Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
33 komentara

Granični spor između Slovenije i Hrvatske je europski problem

Jean Claude Juncker je naglasio da neće doći do pristupa zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji sve dok ne riješe sve svoje međusobne granične prijepore

European Commission President Juncker delivers a speech during a debate on the Future of Europe at the European Parliament in Strasbourg
Foto: VINCENT KESSLER
33 komentara

 Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u utorak je ocijenio kako je granični spor između Slovenije i Hrvatske  i bilateralni i europski problem te da je odgovornost dviju strana riješiti ga.

Juncker je u obraćanju europarlamentarcima u Strasbourgu nakon govora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o budućnosti Europe rekao kako su "Hrvatska i Slovenija odgovorne za taj problem i moraju ga riješiti". Također je rekao kako je Komisija nudila pomoć u rješavanju spora oko granice ali da su dvije strane tek u maloj mjeri iskoristile tu mogućnost.

Predsjednik Komisije je potom najavio kako pristupa novih članica iz regije zapadnog Balkana neće biti "dok ne riješe sve svoje granične probleme". 

Glede daljnjeg širenja Unije Juncker je napomenuo kako su godine za pristupanje Srbije i Crne Gore navedene "indikativno", rekao je Juncker. Zemlje kandidati će pristupiti tek kada ispune uvjete, a "u ovom trenutku ih ne ispunjavaju", dodao je.

Za Hrvatsku je čelnik Komisije rekao kako je "istovremeno primjer  i nadahnuće za  težnje Europske unije u budućnosti". 

Hrvatska je država "koja je pokazala hrabrost u samoobrani i uvjerenje u europski projekt", rekao je Juncker i istaknuo kako Hrvatska sada bilježi gospodarski rast veći od tri posto, a nezaposlenost je pala za šest posto. Hrvatska je "simbol onoga što možemo postići" ako djelujemo zajedno u Europskoj uniji, rekao je.

"Ne smijemo zanemariti razvoj novih država članica", istaknuo je Juncker.

Komisija će podržati "projekt Pelješkog mosta, kao i one na kojima se radi u Dalmaciji, jer su to važni hrvatski i europski projekti" najavio je Juncker  i nastavio kako odbacuje napade na zajedničku kohezijsku i poljoprivrednu politiku.

S obzirom na izlazak Ujedinjenog Kraljevstva sadašnji proračunski okvir se mora mijenjati no rezovi moraju biti razumni, rekao je Juncker. Dodao je kako želi da se u idućih 11 mjeseci postigne dogovor o ciljevima europskih politika te da na prvom mjestu mora biti njihov sadržaj a onda brojke. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message