News

Komentari 5

Gradska skupština prihvatila prijedlog smanjenja plaće

Gradska skupština prihvatila prijedlog smanjenja plaće

Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o plaći, odnosno naknadi za rad i drugim pravima predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine usvojen je s 27 glasova "za", pet "protiv", a osam ih je bilo suzdržano.

Zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini prihvatili su u četvrtak većinom glasova prijedlog o smanjenju plaće predsjednika i potpredsjednika Skupštine, a prihvatili su i prijedlog o smanjenju koeficijenata za obračun plaća pročelnika. 

Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o plaći, odnosno naknadi za rad i drugim pravima predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine usvojen je s 27 glasova "za", pet "protiv", a osam ih je bilo suzdržano. 

U obrazloženju prijedloga stoji kako koeficijent za predsjednika Skupštine iznosi 7,14, a za potpredsjednika 6,07. Prijedlog je bio da se koeficijent za izračun plaće predsjednika Skupštine snizi u odnosu na koeficijent koji ima gradonačelnik pa će tako sada iznositi 6,50.

U raspravi je sudjelovalo nekoliko zastupnika, nekoliko puta je signalizirana povreda poslovnika zbog rasprave izvan teme, a na prozivke HDZ-ovog Davora Filipovića, koji je s Tomaševićem raspravljao nekoliko puta, da nisu dobro pojašnjeni razlozi te odluke, gradonačelnik je poručio kako mora postojati hijerarhija u plaćama koja odražava i odgovornost.

Goluža: I predsjedniku Skupštine trebalo je smanjiti koeficijent za 30 posto

Odbijen je amandman zastupnika Mosta, a prema kojem bi predsjednik Skupštine imao koeficijent na razini dva prosječna mjesečna dohotka isplaćena u Zagrebu za prethodno tromjesečje i trebao bi iznositi 5,00. 

Za taj amandman su se odlučili jer smatraju da bi predsjednik Skupštine trebao "kao prvi među jednakima" dijeliti sudbinu zastupnika kojima su primanja smanjena trostruko, kao i pročelnicima.

- Bilo bi umjesno i da se predsjedniku Skupštine smanji koeficijent, ne za mizernih devet posto, nego isto tako za 30 posto. Upravo tako, vi ćete predsjedniče pokazati osobnu vjerodostojnost, a vladajuća opcija će uistinu pokazati da su spremni krenuti racionalizirati troškove svima, pa i predsjedniku Skupštine - rekao je zastupnik Mosta Trpimir Goluža.

Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika, usvojen je s 28 glasova "za", osam "protiv", a suzdržanih je bilo šest.

Koeficijenti za njihova radna mjesta smanjuju se pa će tako pročelnici umjesto 5,54 imati koeficijent 4,0, njihovi zamjenici umjesto 4,10 imat će 3,80, pomoćnici pročelnika s 3,74 idu na 3,63. 

Posebni viši savjetnik gradonačelnika-specijalista s 4,82 ide na 3,50, viši savjetnik gradonačelnika i viši savjetnik predsjednika Skupštine s 4,46 ide na 3,44, dok koeficijent višeg unutarnjeg revizora s 3,74 pada na 3,63, dok onaj višeg stručnog savjetnika gradonačelnika s 3,38 pada na 3,15.

Ta točka na dnevni je red uvrštena po hitnom postupku s ciljem da se, kako je obrazloženo, što prije nastavi s provedbom aktivnosti vezanih uz smanjenja rashoda gradskoga proračuna i provođenja mjera racionalizacije poslovanja.

Gradonačelnik Tomašević odgovorio je na kritike oporbe poručivši kako će i s drastičnim smanjenjem plaća biti kandidata koji će se javiti na natječaj za pročelnička mjesta za mjesečnu plaću od 16.000 kuna, poručivši kako takvu plaću, prema objavljenoj imovinskoj kartici, ima i ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Poručio je kako su razgovarali s predstavnicima sindikata i kako sve rade po proceduri i zakonu.

Odbijeni izvještaji za 2020. godinu

Odbijeni su godišnji izvještaji za 2020. godinu iz prošlog mandata - o izvršenju gradskog proračuna, programa građenja komunalne infrastrukture, programa održavanja javnih prometnih površina, građevina i uređaja javne namjene, javne rasvjete i izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta te onaj o programu i planovima održavanja komunalne infrastrukture u gradskim četvrtima i mjesnim odborima.

Najčitaniji članci