News

Komentari 27

Hakirali i Černobil: Blokiran je sustav za nadzor radijacije

Hakirali i Černobil: Blokiran je sustav za nadzor radijacije

Računalni stručnjaci rade na rješavanju problema, a direktor smjene Vladimir Ilčuk je za ukrajinske novine Pravda izjavio da nema prijetnje od radijacije

U tijeku je veliki hakerski napad diljem svijeta, a najveća žrtva zasad je Ukrajina kojoj je onesposobljena vladina infrastruktura. Hakeri su napali ukrajinsku nacionalnu banku, najveću zračnu luku i državnu energetsku kompaniju. Zamjenik premijera Rozenko Pavlo kazao je kako članovi vlade nemaju pristup svojim računalima, prenosi Independent

Napadnuta i nuklearna elektrana u Černobilu

Kako javljaju svjetski mediji, napadom je zahvaćen i sustav za nadzor radijacije u elektrani u Černobilu. Svi radovi su prekinuti jer su radnici izgubili pristup sustavu.
 
Tim računalnih stručnjaka trenutno radi na rješavanju problema, a direktor smjene Vladimir Ilčuk je za ukrajinske novine Pravda izjavio da nema prijetnje od radijacije.

Čini se da se radi o ransomwareu kojim hakeri otmu podatke i pristup njima te traže otkupninu u digitalnoj valuti Bitcoinu kako bi vlasniku vratili pristup dokumentima i zaraženim uređajima. Napadači traže iznos od otprilike 300 dolara, što je malo manje od 2000 kuna.

Banke zahvaćene napadom uvjeravaju da su njihove enkripcije i sigurnosne postavke dovoljno snažne da zaštite podatke njihovih klijenata, a distributer energije Ukrenergo tvrdi kako napad nije utjecao na energetske zalihe. 

Osim toga napadom su zahvaćene i pošta, televizijske postaje i tvrtke za javni prijevoz u Ukrajini te ruski i danski konglomerati poput Rosnefta, a dojave o napadu stižu i iz Španjolske, Francuske i Indije.  

Podsjetimo, u svibnju su hakeri također napali tisuće računala diljem svijeta i tada su tražili isti iznos kako bi odblokirali podatke.
 

Najčitaniji članci