Obavijesti

News

Komentari 0

'Čak 9.716 Puljana glasovalo protiv gradnje hotela Valkane'

'Čak 9.716 Puljana glasovalo protiv gradnje hotela Valkane'

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić zahvalio je sugrađanima u nedjelju navečer što je referendum za Lungomare prošao bez incidenata i u skladu sa zakonom

VIDEO

Koordinator Građanske inicijative za referendum o Lungomareu Aleksej Orel rekao je u nedjelju navečer da nakon objave rezultata referenduma "nisu pokisli" već ga definitivno smatraju uspjehom budući da je 9.716 sugrađana glasovalo protiv gradnje hotela Valkane.

"Iako se očekivalo da ćemo biti pokisli, mi to definitivno nismo, jer to smatramo uspjehom. Kroz pojedine medije nas se, ne birajući sredstva, omalovažavalo i plasirao neistine, dok su se neki jako trsili da nas prikažu negativnima i nebitnima sugrađanima", rekao je Orel nakon objave Gradskog izbornog povjerenstva da referendum nije uspio jer na njega nije izašao dovoljan broj građana.

"U povijesti Pule nitko nije nikada napravio ovoliko huškačku kampanju kao 'dobronamjerni investitor'. Upravo iz tog razloga mi to smatramo pobjedom", rekao je Orel te dodao da je 9.716 građana Pule danas na referendumu bilo za izmjenu Generalnog urbanističkog plana kojom bi se ukinula mogućnost gradnje hotela Valkane na predjelu Lungomare, gdje su šetalište i šuma uz more.

To su brojke, naglasio je, koje graniče s izborom gradonačelnika ili većinom u Gradskome vijeću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Orel kaže da im je drago čuti da je gradonačelnik sada spreman na razgovor, ali da im je, isto tako, žao što to nije učinio prije pet ili šest mjeseci.

Referendum je ocijenio značajnim korakom za demokraciju i podsjetio da je to bio naš prvi lokalni referendum. Zbog toga ga smatraju uspjehom, baš kao što će smatrati uspjehom ako se projekt ne bude širio iz gabarita u kojima jeste.

"Uostalom, istražne radnje su u tijeku, vjerujemo u pravnu državu i ovo nije kraj", poručio je Orel te zahvalio građanima koji su izašli na birališta, svim brojnim volonterima i svima koji su pomogli. 

Možemo: Prag za obvezujući rezultat lokalnih referenduma previsok

Iz pulskog Možemo upozorili su da kako je prag za obvezujući rezultat lokalnih referenduma previsok, zbog čega će se ta politička platforma i dalje kroz saborske inicijative boriti da se to izmijeni.  

"Čak 88 posto građana glasalo je za izmjene GUP-a kojima bi se onemogućila gradnja na području Lungomarea. Čista pobjeda građana koji su izašli na referendum i time pokazali da im je stalo do svojeg grada", istaknuli su iz Možemo te podsjetili kako je sadašnji gradonačelnik Pule Filip Zoričić na vlast došao s 10.666 glasova u drugom krugu izbora za gradonačelnika.

S tom se brojkom glasova, upozorili su, može osvojiti četverogodišnja vlast, ali se sa sličnim brojem glasova, zbog apsurdnih referendumskih pravila, ne može utjecati na samo jedno lokalno pitanje. Ustvrdili su i kako su se "investitor, većina medija, institucije, sve političke stranke u Gradskom vijeću i sam gradonačelnik potrudili da se stvori dojam da se referendumom ne može zaustaviti gradnja, što nije točno".

Iz Možemo kažu i da su na strani građanske inicijative i prava Puljana na demokratsko odlučivanje o javnom interesu na Lungomare od početka i otvoreno bili jedino oni, a građanima koji su izašli na referendum i glasali 'za' poručili da se borba za Lungomare nastavlja svim drugim raspoloživim sredstvima, jer ih na to sada obvezuju i njihovi glasovi.

Gradonačelnik Zoričić zahvalio građanima što je referendum prošao bez incidenata

Dodao je kako su na toj priči iz pulskog Možemo htjeli graditi političku priču.

"Možemo! Pula htio je na ovoj priči graditi svoju političku priču. Trovali su, lagali, željeli iskoristili inicijativu i ljudi su im rekli ne, kao i svaki put do sada. Potrošili su pola milijuna naših kuna i postigli - ništa, no, ja sam uvjeren da će Lungomare biti dostupan svima kao i danas", rekao je Zoričić novinarima nakon objave Gradskog izbornog povjerenstva da referendumu nije pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača Grada Pule zbog čega i nije ispunjen uvjet Zakona o referendumu.

Zoričić je kazao da je kroz sve ovo vrijeme "bio nepristran, trpio udarce, ali i slušao građane koji su bili iziritirani radikalnim ponašanjem".

Počeo referendum u Puli, od 7 sati otvorena biračka mjesta
Počeo referendum u Puli, od 7 sati otvorena biračka mjesta

"Slušao sam i one kojima su utjerali strah za Lungomare, ali sam slušao i što govori investitor. Hotel je činjenica, i koliko vidim, taj hotel i park ispred njega malo kome i smeta. Puno veća briga je oko betonizacije ili zatvaranja obale i šetnice što je direktno u domeni grada i objekata u šumi i sličnog za što je sam investitor rekao da nema planova ih graditi", istaknuo je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Ako je tako, onda, kaže, neće imati problem da sjedne zajedno s Građanskom inicijativom i pronađe način kako da se jednom zauvijek papirnato zaključe te dileme.

"Moj je posao voditi računa o svim građanima, neovisno jesu li glasali za mene i slažemo li se u svemu. Vjerujem da je ovo tema koja nadilazi stranačke boje i da ćemo ju zaključiti bez onih koji su se pokušali politički okoristiti", zaključio je Zoričić.

Pula: Do 11 sati na referendum je izašlo 7,17 posto glasača
Pula: Do 11 sati na referendum je izašlo 7,17 posto glasača

Referendum za Lungomare u Puli nije uspio jer se u nedjelju na njega odazvalo svega 11.065 glasača odnosno 22,71 posto Puljana, objavili su u nedjelju navečer iz Gradskog izbornog povjerenstva. Da bi ishod referenduma bio valjan, moralo je izaći 50 posto birača plus jedan glas, odnosno 24.357 građana. Od građana koji su izašli na referendum 9.716 bili su 'za', a to je 88,55 posto, a 1.256 građana ili 11, 45 posto bilo je 'protiv', dok su ostali listići bili nevažeći.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora