Obavijesti

News

Komentari 22

Grmoja: Ovo je sramota! Pa tri suca su nam uhićena. Sramota!

Grmoja: Ovo je sramota! Pa tri suca su nam uhićena. Sramota!

Prije rasprave o rebalansu proračuna, zastupnici su se osvrnuli na aktualne teme. Dalija Orešković, zastupnica Centra, i Mostov Nikola Grmoja komentirali su uhićenje troje sudaca u Osijeku

VIDEO

Obzirom da je Nacionalni stožer popustio epidemiološke mjere, tako je i Predsjedništvo Sabora dogovorilo da u sabornici može sjediti više zastupnika. Do sada ih je u glavnoj vijećnici moglo biti 41, a od danas 30 više, odnosno 71. Maske i dalje moraju imati dok sjede, no mogu je skinuti dok govore. 

Prije rasprave o rebalansu proračuna, zastupnici su se osvrnuli na aktualne teme. Dalija Orešković, zastupnica Centra, Mostov Nikola Grmoja i SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić komentirali su uhićenje troje sudaca u Osijeku.

- Jedan od uglednih odvjetnika prokomentirao je da je ovo velika vijest za Hrvatsku i pravosuđe te da je to alarm koji ukazuje da nešto treba mijenjati. Da, uistinu svi ovo trebamo shvatiti kao alarm kada nam odbjegli bjegunac pravosuđa radi ključne poteze u reformi našeg pravosuđa. Osim što je to pljuska svima nama zastupnicima, moramo shvatiti da nije pravosuđe prva stvar koju trebamo mijenjati - istaknula je Orešković dodavši kako najprije treba mijenjati zastupnike ili saborsku većinu.

- Ako želimo reformirati pravosuđe, onda moramo reformirati institucije koje to pravosuđe čine, a pogotovo one koje su zadužene za sustav unutarnje kontrole. A treba početi od Državnog sudbenog vijeća, krajnje je vrijeme da iz njegov sastava, kao i iz Državnog odvjetničkog vijeća maknemo po dva saborska zastupnika jer njihova uloga nije stručna i kompetentna - rekla je naglasivši kako saborski zastupnici ne bi trebali sudjelovati u imenovanju sudaca, a kamoli u provođenju interne kontrole.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kontrole imovinskih kartica sudaca i državnih odvjetnika nema, to je jedna floskula za javnost - rekla je. 

'Ovo je sramota. Pa tri suca su nam uhićena'

Grmoja je istaknuo kako imamo načelno nekakvu neovisnost pravosuđa i institucija, ali vanjsku.

- Ali nemamo unutarnju. Dokle god jedan menadžer može podmićivati suce, to pokazuje da u sudstvu nema integriteta, a ni u ovom visokom domu. Ako maknete dva političara iz DSV-a, nećete riješiti niti jedan problem pravosuđa zato što se suci ponašaju kao jedna zatvorena kasta - rekao je istaknuvši kako uređenije države imaju još veći politički utjecaj kod izbora sudaca, a imaju puno neovisnije pravosuđe.

- Rješenje je da završimo s partijama, s tim da svatko od nas traži nekakvu vezu kad mu treba liječnik, nekakva usluga. To su problemi, o tome trebamo govoriti. Ovo je sramota. Pa tri suca su nam uhićena. Svugdje ima problema, ali očito Osijek treba provjeriti, od same akademske zajednice jer znamo da su se HDZ-ovci u kombijima vozili po doktorate u Osijek - poručio je. 

Kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća najavio je za ovaj petak javno saslušanje ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana zbog korupcije u veleposlanstvima, a za idući tjedan Dijane Zadravec zbog prijave korupcije u Vinogradskoj bolnici.

Hajdaš Dončić također je naglasio kako imamo situaciju da nam je Zdravko Mamić, koji je javno progovorio o osječkim sucima, a koji je pobjegao u BiH, glavni reformator pravosuđa. 

- On je potaknuo procese koji su definitivno bili koruptivni, eskalirali su danas u Osijeku, koji su ukazali da je naše pravosuđe ne samo korumpirano nego da imamo slabe institucije. Sramota je to što se događa u našem pravosuđu - poručio je SDP-ov zastupnik.

Pavliček: 'Pupovac, vi ste politički piroman'

Suverenist Marijan Pavliček osudio je napad na dječaka u Vukovaru prije nekoliko dana zato što je na maski nosio hrvatski grb. 

- U hrvatskom Vukovaru, gradu heroju, 30 god poslije je dijete fizički napadnuto. Ovo nije klasičan sukob među navijačima ili među vršnjacima, ovo je čisti primjer napada iz mržnje na nacionalnoj osnovi. Mnogi politički akteri su napada osudili, kao i pripadnici srpske zajednice, što jest pohvalno, no predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac je istovremeno za ovaj incident, kao i za mnoge druge, optužio aktualnu gradsku vlast i mene osobno za tzv. političko piromanstvo. Gospodine Pupovac, upravo ste vi ti koji se hranite ovakvim incidentima, vi sa svojom politikom radite najveće zlo, prvenstveno svojoj zajednici. Vi ste politički piroman - poručio je. 

Potom je prikazao crtež djece osnovne škole u Borovu na kojoj je vodotoranj sa srbijanskom zastavom.  

- Ovo je sustav obrazovanja po modelu A, koji zagovara Pupovac. Ako smo ozbiljna država, ne možemo imati dvije različite povijesti i dvije istine, samo je jedna službena povijest i jedna istina - dodao je istaknuvši kako će Suverenisti pokrenuti inicijativu za promjenu državnog pedagoškog standarda i osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja da djeca manjina idu u školu s većinskim narodom. 

- Tada nećemo imati ovakve sukobe. A Pupovcu poruka - protiv odvajanja djece u školama - poručio je. 

HSLS-ov Darko Klasić istaknuo je kako se sigurnosno okruženje u svijetu i Europi značajno promijenilo zadnjih godina zbog čega smatra kako je potrebno vratiti obavezni vojni rok od šest mjeseci. 

- Činjenica je da je, s obzirom na sve manji broj stanovnika, starije stanovništvo i drastično veliko iseljavanje, posebno mladih, baza za povećanje pričuvnih snaga Oružanih snaga sve lošija. Hrvatska vojska u ovom trenutku nema dostatnog ljudstva. Ovo pitanje se tiče svih stanovnika i oko njega se treba provesti referendum što prije - istaknuo je.

'Krvniku je došao kraj'

HDZ-ov Josip Đakić pozdravio je osuđujuću presudu Ratku Mladiću, koji doživotno ostaje u zatvoru zbog počinjenih zločina u BiH, ali izrazio i nezadovoljstvo što nije odgovarao za ona počinjena u Hrvatskoj.

- No, nismo zadovoljni što nisu obuhvaćena i sva nedjela počinjena u RH jer da je i za to odgovarao pravovremeno, da je taj visoki oficir jugoslavenske narodne armije tada zaustavljen poslije pokolja u Škabrnji, vjerojatno se ne bi dogodila Srebrenica. Takvo zvjerstvo, takav genocid, takvo mučenje, bešćutnost od jednog školovanog oficira, a vrha generalštaba, političkih zapovjednika nigdje u optužnici, nigdje ni spomena da su bili sudionici zločinačkog poduhvata, da je vojska Jugoslavije bila pod komandom Miloševića, da je i taj krvnik doživio svoju presudu - poručio je dodavši kako postoje i oni odgovorni koji su Mladića godinama skrivali u Srbiji, a koji danas osuđuju Haški sud kao politički sud. 

- No, međunarodna pravda je jasno rekla da je krvniku došao kraj - naglasio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje