Obavijesti

News

Komentari 62

Grmoja: 'HDZ-u nikad dovoljno novca, samo želi napuniti kasu'

Grmoja: 'HDZ-u nikad dovoljno novca, samo želi napuniti kasu'
1

Prijedlog novog zakona u financiranju stranaka izazvao je žestoke reakcije Mosta. Njima naime smeta zakonom nameće lokalnoj samoupravi koliko trebaju davati strankama

VIDEO

Sabor raspravlja o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Zakuhalo se na samom početku. Nikoli Grmoji (Most) smeta što se zakonom lokalnoj samoupravi nameće koliki iznos iz proračuna trebaju davati političkim strankama. 

- Jasno je se pripremate za kampanje. HDZ-u nikad nije dovoljno novca i sada želite namaknuti taj novac. HDZ želi napuniti svoju kasu - kazao je Grmoja. 

Naime, zakon kao kriterij za određivanje visine naknade koji se osigurava u proračunu lokalnih jedinica, predlaže se minimalan iznos po članu predstavničkog tijela na godišnjoj razini.

Tako naknada po članu predstavničkog tijela u Gradu Zagrebu ne može biti manja od 8.000 kuna, 5.000,00 kuna u predstavničkom tijelu županije i velikog grada, 3.500,00 kuna jedinici lokalne samouprave koja ima više od 10.000 tisuća stanovnika, 2.000,00 kuna u za jedinice koje imaju od 3.001 do 10.000 tisuća stanovnika te 1.000,00 kuna za jedinice lokalne samouprave koje imaju do 3.000 stanovnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Čim se Udruga U ime obitelji žali, Vlada mi je simpatičnija'
'Čim se Udruga U ime obitelji žali, Vlada mi je simpatičnija'

- Ovo nije namet prema jedinicama lokalne samouprave nego sredstva za rad članova predstavničkih tijela u lokalnim jedinicama u kojima čelnici smatraju da njihov rad nije važan da su im možda dizači ruku jer njihov rad vrednuju s 1 kunom na godišnjoj razini. Nismo propisali maksimalni nego minimalni iznos i imaju mogućnost dodijeliti i više novca - kazala je Josipa Rimac, državna tajnica Ministarstva uprave.

Pri tome je mislila gradonačelnika Vrgorca Antu Pranića (Most). 

Branko Bačić (HDZ) preporučio je kolegama iz Mosta, SDP-a i Živog zida, ako se ne slažu s ovim zakonom, da sredstva koja će im pripasti vrate u proračun ili daju humanitarnim organizacijama. Prozvao je Pranića da daje novac iz lokalnog proračuna dao oko 750.000 kuna udrugama koje su spremne s njim izaći na ulicu i prosvjedovati. Stigla je žestoka reakcija Grmoje: 

- Obećanjem da ćemo se mi odreći novca kojeg smo primili iz proračuna kad HDZ i Branko Bačić vrati torbe koje je nosio i koje su završile tko zna gdje. Ako treba uplatit ćemo ga i HDZ-u ako će to značiti da ste se konačno opoštenili kao stranka - poručio je Mostovac.

'Utonuli smo u suton demokracije'

Bačić mu je uzvratio da iznosi neistine.

Za riječ se javio i nezavisni zastupnik Marko Vučetić:

- Možda je došlo vrijeme da razmislimo da se stranke uopće ne financiraju iz javnih sredstava nego isključivo iz donacija i da napokon shvatimo za koga te stranke rade, a ne da se skrivaju iza javnog novca. Kad smo saznali koje iznose stranke dobivaju čini mi se da se približavamo paradoksalnoj situaciji da su predsjednici stranaka postali mali guverneri HNB-a, da imaju na raspolaganju toliko sredstava da guvernera mogu nazvati kolega. Ovo je tijelo samo raspravlja koliko će sebi dodijeliti sredstava, kojom metodologijom - poručio je zastupnik Vučetić i ustvrdio da smo utonuli u suton demokracije. 

Hrvatski recept za depresiju: 10 minuta prijenosa iz Sabora
Hrvatski recept za depresiju: 10 minuta prijenosa iz Sabora

Ivan Pernar (Živi zid) podsjetio je da je u tijeku suđenje HDZ-u za izvlačenje novca iz državnih poduzeća. 

- Namjerava li HDZ vratiti taj novac - upitao je Pernar. 

Koliko stranke dobivaju na temelju mandata

Podsjetimo, u ovoj godini za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika osigurano je 56,43 milijuna proračunskih kuna što je 2,67 milijuna kuna više nego lani. Novac se raspodjeljuje tako da se utvrdi jednak iznos za svakog zastupnika, s tim da se svaka stranka po zastupnici dobiva 10 posto više novca.

Zatim se novac raspodijeli strankama i nezavisnim zastupnicima ovisno o broju zastupnika koje su imali u trenutku konstituiranja Sabora.

Od 56,4 milijuna kuna, najviše će dobiti HDZ i to 21,3 milijuna kuna. SDP-u će pripasti 14,1 milijun kuna, Mostu ide 5,2 milijuna kuna, HNS 3,5 milijuna kuna HSS-u 1,9 milijuna kuna, Živom zidu, IDS-u i SDSS-u 1,1 milijun kuna.

Promijenimo Hrvatsku, HDS i HSU mogu računati na novac za dva zastupnika u iznosu od 734.300 kuna, a HSLS, Hrast, SNAGA, stranka Milana Bandića,

Reformisti, HDSSB te nezavisni zastupnici mogu računati na 367.162 kune. Isti iznos od 367.162 kuna ide i Abecedi demokracije, koja nije parlamentarna stranka, ali novac dobivaju zahvaljujući Ivanu Pernaru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1