News

Komentari 2

Habijan o Čehoku: Ne stvarajte dojam izvanrednog stanja

Habijan o  Čehoku: Ne stvarajte dojam izvanrednog stanja

Habijan je pozvao oporbu, SDP i HNS da ne komentiraju nepravomoćnu presudu i ne pozivaju Čehoka na ostavku. Istaknuo je da su HDZ i Čehokova nezavisna lista pokrenuli neke stvari u gradu

Predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Damir Habijan u petak je izjavio da ne želi komentirati nepravomoćnu presudu gradonačelniku Ivanu Čehoku te pozvao oporbu da ne „stvara dojam izvanrednog stanja“.

Habijan je na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici istaknuo da ne želi komentirati nepravomoćnu presudu, ni kao odvjetnik, ni kao građanin.

„Mislim da se svi moramo držati i Ustava i zakona, ali i upute Hrvatske odvjetničke komore gdje je vrlo jasno rečeno da se nepravomoćne presude ne bi smjele komentirati, upravo da na neki način izbjegnemo pritisak na sudove , rekao je Habijan te dodao da postupak ide dalje do Vrhovnog suda jer su obje strane, i USKOK i Čehokova obrana, najavile žalbe.

Predsjednik Gradskog vijeća naglasio je da su Čehoka izabrali građani prije godinu dana iako su znali da je pod optužnicama.

„Prošle godine u predizbornoj kampanji, ne bježim od toga, istaknuo sam da jedan kandidat ima tri optužnice, sada su to dvije optužnice i jedna nepravomoćna presuda. I sve je to bilo javno objavljeno, a Varaždinke i Varaždinci su odlučivali. Nisam ga ja kao predsjednik Vijeća, a ni Gradsko vijeće ga nije biralo, nego doista velika većina Varaždinki i Varaždinaca“,  rekao je Habijan. 

Istaknuo je da su HDZ i Čehokova nezavisna lista pokrenuli neke stvari u gradu u proteklih godinu dana.

Habijan je pozvao oporbu, SDP i HNS da ne komentiraju nepravomoćnu presudu i ne pozivaju Čehoka na ostavku.

 „Što se tiče oporbe, ne bio bilo dobro komentirati nepravomoćnu presudu. S druge strane, s obzirom na sve što smo u zadnjih godinu dana pokrenuli, ne bi bilo dobro da stvaramo dojam izvanrednog stanja. Nisam rekao da se ne bi smjeli kritički osvrtati na neke stvari, ali da to bude u nekim okvirima“, rekao je predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Čehok je nepravomoćno proglašen krivim i osuđen na dvije godine za nezakonitu zamjenu zemljišta s tvrtkama suoptuženog Davora Patafte te malverzacije sa zemljištem za izgradnju POS-ovih stanova i nepravilnosti oko upravljanja varaždinskim aerodromom, dok je nepravomoćno oslobođen za prvu točku optužnice da je mimo javnog natječaja jednoj od Pataftinih tvrtki dao posao zbrinjavanja otpada.

Varaždinski HNS traži ostavku i Čehoka i zamjenika

Nakon što je u četvrtak varaždinski SDP pozvao gradonačelnika Ivana Čehoka da podnese ostavku jer je nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora, u petak je to zatražio i gradski HNS koji smatra da s njim trebaju otići i njegovi zamjenici.

"I prije lokalnih izbora upozoravali smo da za Varaždin i Varaždince u prvom redu nije dobro da se kandidira osoba koja na leđima nosi teret čak tri optužnice. Mišljenja smo bili, a i danas dijelimo isti stav, kako je to ne samo opterećenje za njega, nego i za funkcioniranje cijele gradske uprave, ali i imidž grada“, navodi se u priopćenju u kojem se dodaje da je HNS-u, koji je na vlast došao 2011. kada je Čehok bio dao ostavku na mjesto gradonačelnika zbog istražnih procesa, „trebalo šest godina da opet vratimo pozitivan imidž gradu, da financije grada dovedemo u pozitivu, a svi se sjećamo koliko malo treba da se grad iz pozitivnog pretvori u grad slučaj“.

HNS smatra da u nepravomoćnoj presudi postoji „paradoksalna situacija“.

„Sudsko vijeće je, naime, donijelo zaključak da je kaznenim djelima kojima se tereti Čehok Grad Varaždin oštećen za oko 6 milijuna kuna. Stoga je Sudsko vijeće dalo uputu da Grad pokrene posebnu parnicu da se namire ta sredstva. Dakle, hoće li sadašnji gradonačelnik Čehok zajedno sa zamjenicima koji ga podržavaju okupiti pravni tim da podnese parnicu sam protiv sebe?“, upitao je HNS u priopćenju.

Čehoka pozivaju da podnese ostavku kako bi, kako su napisali,  "mogao u miru pripremati žalbeni postupak, ali i dovršiti ostala dva sudska procesa koja su u tijeku“.

Varaždinski gradonačelnik je nepravomoćno proglašen krivim i osuđen na dvije godine zatvora za nezakonitu zamjenu zemljišta s tvrtkama suoptuženog Davora Patafte te malverzacije sa zemljištem za izgradnju POS-ovih stanova i nepravilnosti oko upravljanja varaždinskim aerodromom. Istodobno je oslobođen za prvu točku optužnice da je mimo javnog natječaja jednoj od Pataftinih tvrtaka dao posao zbrinjavanja otpada.

Predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Damir Habijan u petak je izjavio da, ni kao odvjetnik, ni kao građanin, ne želi komentirati nepravomoćnu presudu gradonačelniku Ivanu Čehoku te pozvao oporbu da ne „stvara dojam izvanrednog stanja“.

„Mislim da se svi moramo držati i Ustava i zakona, ali i upute Hrvatske odvjetničke komore gdje je vrlo jasno rečeno da se nepravomoćne presude ne bi smjele komentirati, upravo da na neki način izbjegnemo pritisak na sudove", rekao je Habijan te dodao da postupak ide dalje do Vrhovnog suda jer su obje strane, i USKOK i Čehokova obrana, najavile žalbe.

Habijan je podsjetio da su Čehoka izabrali građani prije godinu dana iako su znali da je pod optužnicama.

 

 

Najčitaniji članci