Obavijesti

News

Komentari 105

HAC oslobodili naknade da im naprave ceste, ali cesta nema...

HAC oslobodili  naknade da im naprave ceste, ali cesta nema...
1

Cijeli slučaj ću prijaviti DORH-u. Proračun Grada Vrgorca oštećen je za osam milijuna kuna, a dogovoreni radovi nisu napravljeni. Izjavio nam je to Ante Pranić...

VIDEO

Cijeli slučaj ću prijaviti DORH-u. Proračun Grada Vrgorca oštećen je za osam milijuna kuna, a dogovoreni radovi nisu napravljeni.

Izjavio nam je to Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca, objašnjavajući najnoviju aferu koju su otkrile sadašnje gradske vlasti.

Sve je počelo 2008. godine tijekom gradnje autoceste. Vrgorac je tad potpisao sporazum s Hrvatskim autocestama (HAC). Prema sporazumu, HAC se oslobađa plaćanja komunalnih naknada.

Ni crkvu nisu napravili

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gradu Vrgocu HAC je zauzvrat u iznosu od osam milijuna kuna trebao sagraditi razne infrastrukturne objekte poput igrališta i lokalnih cesta.

- Gotovo svakodnevno smo suočeni s nizom radnji, ugovora i sporazuma bivše gradske vlasti koji nemaju pravno uporište. U ovom slučaju riječ je o radovima koji su pod čudnim okolnostima navodno izvedeni u gradu 2008. godine, kad su gradili autocestu na dionici od Zagvozda do Ravče - kaže Pranić. Pokazao nam je sporazum koji je u ime Grada Vrgorca tadašnji gradonačelnik Boris Matković (HDZ) potpisao s ondašnjim predsjednikom uprave HAC-a Marijem Crnjakom. Naime, HAC je, da bi dobio građevinsku dozvolu, morao platiti komunalni samodoprinos jedinici lokalne samouprave. Grad Vrgorac i HAC dogovorili su se i sporazumom potpisali kako HAC neće platiti komunalni samodoprinos nego će za osam i pol milijuna kuna bez PDV-a financirati radove na gradnji komunalne infrastrukture u Vrgorcu.

- Neki radovi, kao što su crkva Dugine (300.000 kuna), cesta u Orahu (200.000 kuna) ili cesta Gradina (354.000 kuna), uopće nisu izvedeni niti su zavedeni u materijalnu imovinu Grada - ističe Pranić. Prema njegovim riječima, u prilogu sporazuma nalazi se troškovnik radova iako za mnoge radove ne postoji projektna dokumentacija izrađena od ovlaštenih osoba ili je njihova cijena prenapuhana.

- Postavlja se logično pitanje načina obračuna tih radova. Građevinskih dozvola nema, a nadzor je posebna priča. Zakinuti smo za milijune kuna komunalnog doprinosa na dionici Zagvozd - Ravča - ističe Pranić i dodaje kako su u tom razdoblju mnoge građevinske tvrtke i njihovi podizvođači radili na gradnji autoceste od Zagvozda do Vrgorca.

U HAC-u tvrde da su oni sve radili prema propisima i u skladu sa sporazumom, te da je Grad Vrgorac bio taj koji je kontrolirao radove i plaćanje izvođača.

- Grad je imao svoj nadzor, svoje inženjere, koji su rekli da sve obuhvaćeno troškovnikom košta upravo toliko. To je bila svojevrsna kompenzacija za neplaćanje komunalnog samodoprinosa - odgovorili su nam iz HAC-a napominjući kako su oni novac plaćali izvođaču radova u iznosu upravo onolikom koliko je nadzorni inženjer potpisao.

'Samo neka prijavljuju'

Bivši gradonačelnik Boris Matković također pere ruke od svega.

- Više sam puta u svome mandatu bio u Splitu na ispitivanjima nego što imam dlaka na glavi. I što su pronašli? Ništa. Ja sam miran. Pa prijavljuju jedno te isto. Sigurno imaju sve u DORH-u. Samo neka mene puste na miru u zasluženoj mirovini. Od 2005. pa do 2015., kad sam bio gradonačelnik grada Vrgorca, prijavljivala je vrgoračka oporba policiji i DORH-u puno toga. Nikad nitko nije podnio nikakvu prijavu. Niti će što biti niti ima što biti - rekao nam je Matković napominjući kako iz svega može pročitati da je i “službeno krenula kampanja za lokalne izbore”.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag