Obavijesti

News

Komentari 131

Grobari: 'Nisu nam rekli da je uzimanje zlata mrtvima krađa'

Grobari: 'Nisu nam rekli da je uzimanje zlata mrtvima krađa'
1

Nitko od nas nije ni lopov ni kriminalac, to su bile stvari koje smo našli u zemlji i koje su – ničije, rekao je Branislav Rašković, prvooptuženi među 14 grobara

VIDEO

Nitko od nas nije ni lopov ni kriminalac, to su bile stvari koje smo našli u zemlji i koje su – ničije, rekao je na početku svoje obrane Branislav Rašković, prvooptuženi među 14 grobara i nositelja mrtvih iz osječke gradske tvrtke Ukop koje se tereti za krađu zlatnog nakita, zlatnih zubi, zlatnih navlaka iz grobova i s pokojnika, kao i satova i novca.

Branislav je u svojoj obrani inzistirao da samo ispriča svoje viđenje cijele priče ne želeći odgovarati na pitanja tužitelja. Pritom je ustvrdio da iskaz koji je ispričao policijskim istražiteljima nije vjerodostojan, jer "nije bio u društvu odvjetnika i morao je pričati što su mu sugerirali pod prijetnjom zatvorom".

 - U iskazu kojeg sam dao policiji istina je samo da je u mom stanu pronađena vrećica sa zlatnim zubnim navlakama i mostovima, koje sam čuvao za sebe otkupljujući ga od svojih kolega. I zlato nisam odvajao od zubi ili proteza. Želim naglasiti da grobove nikada nisam otvarao bez radnog naloga, a starije kolege grobari su mi po dolasku na posao 1993. godine sugerirali da pronalazak zlata u grobovima nije krađa. Ni u pravilniku Ukopa ništa nije sugerirano što raditi u takvim slučajevima - rekao je Branislav Rašković tvrdeći da je zlato koje je policija pronašla u stanu prikupio u prve četiri godine rada u Ukopu, od 1993. do 1997. godine, dok se na video snimci razgovora s policijskim istražiteljima moglo čuti da je to radio sve dok prije dvije i pol godine policija nije njihovim uhićenjem prekinula tu praksu.

Požalio se pritom sucu Mirku Ljubičiću da je novac koji mu je policija oduzela u stanu "njegova životna ušteđevina koja ne potječe od trgovine zlatom".

Opisujući način na koji su prisvajali pronađeno zlato, Branislav je rekao da im se često kopajući grob dogodi "da se zakače posmrtni ostaci pa se izvali lubanja".

- Pogleda se ima li što u njoj i ako ima neki zlatni zub izvadi ga se prstima, a ostaci se vrate nazad. To je najčešće sve istrulo, pa nije problem podići poklopac i uzeti što ima. Zubi nekad u tom slučaju i sami ispadnu - ispričao je Branislav.

I drugooptuženi Romano Rusan se požalio da je iskaz policijskim istražiteljima dao pod iznudom, jer su mu, tvrdi, prijetili da će ga zadržati dulje od tri dana u pritvoru te da će u tom slučaju izgubiti posao.

- Ne osporavam da sam nalazio zlato, ali nikada nisam otvarao grobna mjesta bez radnog naloga. Kad mi se prvi put dogodilo da sam našao zlato, stariji kolege grobari su mi rekli da je to ničije i da ga mogu zadržati. Znate, svi mi koji radimo poslove grobara i nositelja mrtvih nemamo neku školu, maksimalno smo sa srednjom školom i smatram da su direktori, koji su s fakultetima, trebali nam reći što raditi u takvim situacijama. Ako oni to nisu znali, kako ćemo onda mi?! Ovako, mi smo ispali žrtvena janjad - rekao je Romano Rusan dodajući da je najviše odjednom sudjelovao u pronalasku 20 grama zlata u jednom grobu na Aninom groblju.

On je to zlato odnio u otkupnu stanicu i prodao ga za 4000 kuna, a dobiveni novac je podijelio ravnomjerno na četiri dijela sa svojim kolegama s kojima je tada bio na groblju. U četiri godine, rekao je, pronašao je zlato u 20 grobova.

Sudsko vijeće je odbilo prijedlog odvjetnika Radana Kovača da se provede DNK analiza oštećenih kao - "tehnički neizvodiv".


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku, uskoro će sletjeti na zagrebački Pleso. Pilot: 'Sada ste sigurniji'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku, uskoro će sletjeti na zagrebački Pleso. Pilot: 'Sada ste sigurniji'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu