam ni jedan grad koji ima takav sustav plaća. Očito da je bivši gradonačelnik imao sustav prema kojemu mu je plaća bila kao džeparac - rekao je. 

Na upit tko od pročelnika ima najvišu plaću, Tomašević nije htio otkriti jer ne zna smije li to obzirom na GDPR, no poručio je kako neki pročelnici imaju "i znatno veće plaće" od 20.000 kuna. 

- Tu su koeficijenti zbog kojih su osnovne bruto plaće u startu veće od gradonačelnikove i zamjenika, i to drastično veće, a onda još i ostale varijable, poput VSS-a, braniteljskog staža, radnog staža, broja djece, prireza, utječu na konačnu plaću - istaknuo je.

Tomašević: Vjerujem da će obje prijave odbaciti. Nikome nisam ništa obećao za nijednu poziciju
Tomašević: Vjerujem da će obje prijave odbaciti. Nikome nisam ništa obećao za nijednu poziciju

Najavio je i smanjenje voznog parka i vraćanje skupocjenih automobila.

- Aneksom ugovora ćemo smanjiti vozni park sa 140 vozila na 40 i nešto. Čak sedam predsjednika vijeća gradskih četvrti je koristilo službene automobile 24 sata i ne znamo po kojoj osnovi su imali to pravo. Isto tako, pročelnici neće moći koristiti automobile nego će ih svaki puta za radnog vremena zadužiti na temelju jasnog naloga. Vratili smo i sve skupocjene automobile, BMW-e, Mercedese, Audije, a ostavili Renault Megane za nas troje, Škodu Octaviju za predsjednika Skupštine i za sve ostale su Opel Corse - istaknuo je zagrebački gradonačelnik dodavši kako je u ovim okolnostima, kad se otkrilo da je pokojni gradonačelnik Milan Bandić bio prisluškivan u službenom autu, to dobro. 

-  Da se malo našalim, dobro je da smo vratili te aute obzirom da su bili ozvučeni - rekao je.

Izmjena odluke o davanju javne površine u zakup

Obzirom na niz afera oko raznih manifestacija, posebno Adventa, o čemu su prvi pisali 24sata, među prvim potezima u ovih prvih mjesec dana nove vlasti bila je i izmjena sastava Povjerenstva za dodjeljivanje javnih površina u zakup.

- Od 10 članova u Povjerenstvu koje smo zatekli, ni jedan nije ostao. Sada ćemo ići s promjenom odluke o davanju javnih površina u zakup da se zabrani i onemogući podnajam, kao lokacija za kućice i druge objekte, kojima se zapravo stvarao reket za vrijeme Adventa, ali i drugih manifestacija, očito prema optužnici USKOK-a - istaknuo je Tomašević.

Naglasio je kako je troje zaposlenika Gradske uprave, koji su uhićeni, i suspendirani. 

- To je ono što mi prema Zakonu možemo dok oni ne dokažu svoju nevinost ili dok se na sudu ne dokaže njihova krivnja. To su gospodin Barun, gospodin Krajina i gospođa Šulentić - rekao je. 

Otvara se još jedan predmet protiv Tomislava Tomaševića
Otvara se još jedan predmet protiv Tomislava Tomaševića

Osvrnuo se i na kredit od 400 milijuna kuna istaknuvši kako su ga uzeli na rok od godinu dana, a kako bi privremeno premostili jaz između prihoda i rashoda.

- Financijska slika Grada i Holdinga nije dobra i ovo je kredit za likvidnost. Na jesen ćemo zajedno s bankama i državom tražiti rješenje za refinanciranje dugova - istaknuo je dodavši kako je, nažalost, velik dio ovogodišnjeg gradskog proračuna već potrošen pa nema velikih mogućnosti za rebalans.

- Sve one troškove koji nisu nužno ćemo smanjiti. Dobili smo prvi prijedlog ušteda od svih 27 pročelnika s kojim nismo zadovoljni  i zato sada detaljnije češljamo i tražimo kako uštede još povećati - rekao je dodavši kako istovremeno pokušava povećati i prihode Grada, posebno iz Fonda solidarnosti.

- Trenutnu u proračunu na poziciji prihoda za ovu godinu je planirano 0 kuna iz Fonda solidarnosti. Naš zadatak je, posebno u obnovi odgojno-obrazovnih ustanova, gdje je Gradu Zagrebu na raspolaganju čak 1,2 milijarde kuna, da što više tog novca u sljedećih godinu dana povučemo, a posebice u sljedećih pola godine budući da pokušavamo zatvoriti ovu rupu koja je nastala u proračunu za ovu godinu - poručio je gradonačelnik istaknuvši kako na taj način žele povećati prihode Grada, bez da prodaju gradsku imovinu, kao što su Gredelj, Zagrepčanka i Paromlin.

- Razlika prihoda i rashoda prošle godine bila je nešto manja od 800 milijuna kuna. U isto vrijeme je dignuta pozajmica od Vlade koju moramo vratiti. Imamo im vratiti oko 800 milijuna kuna. To je na taj način samo prividno zatvoren gubitak prošle godine, no to je akumulirani gubitak koji moramo rješavati. Za sve to treba vremena, razgovaramo s bankama i državom i to ide dobro. Trebat će nam jedan veći aranžman na jesen - poručio je. 

Što se tiče prihoda, istaknuo je i kako su oformili radnu skupinu za naplatu potraživanja koje Grad ima prema drugima.

- Do sada je ta naplata išla loše. Želimo da se prođu sva potraživanja i kako bismo došli do naknade tih potraživanja da povećamo prihode. Objavili smo Izvješće o primopredaji, tamo se nalazi bilanca, to je dostupno cijeloj javnosti. Cijelo vrijeme imamo manje probleme u odnosu na ove na sustavnoj razini koje rješavaju. Moram reći da se u zadnjih nekoliko mjeseci odluke gotovo nisu donosile. Puno odluka se nije donosilo nakon smrti Bandića, i sve one su nas dočekale u ovih mjesec dana, tako da je puno energije išlo na "gašenje požara" - rekao je Tomašević navevši kako je jedan od tih problema bio ZET-ov prijevoz između Zagreba i Velike Gorice. 

- Postigli smo dogovor kojim ćemo Gorici dati period od tri mjeseca po sadašnjim uvjetima. No, nakon ta tri mjeseca će se subvencija Velike Gorice povećati na iznos prema kojem ZET neće kumulirati gubitke - poručio je. 

Tomašević najavio prve rezove: Broj službenih automobila smanjuje se sa 140 na 40

Kako je i najavio u kampanji, zaustavlja nove prijave za mjeru roditelj-odgajatelj.

- Uskoro će ići odluka na javno savjetovanje koje će trajati mjesec dana i nakon toga očekujemo da takvu odluku Gradska skupština usvoji - rekao je.

Osvrnuvši se na reorganizaciju Gradske uprave ponovio je kako je pročelnicima po zakonu mandat neopoziv, ali da je od 27 njih 10 otišlo - na ovaj ili onaj način.

- Neki su ostali u sustavu, neki više nisu, neki su privremeno. Gospodin Jelić, pročelnik Ureda za zdravstvo će otići isto tako  u kolovozu nazad u zdravstveni sustav. Ključno nam je da to bude tranzicija, a ne revolucija. U tom smislu smo neke ljude ovlastili za potpis umjesto tih dosadašnjih pročelnika, negdje imenovali v.d. pročelnika. To je tranzicija koja će trajati - rekao je. 

Plenković je najnegativniji, a Milanović najpozitivniji političar
Plenković je najnegativniji, a Milanović najpozitivniji političar

O natječajima i Povjerenstvu za sukob interesa 

Vlast je preuzeo prije 37 dana, a već je Povjerenstvo za sukob interesa protiv njega otvorilo dva postupka. Zbog imenovanja predsjednika i dijela članova u Upravu i NO Zagrebačkog holdinga, ali i bolnicu Srebrnjak, nakon uhićenja Ane Stavljenić Rukavine, a bez javnih natječaja koje je najavljivao u kampanji, naišao je odmah na brojne kritike.

- Ne žalim zbog načina na koji sam postavio ljude. Vezano za Holding, u tim okolnostima bih i danas donio istu odluku - odgovorio je na pitanje novinara istaknuvši kako je bilo neodgodivo da imenuje novu Upravu i NO.

- Imenovali smo dvoje članova Uprave, a kasnije smo raspisali natječaj za još troje. U tom smislu, podsjetit ću, da je tjedan dana nakon toga, da je USKOK ušao u GSKG i uhitio šefa unutar toga, smijenjen je i direktor.  I morali smo početi raditi reda odmah - poručio je. 

Da su odmah raspisali natječaj, dodao je, prošlo bi vremena kojeg, naglašava, nije bilo. 

- Ti koraci su bili nužni - rekao je.

Na upit nije li onda nedosljedan jer je najavljivao natječaje i je li mogao postaviti privremenu Upravu i NO ZG Holdinga, Tomašević je ponovio kako prema Zakonu o trgovačkim društvima ne postoji funkcija vršitelja dužnosti.

- Uprava i NO, koje smo mi smijenili, su postavljeni temeljem Skupštine trgovačkog društva,a ne Gradske skupštine zadnje tri godine. Tada nitko nije pokrenuo postupak zato što to nije išlo na Gradsku skupštinu. HDZ-ovci sad kažu da sam radio mimo Zakona, pa kako su onda to prije dozvoljavali dok su bili u koaliciji s Bandićem - pita Tomašević.

Novaković: Trebali bi se baviti i sukobom interesa čelnika tvrtki, ali nam zakon to ne dopušta
Novaković: Trebali bi se baviti i sukobom interesa čelnika tvrtki, ali nam zakon to ne dopušta

Nemoguće je da to nisu znali, istaknuo je. 

- Zato što je jedan od gradskih zastupnika, Mario Župan, bio jedan od tih članova NO ZG Holdinga, kojeg je imenovao Bandić, a ne Gradska skupština. Ti dvostruki standardi nisu dobri. Članovi Uprave i Nadzornog odbora su upisani u registar trgovačkog suda, sve je lege artis. I samo je Povjerenstvo nekoliko dana nakon što su pokrenuli proceduru, su tražili od Sabora da se taj sporni članak iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa briše - poručio je naglasivši kako je jasna ingerencija Skupštine trgovačkog društva, odnosno gradonačelnika, da imenuje Upravu i NO.

- Ja poštujem rad Povjerenstva za sukob interesa, svu dokumentaciju ću dati, poštovat ću njihovu odluku, ali ću osporavati je vezano za slučaj da je to ingerencija Gradske skupštine, a ne gradonačelnika - istaknuo je podsjetivši kako je praksa posljednjih devet godina da lokalni čelnici imenuju Uprave i NO trgovačkih društva.

O javnoj bilježnici Ljubici Čaklović koju je angažirao za ovjeravanje imenovanja nove Uprave i NO Holdinga, a koja je sestra člana NO-a Ratka Bajakića, što su otkrila 24sata, Tomašević je naglasio kako im je za tu situaciju trebala osoba od povjerenja.

Tomašević najavio prve rezove: Broj službenih automobila smanjuje se sa 140 na 40

- Budući da su javni bilježnici nositelji javnih službi i da su njihove tarife jasno propisane, da ne postoji nikakva procedura javne nabave, za tu situaciju nisam vidio nikakav problem. Članovi NO i Uprava trgovačkih društava nisu uopće javni dužnosnici, ne spadaju pod Zakon o sprječavanju sukoba interesa, pa tako ni Bajakić. Ali smo se mi unatoč tome već tada dogovorili da ona jednostavno neće obavljati nikakve javnobilježničke poslove dok je on u NO Zg Holdinga kako ne bi bilo bilo kakve sumnje u sukob interesa - istaknuo je.

- To zakon ne nalaže, ali ona svejedno neće raditi javnobilježničke poslove za ZG Holding - naglasio je.

Čaklović je donirala njegovu kampanju, a Tomašević ističe kako to nije znao. 

- Da je javna bilježnica donirala našu kampanju sam saznao tek prošli tjedan iz medija. Da sam znao, možda bih onda razmislio o njenom angažmanu - rekao je Tomašević. 

I dr. Tomislava Lauca je postavio u Upravno vijeće bolnice Srebrnjak, a također je bio donator u njegovoj kampanji. 

Čistka se nastavlja: Doznajemo koji su Bandićevi pročelnici ovog tjedna odstupili s funkcija
Čistka se nastavlja: Doznajemo koji su Bandićevi pročelnici ovog tjedna odstupili s funkcija

- Povjerenstvo je još u rujnu 2020. zauzelo stav u sličnom slučaju da to što je netko donator neke stranke ne može biti automatski sukob interes. Mi smo imali 1500 donatora i da li to sad znači da svi ti građani ne mogu automatski biti imenovani niti u jedno od Upravnih vijeća za naknadu od 750 kuna mjesečno u 340 ustanova. Nek' ide to na Povjerenstvo i nek' se raščisti, meni je to OK - istaknuo je dodavši kako je četiri člana u Upravno vijeće imenovao na temelju njihove stručnosti da zastupaju javni interes - interes Grada Zagreba.

- Jer ga ja direktno ne smijem zastupati. Ja ne smijem utjecati na izbor ravnatelja dječje bolnice Srebrnjak nego to radi Upravno vijeće u punom sastavu - četiri imenuje Grad, jedan je iz Ministarstva zdravstva... I oni će donijeti odluku da li će ostaviti starog ravnatelja, smijeniti ga, koga će novog imenovati to je njihova stvar - rekao je naglasivši kako je predsjednica Upravnog vijeća ugledna znanstvenica, a da ju je upoznao dan ranije.

- Nevjerojatno mi je da netko uopće može pomisliti da bi Tomislav Lauc, kao ravnatelj i vlasnik privatne uspješne poliklinike, dao donaciju, a za uzvrat očekivao da bude imenovan u Upravno vijeće za 750 kuna naknade. Ako netko misli da je to bila protuusluga, meni je to nevjerojatna. Mi moramo nagovarati ljude da za tako malu naknadu preuzmu tako veliku odgovornost u Upravnim vijećima. Ja nemam nikoga kome sam obećao neku funkciju nakon izbora - poručio je Tomašević i rekao da nikoga nije zadužio ni obećao, "kamoli za donaciju od 10.000 kuna." 

- U tom smislu mi je nevjerojatno da stranke koje su prijavile 0 kuna donacija, nego su one išle raznim putevima, pa prvo u stranku da se ne vidi, ja ne vidim takav sustav. Nema osobe kojoj sam išta obećao nakon izbora. Ne želim uopće na taj način upravljati gradom, to je praksa drugih stranaka - rekao je.

Tomašević najavio prve rezove: Broj službenih automobila smanjuje se sa 140 na 40

O obnovi škola: 'Ni jedna neće biti spremna u rujnu' 

Na pitanje koliko će stradalih škola u potresu biti otvoreno na jesen, zamjenik Korlaet je istaknuo kako, nažalost, nijedna.

- Pet je osnovnih škola u obnovi, dvije u rekonstrukciji te sedam srednjih u obnovi. Neće niti jedna biti spremna za otvaranje u rujnu, kako se najavljivalo, odgađa se za prosinac ili za iduću godinu. Ali to nije naša krivnja - rekao je Korlaet.

O prijetnjama: 'Bila je jedna. I dalje idem na posao biciklom' 

Upitan je li do sad dobio kakve prijetnje, istaknuo je kako je bila jedna na društvenim mrežama, koja je prijavljena policiji.

- Ovih drugih prijetnji ne osjećam. Mogu reći da i dan danas idem biciklom na posao svaki dan. Dolazimo ovdje svaki dan, i subotu i nedjelju i praznik. Vraćam se doma, idem na posao bez ikakve policijske pratnje. Da se osjećam da mi je ikako ugrožena sigurnost, nije to na meni, nego na službi koja će odlučiti treba li mi pratnja ili ne - rekao je. 

Kad su preuzeli vlast, istaknuo je, zatekli su oko 3200 zaposlenih u Upravi.

- Mi ćemo svakako raditi optimizaciju, ali u suradnji s novim pročelnicima kad se izaberu na javnim natječajima i sigurno neće biti da netko ne dolazi na posao i da se to tolerira - poručio je Tomašević. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 193
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS