News

Komentari 25

Grlić Radman: Vjerojatno neće maknuti Meštrovićev spomenik u Chicagu, to nas čini radosnim

Grlić Radman: Vjerojatno neće maknuti Meštrovićev spomenik u Chicagu, to nas čini radosnim

Čuveni spomenik hrvatskog kipara, koji se od 1928. nalazi u čikaškom Grand Parku, na popisu je spornih spomenika Chicago Monuments Projecta zbog "romantiziranog i reduciranog prikaza Indijanaca"

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman kazao je novinarima da su ga vijećnici grada Chicaga i zamjenik gradonačelnice uvjeravali da uklanjanje spomenika Indijancima (Strijelac i kopljanik) Ivana Meštrovića nije izgledno.

- Danas sam iz prve ruke dobio od zamjenika gradonačelnice i vijećnika u gradskom vijeću informaciju kako u samom gradskom vijeću zapravo ne vlada raspoloženje da bi se taj spomenik maknuo, što nas čini radosnim - kazao je novinarima u Chicagu Grlić Radman.

- Dobio sam uvjeravanja izvršne vlasti i vijećnika - dodao je.

Čuveni spomenik hrvatskog kipara, koji se od 1928. nalazi u čikaškom Grand Parku, na popisu je spornih spomenika Chicago Monuments Projecta zbog "romantiziranog i reduciranog prikaza Indijanaca".

Ta komisija grada Chicaga, osnovana radi "suočavanja s prošlošću", krajem veljače prošle godine predstavila je popis s 41 spornim spomenikom, a među njima su kipovi u čast Kristofora Kolumba, Georgea Washingtona i slični.

Grlić Radman je kazao da je "više puta postavio pitanje" o Meštrovićevom spomeniku te "dobio uvjeravanja da možemo gajiti optimizam i da nitko ne vjeruje da bi taj spomenik, takvog svjetskog značaja, bilo pametno micati".

Istaknuo je da je Meštrovićev spomenik dio američke kulturne baštine i "svojevrsni svjetski brend" pored kojega se "okupljaju mnogi turisti", a Chicago Bullsi slave svoje pobjede.

- Prema tome to je brend Chicaga. Puno više su mi govorili o značaju tog spomenika, nego što sam mogao očekivati - kazao je šef hrvatske diplomacije.

- To će biti jedna rasprava koja će istina duže trajati. Raspoloženje koje vlada upravo je takvo da nikome nije u  interesu da se taj spomenik makne - dodao je.

Grlić Radman napomenuo je i da su hrvatski diplomati odmah razgovarali s najvažnijim akterima inicijative te s predstavnicima indijanske zajednice od koje su "dobili podršku tom spomeniku".

Grlić Radman se u Chicagu susreo se i s hrvatskom zajednicom u Chicagu.

Zahvalio im je na velikoj novčanoj i humanitarnoj pomoći Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata te na "osvještavanju američkih i svjetskih političara o nužnosti priznanja Hrvatske".

- Koristimo svaku priliku izraziti zahvalnost. Da nije bilo pomoći hrvatske dijaspore u tim teškim trenucima, teško je predvidjeti u kojem bi smjeru išle sve te situacije vezane za priznanje Hrvatske - dodao je šef hrvatske diplomacije.