Obavijesti

News

Komentari 3

HAC ONC i Hrvatske ceste su reagirali na prozivke iz Zadra

HAC ONC i Hrvatske ceste su reagirali na prozivke iz Zadra
1

Hrvatske ceste i HAC ONC reagirali su na prozivke zadarskih vlasnika vučnih službio pogodovanju drugoj tvrtki na javnom natječaju

VIDEO

Hrvatske ceste d.o.o. i HAC ONC reagirali su na članak objavljen 29.4. 2017. na portalu 24sata. Njihove ispravke i reagiranja prenosimo u cijelosti:

'Na temelju članka 26., stavak 1., podstavak 6. Zakona o cestama („Narodne novine“ broj: 84/11, 22/13, 54/13, 148/13 i 92/14), Hrvatske ceste d.o.o. dužne su osigurati uklanjanje oštećenih i napuštenih vozila i drugih stvari s državnih cesta Republike Hrvatske.
 
Kako je protekli dvogodišnji ugovor o povjeravanju tih poslova istekao, a u predmetnom se ne radi o postupku nabave niti o natječaju, jer ne postoje niti financijske obveze Hrvatskih cesta d.o.o., postojala je mogućnost produženja postojećeg ugovora. Međutim, radi pružanja mogućnosti i drugim subjektima da iskažu interes i eventualno preuzmu predmetne poslove, ponovo smo 20.3.2017. godine objavili Javni poziv za iskaz interesa za preuzimanje poslova uklanjanja oštećenih i napuštenih vozila i drugih stvari s državnih cesta Republike Hrvatske u razdoblju od 2 (dvije) godine, prema kojemu bismo ustupili predmetne poslove pravnoj ili fizičkoj osobi koja je za te poslove registrirana, specijalizirana i tehnički opremljena te koja raspolaže osposobljenim kadrovima za obavljanje tih poslova.
 
S rokom za podnošenje zahtjeva za iskaz interesa, pisani zahtjev su u propisanom roku podnijela sljedeća trgovačka društva:
 
1.            ORYX Grupa d.o.o., Ljudevita Posavskog 7a, 10360 Sesvete,
2.            Zadar trans j.d.o.o., Rogovske Opatije 5a, 23000 Zadar,
3.            SOS asistencija d.o.o., Rogovske Opatije 5a, 23000 Zadar.
 
Nakon analize dostavljenih zahtjeva s prilozima, utvrđeno je da trgovačko društvo SOS asistencija d.o.o. iz Zadra nije dostavilo kompletnu dokumentaciju te je, prema uvjetima iz javnog poziva, njihov zahtjev ocijenjen neprihvatljivim.
 
Na temelju utvrđene mogućnosti iz javnog poziva za iskaz interesa, predstavnici Hrvatskih cesta d.o.o. obavili su pregled kontaktnog centra i dokumentacije navedene u javnom pozivu te dostavljenim zahtjevima društava Oryx Grupa d.o.o. u Zagrebu te Zadar trans j.d.o.o. u Zadru, kojom prilikom je obavljena provjera činjenica navedenih u zahtjevima, opremljenost i osposobljenost radnika u kontaktnom centru te je zatražena prezentacija programskog rješenja za praćenje tijeka uklanjanja vozila i drugih stvari u stvarnom vremenu.
 
Unatoč tome što je društvo Zadar trans j.d.o.o. ponudilo veći postotak naknade Hrvatskim cestama d.o.o., nije ispunilo sve uvjete iz javnog poziva te je zaključeno kako tehnološkim i kadrovskim kapacitetima društvo nije ustrojeno i organizirano na visoko profesionalnoj razini koja bi mogla udovoljiti stvarnim potrebama pri ispunjavanju predmetne us
luge te da nije dokazalo da bi moglo ispuniti visoku razinu usluge koja je kroz niz proteklih godina uspostavljena na državnim cestama. Navedeno se posebno odnosi na osiguranje praćenja izvršenja usluge te osiguranja, pohrane i dostupnosti svih podataka o obavljenim uslugama, koji su od iznimne važnosti zbog mogućnosti njihovog eventualnog korištenja u sudskim postupcima.
 
Posebno naglašavamo da su, analizom dostavljenih cjenika, utvrđene u pravilu više cijene usluga prema krajnjem korisniku društva Zadar trans j.d.o.o. u odnosu na cjenik društva Oryx Grupa d.o.o., za osobna vozila, koja čine većinu intervencija na državnim cestama.
U takvim okolnostima, povjeriti predmetne poslove izvršitelju koji nudi više cijene za istu uslugu prema krajnjem korisniku, vozačima i korisnicima cesta, bilo bi neprofesionalno i neodgovorno od strane Hrvatskih cesta d.o.o.
 
Kako je u ovom trenutku važno osigurati kontinuitet cijene i razine usluge pred početak turističke sezone, s društvom Oryx Grupa d.o.o. sklopit će se ugovor o ustupanju poslova uklanjanja oštećenih i napuštenih vozila i drugih stvari s državnih cesta na području Republike Hrvatske u razdoblju od dvije godine.

 

U HAC-ONC-u ističu sljedeće:

'HAC-ONC je u siječnju ove godine objavio "Javni poziv za iskaz interesa za pružanje usluga izvlačenja teretnih vozila i autobusa s određenih dionica autocesta u periodu od 3 (tri) godine", u kojem ponuditelju nudirno mogućnost obavljanja navedene usluge, ali na način da Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine od pružatelja usluge uprihoduju financijska sredstva u paušalnom iznosu za pojedinu grupu prema nabavi. 
Sukladno zakonu o javnoj nabavi u ovakvoj vrsti poziva kao što je predrnetni javni poziv, ne iskazuje se procijenjena vrijednost nabave obzirorn da ponuditelj plaća naručitelju paušalni iznos iz čega je vidljivo tia narditelj u pružanju navedenih usluga nema nikakvog troška. 
Na predmetni Javni poziv uložena je žalba od strane Zadar trans j.d.o.o. iz Zadra prema Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), u kojoj je kao predmet žalbe navedeno nepost❑janje procijene vrijednosti nabave. lz predmetne žalbe vidljivo je da je žalitelj očekivao da će HAC ONC za naveciene usluge platiti ugovornom partneru određeni iznos, a što temeljem gore pojašnjenog nije slučaj. 
Objavom javnog poziva za iskaz interesa za pružanje usluga izvlačenja teretnih vozila i autobusa sa dionica autoceste, kojim HAC ONC uprihođuje određena financijska sredstva, na isti se ne primjenjuje zakon o javnoj nabavi, a što je i potvrdila i Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) odbivši žalbu tvrtke zadar trans j.d.o.o. s navodom nenadležnosti za postupak koji nije potrebno provoditi po zakonu o javnoj nabavi jer naručitelj usluhe (HAC ONC) ne plaća uslugu ponuditelju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Smatramo da je ovakav koncept javnog poziva za iskaz interesa za pružanje usluga za izvlačenje vozila s autoceste poslovno opravdan za Društvo, obzirom na činjenicu da na ovakav način Društvo ostvaruje određenu financijsku korist.

nadalje, u nekim tekstovima navode se "nemogući uvjeti natječaja u kojem se od vozača vučne službe traži poznavanje najmanje sedam stranih jezika i B2 uvjerenje za profesore srednjih škola".

Istinita informacija i činjenica je da smo tražili poznavanje jednog od osam ponuđenih stranih jezika i to samo za zaposlenike call centra, a ne vozače kako je navedeno u tekstu, te uvjerenje B2 što je srednji stupanj poznavanja stranih jezika, a sve u svrhu bolje komunikacije između stranih korisnika i operatera. 

Kao vrlo važnu činjenicu istaknuli bismo kako korisnik, koji se zaustavio na autocesti i treba uslugu vučne službe, može sam odlučiti o tome koju od vučnih službi će pozvati. Ukoliko korisnik vlastitim odabirom vučne službe ne zbrine zaustavljeno vozilo s autoceste, HAC ONC sukladno ugovoru poziva svog ugovornog partnera.'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...
Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti