Obavijesti

News

Komentari 0

Grlić Radman pozvao posljednje članice EU-a da priznaju Kosovo

Grlić Radman pozvao posljednje članice EU-a da priznaju Kosovo

Ministar je rekao da su za stabilnost regije ključne tri stvari: poštivanje teritorijalne cjelovitosti država, ustavna jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH te uspostava međusobnog povjerenja nakon ratova '90-ih.

VIDEO

Hrvatska potiče posljednje članice EU-a da priznaju neovisnost Kosova, izjavio je u srijedu šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman, potez koji se zasigurno neće svidjeti Srbiji koja ne priznaje suverenitet svoje bivše južne pokrajine.  

Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost koju je priznalo stotinjak zemalja, uključujući sve članice EU-a osim Cipra, Grčke, Rumunjske, Španjolske i Slovačke. 

- Hrvatska potiče ostalih pet članica EU-a da priznaju Kosovo, jer bi to pridonijelo stabilizaciji regije i samoga Kosova - izjavio je novinarima Grlić Radman.

On u srijedu sudjeluje na međunarodnoj konferenciji GLOBSEC u Bratislavi na kojoj će se razgovarati i o situaciji na zapadnom Balkanu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministar je rekao da su za stabilnost regije ključne tri stvari: poštivanje teritorijalne cjelovitosti država, ustavna jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH te uspostava međusobnog povjerenja nakon ratova 1990-tih.

- Teritorijalnu cjelovitost država Balkana treba očuvati i poštivati, dakle bez prekrajanja granica kako smo čuli zadnjih mjeseci kolanjem nekih famoznih non papera koji su bili usmjereni u tom pravcu - rekao je Grlić Radman.

On smatra da se povjerenje može postići iskrenim razgovorima, rješavanjem sudbine nestalih, procesuiranjem ratnih zločina i davanjem pravde žrtvama.

Govoreći o BiH, rekao je da je ta zemlja zarobljena između dviju političkih tendencija - centralizma odnosno unitarizma i separatizma.

- To podriva temelje stabilne BiH i negativno se odražava na položaj hrvatskog naroda u BiH - istaknuo je. 

Ponovio je stav Zagreba da ta multietnička država treba provesti reformu izbornog zakona koja ide u smjeru eliminacije bilo kojeg oblika diskriminacije i kršenja jednakopravnosti.

Grlić Radman je rekao da je Hrvatska "iskreni zagovaratelj" euroatlanskog puta BiH i da na svim međunarodnim forumima drži tu zemlju u fokusu, jer joj je u interesu stabilna, funkcionalna i prosperitetna susjedna država.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!