News

Komentari 1

Gruzija: Neprihvatljivo je da se Južna Osetija pridruži Rusiji

Gruzija: Neprihvatljivo je da se Južna Osetija pridruži Rusiji

Gruzija je priopćila da su planovi prema kojima bi odmetnuta regija Južna Osetija održala referendum o pridruživanju Rusiji "neprihvatljivi", dok Kremlj tvrdi da nikakve akcije nisu poduzete u tom smjeru

Moskva je priznala neovisnost odmetnutih regija Južne Osetije i Abhazije nakon rata 2008. i tamo rasporedila svoje trupe.

Također im je osigurala pozamašnu financijsku potporu.

Gruzijski ministar vanjskih poslova David Zalkaliani je, kako prenosi TASS, rekao: "Naravno da su razgovori o bilo kakvom referendumu u Južnoj Osetiji neprihvatljivi (...) imajući u vidu da je taj teritorij u Gruziji okupiran".

Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, je rekao da ne može dati nikakvo mišljenje o planovima Južne Osetije.

"Nikakvi pravni ili drugi potezi nisu, s tim u svezi, poduzeti. No, istovremeno se s poštovanjem odnosimo prema izražavanju mišljenja ljudi u Južnoj Osetiji", rekao je Peskov.

Abhazija, druga odmetnuta gruzijska regija na obali Crnog mora, je priopćila da podržava težnje Južne Osetije, ali da s njom ne dijeli cilj o pridruživanju Rusiji.

"Rusija je naš strateški partner, draga i bliska država, ali mi u republici Abhaziji nemamo namjeru pridružiti se Ruskoj Federaciji", rekao je predsjednik parlamenta Valerij Kvarčia.

Predsjednik odcijepljene gruzijske regije Južne Osetije rekao je u srijedu da će taj teritorij u bliskoj budućnosti poduzeti odgovarajuće pravne korake da postane dio Rusije.

Najčitaniji članci