Obavijesti

News

Komentari 4

Greta se pridružila prosvjedima ekoloških aktivista u Londonu

Greta se pridružila prosvjedima ekoloških aktivista u Londonu
1

Policija u Londonu kazala je kako su uklonili prosvjednike sa cesta oko Oxford Circusa, Piccadilly Circusa i Parliament Squarea te kako namjeravaju ponovno otvoriti most Waterloo

VIDEO

Švedska tinejdžerica i ekološka aktivistica Greta Thunberg u nedjelju je pozvala stotine prosvjednika u Londonu da ne odustaju od svoje kampanje spašavanja planeta, dok je broj uhićenih na prosvjedima porastao iznad 830.

Pokret Extinction Rebellion prosvjeduje kod znamenitosti poput Oxford Circusa i Waterloo Bridgea u kampanji nenasilnog građanskog neposluha kojim se želi zaustaviti globalnu klimatsku krizu.

Policija je u nedjelju priopćila kako je broj uhićenih prosvjednika porastao na 831 te kako je 40 osoba optuženo za ometanje prometa i ometanje rada policije.

Thunberg, šesnaestogodišnja učenica, obratila se stotinama aktivista na Marble Archu, jednoj od brojnih znamenitosti Londona na kojima se prosvjeduje proteklih tjedan dana. Policija je nastavak prosvjeda dozvolila isključivo na toj lokaciji.

"Mi smo oni koji čine promjene. Mi iz Extinction Rebelliona i dječjeg Školskog štrajka za klimu činimo razliku", rekla je Thunberg.

"Nećemo se nikad prestati boriti za ovaj planet, za nas, za našu budućnost i budućnost naše djece i unuka", dodala je.

Thunberg je inspirirala međunarodni pokret učenika protiv globalnog zatopljenja nakon što je u kolovozu ispred parlamenta u Stockholmu prosvjedovala s natpisom "Školski štrajk za klimu".

Tisuće učenika diljem svijeta slijedi Thunberg, a djevojčica se u utorak obratila europskim liderima u Strasbourgu, nakon čega se u srijedu susrela s papom Franjom u Vatikanu.

Policija u Londonu kazala je kako su uklonili prosvjednike sa cesta oko Oxford Circusa, Piccadilly Circusa i Parliament Squarea te kako namjeravaju ponovno otvoriti most Waterloo.

Cressida Dick, načelnica londonske policije, rekla je u subotu kako su prosvjedi izazvali velika "remećenja". Kazala je kako oko 1500 policajaca raščišćava ceste od prosvjednika.

U Velikoj Britaniji Extinction Rebellion ima tri zahtjeva: proglašenje "izvanrednog ekološkog i klimatskog stanja", izradu akcijskog plana kako bi se "na ništicu" svele emisije stakleničkih plinova do 2025. i osnutak "građanske skupštine" koja će odlučivati o klimatskoj pravdi.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...