Obavijesti

News

Komentari 146

Guverner B. Vujčić: Banke ne zarađuju na švicarskom franku

Guverner B. Vujčić: Banke ne zarađuju na švicarskom franku
1

Od pet ponuđenih rješenja za Borisa Vujčića je najrealnije ono koje najmanje opterećuje banke i predviđa pomoć samo za socijalno ugrožene korisnike kredita

VIDEO

Boris Vujčić komentirao je danas po prvi put skok švicarskog franka kazavši da HNB nije zadužen da čuva tečaj švicarskog franka te da banke nisu zarađivale na toj valuti.

Ipak, u HNB su zaključili da postoji skupina građana sa rizičnim kreditima. Pozvao je stoga banke da ne deložiraju građane koji ne mogu vraćati kredite. Kao dugoročno rješenje guverner HNB-a smatra da se stambeni krediti ponovno preračunaju i umanje rate. Komentirao je i posljedice primjene mađarskog modela, tj. da se sve kredite iz eura i franka prebaci u kune. 

- Primjena mađarskog modela u slučaju Hrvatske značila bi izuzetno visok pad međunarodnih pričuva za preko 70 posto. Drugim riječima, međunarodne pričuve HNB-a smanjile bi se na ispod 3 milijarde eura, kazao je Vujčić, a prenosi Dnevnik.hr. 

Od pet ponuđenih rješenja za Vujčića je najrealnije ono koje najmanje opterećuje banke i predviđa pomoć samo za socijalno ugrožene korisnike kredita, javlja Tportal.

Prema njemu treba bez zakonskih intervencija u odnose osmisliti paket regulatorno-poreznih mjera kojima bi se, bez korištenja proračunskih sredstava, banke motiviralo na rješavanje odnosa s financijski slabim klijentima.

Smatra da su takva rješenja bolja i dužnicima jer ih izlažu manjem stresu i trošku. Takva bi rješenja bila preugovaranje kredita polazeći od današnje vrijednosti nekretnine i kreditne sposobnosti dužnika, a u krajnjem slučaju prijenos nekretnine na banku s dugoročnim ugovorom o zakupu i pravom prvokupa nekretnine.

Tijekom trajanja zakupa klijent bi imao niže troškove, a zbog posebnih poreznih bonifikacija bio bi u prednosti pri ponovnoj kupnji iste nekretnine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 146
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk