Obavijesti

News

Komentari 11

Grbin: 'SDP će podržati odluku o uvođenju obaveznog cjepiva, uz jasne dokaze da je ono nužno'

Grbin: 'SDP će podržati odluku o uvođenju obaveznog cjepiva, uz jasne dokaze da je ono nužno'

Dodao je da će podržati samo samo ukoliko se pokažu temelji za nju, ako prije toga dobijemo vrlo jasne podloge koje će pokazati da je to nužno i koje će pokazati na koji način će to rezultirati na ukupnu procijepljenost

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ocijenio je u četvrtak kako je za mali broj cijepljenih protiv covida-19 u Hrvatskoj kriva pogrešna kampanja Vlade "koja ne uspijeva motivirati ljude", naglasivši kako je ta stranka spremna podržati znanstveno opravdano uvođenje obaveznog cijepljenja.

Gostujući u RTL-u Danas, Grbin je rekao kako je SDP spreman podržati odluku o uvođenju obaveznog cijepljenja, bilo za čitavo stanovništvo RH ili za pojedina zanimanja, ali "samo ukoliko se pokažu temelji za nju, ako prije toga dobijemo vrlo jasne podloge koje će pokazati da je to nužno i koje će pokazati na koji način će to rezultirati na ukupnu procijepljenost".

- Ako vidim materijale, dokaze, znanstvene podloge da je obvezno cijepljenje izlazak iz situacije u kojoj smo se zbog nerada i nereda u Vladinim aktivnostima našli, onda je to nešto što bih ja bio spreman podržati", izjavio je predsjednik SDP-a, napomenuvši kako je još jedan uvjet i izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kao i čitavog niza podzakonskih akata.

- Ali ako ne bude podloga koje pokazuju da je to korisno, ako nije iz znanstvenih, dokazivih materijala jasno što time želimo postići i koji su ciljevi, onda takvu odluku nećemo moći podržati. Dakle, želim prvo vidjeti konkretne materijale, želim vidjeti na temelju čega takvu odluku donosimo, i onda ćemo o tome razgovarati - dodao je.

Za to što se mali broj hrvatskih građana cijepio protiv covida-19, Grbin krivi kampanju Vlade koja, po njegovim riječima, "ima grešaka i ne uspijeva motivirati ljude" što, kako je rekao, "nije ni čudo: predsjednik Vlade tri je puta rekao da smo pobijedili pandemiju, pa je očito time izazvao dvojbe kod određenog dijela našeg stanovništva".

- Tko vodi RH? Vlada RH. Vlada RH je imala zadaću educirati ljude i provesti kampanju kojom će ljude uvjeriti da je cijepljenje ispravno. U nekim zemljama je to uspjelo, bolje nego u Hrvatskoj. Dakle, rekao bih da odgovornost ipak leži na onima koji su dobili povjerenje građana da rade ovaj posao - ocijenio je Grbin.

SDP-ovci na Grbinovu poligrafu: Koga sve šef stranke planira 'počistiti' do kraja srpnja
SDP-ovci na Grbinovu poligrafu: Koga sve šef stranke planira  'počistiti' do kraja srpnja

Komentirajući, uz ostalo, aktualna uhićenja u Gradu Zagrebu, Grbin je rekao kako je "tragično da se ta uhićenja događaju kad pokrovitelj ili umre ili padne s vlasti, kao što je bio slučaj sa Sanaderom". No, napomenuo je i kako je "činjenica da oni koji su do sada uhićeni spadaju u kategoriju sitnih riba, a oni koji su odlučivali o najvećim poslovima - oni su još uvijek na slobodi".

- Dakle, očekujem da policija i državno odvjetništvo nastave raditi svoj posao. Očekujem da se ovaj proces nastavi, očekujem da svi oni koji su kršili zakon budu privedeni pravdi, i isto tako očekujem od hrvatskog pravosuđa da ovaj put napokon počne posao raditi brže - zaključio je.

U razgovoru s novinarom RTL-a Grbin je još kazao kako se SDP i dalje zalaže za promjenu režima dvomjesečne ljetne saborske stanke, a na novinarsko pitanje je li aktualna revizija članstva u SDP-u "obračun s neistomišljenicima", odgovorio je kako je riječ o obećanom "clean startu" koji je najavljivao kao kandidat za predsjednika stranke.

- Ja ne želim da se pred građanima i članovima hvalimo nekim brojkama koje nisu realne. Mi moramo znati na čemu smo, moramo se pogledati u ogledalo, da bi mogli i javnosti i građanima ove zemlje predstaviti ono što stvarno jesmo - poručio je Grbin.