Obavijesti

News

Komentari 19

Haag optužio Thacija za ratne zločine, odstupio s dužnosti

Haag optužio Thacija za ratne zločine, odstupio s dužnosti

Hashim Thaci optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, potvrdio je sam kosovski predsjednik koji je odmah odstupio s dužnosti

VIDEO

Kosovski predsjednik Hashim Thaci podnio je u četvrtak ostavku na dužnost predsjednika  izvijestivši istodobno da je protiv njega potvrđena optužnica Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine i najavivši dobrovoljan odlazak u Haag, objavili su kosovski mediji.

U srpnju je Thaci, koji je i bivši visoki dužnosnik Oslobodilačke vojske Kosova, u Haagu razgovarao s tužiteljima Suda o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti tijekom sukoba na Kosovu 1998-99.

Tužitelji smatraju da je Thaci odgovoran za blizu 100 ubojstava civila tijekom rata. Thaci je pak zanijekao optužbe koje mu se pripisuju.

Ranije jutros i i vođa Demokratske partije Kosova (ODK) i bivši predsjedatelj kosovskog parlamenta Kadri Veseli priopćio je da je protiv njega potvrđena haška optužnica te da bez prisile otići u Haag.

Thaci i Veseli, te skupina "I drugi“, zajedno su na optužnici od 10 točaka koja je Specijaliziranim vijećima predana na razmatranje još 24. veljače ove godine, podsjećaju kosovski mediji, navodeći da su optuženi za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubojstva, prisilno nestajanje osoba, progon i mučenje.

Trump preselio veleposlanstvo Srbije u Jeruzalem, dužnosnica tvrdi da to još nije konačno
Trump preselio veleposlanstvo Srbije u Jeruzalem, dužnosnica tvrdi da to još nije konačno

U obavijesti o optužnici, koju je Tužiteljstvo objavilo i prije potvrđivanja optužnice, navodi se da Thaci, Veseli i drugi optuženi, snose kaznenu odgovornost za skoro 100 ubojstava.

Žrtve zločina iz optužnice su stotine osoba čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i osobe drugih nacionalnosti, te politički protivnici, navodi portal Kossev.

Tužiteljstvo je Veselija i Thacija optužilo i za opstruiranje suda.

Nakon Veselija i Thacija, ovo je peta ukupno potvrđena optužnica Specijalnog tužiteljstva. Prethodno je potvrđena optužnica Salihu Mustafi, za mučenje najmanje šest i ubijanje jedne osobe u zatvoru OVK u Zlašu. Mustafa se izjasnio da nije kriv po sve četiri točke optužnice.

U srijedu je Prištini uhićen još jedan bivši predsjedatelj kosovske skupštine i nekadašnji glasnogovornik OVK Jakup Krasniqi i protiv njega je potvrđena optužnica, ali za sada nije poznato za šta se tereti.

Optužnica je potvrđena i protiv šefa parlamentarne skupine stranke Samoodređenje Rexepa Selimija, ali ni detalji te optužnice nisu poznati, a kosovski mediji navode da je on jutros otputovao u Den Haag.

Srbiju i Kosovo dijelit će jezero nazvano po Donaladu Trumpu?
Srbiju i Kosovo dijelit će jezero nazvano po  Donaladu Trumpu?

Na optužnice Tužiteljstva u pritvoru u Haagu čekaju i Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, predsjednik i potpredsjednik Udruge ratnih veterana OVK, ali se oni ne terete za ratne zločine, već za kaznena djela protiv pravde zbog "curenja" povjerljivih informacija iz Tužiteljstva.

Dužnost predsjednika Kosova će, poslije Thacijeve ostavke, preuzeti predsjedateljica Skupštine Kosova Vjosa Osmani, do izbora novog predsjednika.

 

U srijedu uhitili jednog od čelnika bivše OVK

Istražitelji Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu uhitili su u srijedu u Prištini nekadašnjeg glasnogovornika Oslobodilačke vojske Kosova i jednog od čelnih ljudi bivše OVK Jakupa Krasniqija i on će tijekom dana biti izručen u Den Haag, javljaju kosovski mediji.

Haag je potvrdio operacije u Prištini, ali bez navođenja detalja i dodatnih informacija.

Krasniqija su, kako navodi RTK na albanskom jeziku, ispratili časnici specijalnih snaga nakon jutros započete racije i višesatnog ispitivanja u njegovoj kući.

U međuvremenu je Krasqijev odvjetnik Valon Hasani potvrdio uhićenje bivšeg glasnogovornika OVK.

Elmira očarala cijelo Kosovo: Ona je naš ponos i najzgodnija sportska novinarka na Balkanu
Elmira očarala cijelo Kosovo: Ona je naš ponos i najzgodnija sportska novinarka na Balkanu

- Danas je tužiteljstvo provelo akciju i Krasniqi je uhićen na temelju njihovog naloga. Otišao je u Haag i uskoro će se pojaviti na sudu. Sad kad je racija završena, sumnja se na kaznena djela koja nisu precizirana, ali su dio kaznenih djela koja spadaju u nadležnost Specijala - rekao je prištinskim medijima Hasani.

Jake snage misije europske policije na Kosovu (EULEKS-a) jutros oko šest sati blokirale su kuću Jakupa Krasniqia u Prištini.

Jakup Krasniqi jedna je od glavnih ličnosti nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji je bio na visokim pozicijama tijekom ratnih sukoba na Kosovu, kao glasnogovornik OVK.

Po okončanu sukoba Krasniqi je, među ostalim, bio predsjednik Skupštine Kosova i ministar javnih službi u kosovkloj vladi.

U trenutku uhićenja Krasniqii je bio na dužnosti predsjedatelja Nacionalnog vijeća Socijaldemokratske inicijative, navode prištinski mediji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...