Obavijesti

News

Komentari 0

Gradska skupština Zagreba: Prihvatili su odgodu primjene novog sustava sakupljanja otpada

Gradska skupština Zagreba: Prihvatili su odgodu primjene novog sustava sakupljanja otpada

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su u četvrtak izmijenjenu Odluku o sakupljanju komunalnog otpada, kojom se uvođenje novog sustava u Zagrebu odgađa za 1. listopad

VIDEO

Rasprava o odgodi nije prošla bez kritika zastupnika.

Odluka je usvojena većinom glasova nakon rasprave koja je trajala dulje od sat i pol vremena, tijekom koje su se zastupnici iz oporbe i SDP-a osvrnuli na samu odgodu primjene odluke, ali i detalje oko kontrole odlaganja otpada u posebne vrećice, detalja oko postavljanja standardiziranih spremnika.

HDZ-ov zastupnik Mislav Herman upozorio se da Holding odgodom gubi 20 milijuna kuna.

Slaven Dobrović iz kluba zastupnika Domovinskog pokreta i Zelene liste istaknuo je kako je za uspješnost predloženog sustava potrebna infrastruktura, a SDP-ov Renato Petek upozorio je na poteškoće oko definiranja prostora na kojemu će se smjestiti tipizirani spremnici.

“Tek ste nekidan shvatili da nećete ispoštovati zacrtani termin. Zašto to ranije niste objavili”, predbacio je vladajućima zastupnik Mosta Trpimir Goluža.

Gradska skupština kritizira probleme s otpadom u Zagrebu
Gradska skupština kritizira probleme s otpadom u Zagrebu

No, gradonačelnik Tomašević nije odgovorio na većinu prozivki i komentara, a u replikama je još jednom najavio da će se do 1. listopada stabilizirati stanje s odvozom komunalnog otpada, kao i da će do tada sve biti spremno.

Skupština je usvojila i prijedlog odluke o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora u gradskom vlasništvu, kao i odluku o prodaji gradskih stambenih prostora.

Zastupnik kluba Možemo! Marin Živković istaknuo je kako s novom odlukom postavlja institucionalni okvir za najam takvih prostora. Novost je da se ukida mogućnost podzakupa i zajedničkog zakupa, budući je utvrđeno kako su takve prakse proizvodile efekte mešetarenja gradskom imovinom i malverzacija.

“Odlukom se trajanje zakupa povećava s 5 na 10 godina, te omogućava produljenje zakupa na još 5 godina bez natječaja ukoliko se podmiruju obveze, čime se omogućava 15 godina sigurnog poslovanja”, istaknuo je Živković.

Tomašević je najavio kako će se uskoro objaviti i katalog s popisom imovine kojom upravlja grad, koji će sadržavati jasne cijene zakupa tih prostora, kako bi se izbjegla praska da neki zakupnici plaćaju prostore iste vrijednosti pet puta više od drugih.

Oporba tvrdi: Tomašević se nije snašao u upravljanju gradom i rješavanju ključnih problema
Oporba tvrdi: Tomašević se nije snašao u upravljanju gradom i rješavanju ključnih problema

Oporbeni zastupnici zamjerili su da se u prijedlogu odluke, u članku 19., ostavlja mogućnost da gradonačelnik poništi javni natječaj za zakup prostora bez obrazloženja.

Među ostalima, i Nenad Predovan (Stranka rada i solidarnosti) istaknuo je da je takva odredbe “ne bi smjela biti u suvremenom društvu”. Tomašević mu je odgovorio kako je ta odredba postojala i u prijašnjoj odluci, da nije nikakva novina i da služi kao osigurač u slučaju nepravilnosti.

Gradska skupština prihvatila program energetske obnove zgrada javnog sektora

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su na sjednici jednoglasno prihvatili program energetske obnove, dogradnje i izgradnje zgrada javnog sektora za razdoblje do 2030. godine koji je predložio gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

Cilj programa je priprema i realizacija projekata obnove i izgradnje zgrada kroz odabir i primjenu mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u zgradama u vlasništvu Grada. Također, primjene elemenata zelene infrastrukture za poboljšanje kvalitete prostora, života i rada u gradskim objektima te doprinosa dostizanju ciljeva klimatske neutralnosti.

Program razlikuje razdoblje do 2026. s ciljem korištenja sredstava iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost te razdoblje do 2030. u kojem se uvode i alternativni modeli nabave radi korištenja sredstava iz Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.- 2027. Programom su obuhvaćene sve zgrade javnog sektora u vlasništvu Grada, a provedenim analizama potreba u sektoru zgradarstva ukazana je potreba planiranja financijskih sredstva od preko dvije milijarde kuna (iznos kapitalnih ulaganja za preko 100 zgrada na području Grada Zagreba) u razdoblju do 2030.

Gradski zastupnici jednoglasno su prihvatili i prijedlog zaključka gradonačelnika Tomaševića o prihvaćanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Solarizacija ustanova Grada Zagreba" koji se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. u okviru provedbe Programa "Energija i klimatske promjene".

Navodi se kako Grad Zagreb, kao nositelj projekta, prihvaća sklapanje Ugovora s RH, Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU, kao upravitelja programa, o dodjeli bespovratnih sredstava za taj projekt. Gradonačelnik Tomašević je 7. prosinca 2021. donio Zaključak o prijavi projekta, a 27. travnja je izvršio izmjenu partnera na projektu te uz Grad kao prijavitelja, sudjeluju Zagrebački holding i Energy Farm International Foundation EFIF iz Norveške.

Cilj projekta je povećanje korištenja obnovljivih izvora energije u ustanovama i nekretninama kojima je vlasnik ili osnivač Grad Zagreb te na lokaciji nekretnine Podružnice Čistoće. Povećanje korištenja obnovljivih izvora energije ostvarit će se kroz implementaciju osam pilot projekata gdje će se u svrhu samoopskrbe izgraditi sunčane elektrane ukupne snage 1,43 MW. Ostvarit će se povećanje korištenja obnovljivih izvora energije za 1400 MWh uz smanjenje emisije CO2 od 222 tona/godinu. Razdoblje provedbe projekta je od 11. srpnja 2022. do 30. travnja 2024.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.