Obavijesti

News

Komentari 5

DNK analiza potvrdila: Tijelo pripada Viktoru Tabakoviću

DNK analiza potvrdila: Tijelo pripada Viktoru Tabakoviću
6

Pripadnici GSS-a i Hrvatskog planinarskog saveza dogovorili su s lokalnim vlastima da će ih obavještavati o stanju na ledenjaku i ako bude potrebe ići će u novu potragu

VIDEO

Ekspedicija HGSS-a i Hrvatskog planinarskog saveza koja je na Kavkazu tražila tijela nestalih hrvatskih alpinista o pohodu je prije polaska obavijestila obitelji stradalih Vladimira Tabakovića i Nenada Čulića, a u KBC-u Split su od doktora Šimuna Anđelovića dobili stručne savjete o postupku identifikacije i uzimanju uzoraka potrebnik za DNK analizu.

Tijekom vrlo složene ekspedicije pronašli su tri tijela koja su sahranjena na alpinističkom groblju u podnožju Ušbe prije čega su uzeti uzorci za DNK analizu.

Pomoć ekspediciji u kojoj su sudjelovali gorski spašavatelji Darko Berljak, Edin Alikalfić, Dražen Pezer i Hrvoje Kamenjarin pružale su i lokalne vlasti, a Kamenjarin i Pezer s vlastima su u dobrim odnosima bili od prije jer su na tom području kao pripadnici specijalne policije boravili u mirovnoj misiji.

GSS-ovci su na ekspediciju krenuli nakon što su do njih došle informacije o češkom alpinistu koji je prošle godine nabasao na tijelo i komade alpinističke opreme na području gdje su 1974. stradali hrvatski alpinisti. Postupkom identifikacije utvrđeno je da je pronađeno tijelo Viktora Tabakovića, ali ne i nestalog Nenada Čulića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Potragu su odradili volonterski, u slobodno vrijeme

U GSS-u su unatoč svemu zadovoljni i smatraju da je ekspedicija uspjela. Potraga je pokazala velike organizacijske i spasilačke sposobnosti hrvatskih alpinista i spašavatelja, a i u etičkom smislu primjer je brige i ljudskog odnosa prema stradalim kolegama i pripadnicima HGSS-a. 

Članovi ekspedicije zadatak su odradili volonterski i u svoje slobodno vrijeme uz pomoć skromnih sredstava. 

Na terenu su pronađeni dijelovi opreme koji nepobitno pripadaju članovima ekspedicije iz tog vremena. Na temelju pronađene opreme GSS-ovci su na licu mjesta shvatili da su pronašli Tabakovića, a vjeruju da je tijelo Nenada Čulića u ledu te da će i njega pronaći. Lokalne vlasti i alpinisti će povremeno provjeravati stanje na ledenjaku i u slučaju bilo kakvih nalaza obavijestit će HGSS i HPS koji će onda organizirati novu ekspediciju. 

O pronalasku preostala dva tijela obavijestit će svjetske alpinističke asocijacije kojima će ustupiti i DNK rezultate.

Podsjetimo, četiri hrvatska alpinista, koja su bili dio jugoslavenske alpinističke ekspedicije, stradali su na Kavkazu prije 38 godina. Nekoliko dana nakon tragedije s planine su skinuta tijela Šibenčanina Ante Bedalova i Zagrepčanina Ursa Vrdoljaka, dok Tabaković i Čulić nisu pronađeni. 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke