Obavijesti

News

Komentari 6

Gredelj: Kregar si je namijenio ulogu kadije koji tuži i sudi

Gredelj: Kregar si je namijenio ulogu kadije koji tuži i sudi
1

Vjerujem da javnosti ne treba eksplicirati razloge za ocjenu kako je riječ o jednoj od najgrubljih zloporaba slobode izražavanja, stoji u Gredeljevom priopćenju za medije

VIDEO

Bivši odvjetnik HDZ-a Vladimir Gredelj uputio je medijima priopćenje zbog nedavne izjave profesora Pravnog fakulteta Josipa Kregara prikazane na javnoj televiziji.

Podsjetimo, Kregar je tijekom gostovanja u Dnevniku3 kazao da bi Gredelj mogao biti teško kažnjen zbog otkazivanja punomoći HDZ-u te kako je nakon otkazivanja punomoći svojim ponašanjem pokazivao da i dalje zastupa HDZ. Odvjetnikovu izjavu prenosimo u cijelosti.

''Poštovani,

Nakon što sam hrvatske građane obavijestio o otkazu punomoći HDZ-u, u javnosti, poglavito medijima počela su sasvim razumljiva nagađanja o razlozima, za ovu moju ''iznenadnu'' odluku, što je rezultiralo bezbrojnim pozivima novinara, na koje sam se, u interesu stranke, sukladno Kodeksu odvjetničke etike, oglušio. Naime, razlozi otkaza punomoći spadaju u intimu odnosa stranka - odvjetnik, koju je odvjetnik dužan čuvati, baš kao svećenik sadržaj ispovjedi. Međutim, nakon javnog nastupa jednog profesora, čije ime iz poštovanja prema instituciji kojoj pripada, neću imenovati, moja je obveza sukladno čl. 20. Kodeksa odvjetničke etike reagirati:

Čl. 20.Kodeksa: ''Odvjetnik o kojemu se u sredstvima javnog priopćavanja piše ili govori na način koji je protivan odredbama Zakona o odvjetništvu, Statuta ili Kodeksa odvjetničke etike i time nanosi šteta ugledu odvjetništva, dužan je reagirati tako da se na prikladan način javno ogradi od takvog izvješćivanja. Naime, predmetni profesor sociologije, zlorabeći ugled akademske zajednice kojoj pripada , uzurpiravši ovlasti HOK-a , organizirao je ''TV suđenje'', u kojem je sebi namijenio ulogu kadije koji tuži i sudi, bez da čuje što bi okrivljeni (ja) imao za reći, u nekoliko minuta proveo postupak te me proglasio krivim, donio presudu, i pred milijunskim TV auditorijem objavio, da sam time što sam nakon otkaza punomoći nastavio zastupati stranku:

1. ugrozio povjerenje između klijenta i odvjetnika, te samu svrhu punomoći,

2. da sam počinio politički problematičnu grešku,

3.  …da sam očito pogrešan izbor odvjetnika…

Vjerujem da stručnoj pa čak niti općoj javnosti ne treba šire eksplicirati razloge za ocjenu da se radi o jednom od najgrubljih zloporaba slobode izražavanja, sa ciljem prikazati odvjetnika kao osobu koja ne poznaje elementarne pravne i etičke standarde profesije kojom se bavi, dakle omalovažiti ga, a time i odvjetništvo u cjelini, te stranku kojoj se imputira da nije u stanju čak niti izabrati odvjetnika. Zbog svega iznijetog i na koncu, radi potpunog i pravilnog informiranja javnosti, zaštite odvjetništva u cjelini, digniteta stranke, i mog osobnog, uzimam si slobodu, one koji znaju podsjetiti, a one koji ne znaju, uključujući i predmetnog profesora, koji je demonstrirao elementarno nepoznavanje pravnih instituta , podučiti da odvjetnika, čak tri propisa ( čl. Zakona o kaznenom postupku, čl.10.st.2. Zakona o odvjetništvu, i čl. 50. Kodeksa odvjetničke etike), obvezuju da stranku zastupa i nakon otkaza punomoći. Njegova obveza je još veća ako to i stranka izrijekom zahtjeva! Radi li se tek o kardinalnom neznanju sveučilišnog profesora, ću ili o još nečemu puno gorem teško je naslutiti! Neka Vam Bog oprosti profesore jer ja već jesam!" 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik