Obavijesti

News

Komentari 11

HALMED: Podaci prikupljeni putem spontanog prijavljivanja nisu usporedivi s onima HZJZ-a

HALMED: Podaci prikupljeni putem spontanog prijavljivanja nisu usporedivi s onima HZJZ-a

Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u subotu su u priopćenju pojasnili da podaci koje prikupi putem spontanog prijavljivanja nisu usporedivi s podacima iz registara kojima raspolaže HZJZ

Slijedom medijskih objava o smrtnim slučajevima prijavljenima nakon završenog ciklusa cijepljenja protiv bolesti covid-19, iz HALMED-a su dali dodatna objašnjenja koja su, kako kažu, važna za razumijevanje iznesenih podataka i radi pružanja pune informacije javnosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

- HALMED prikuplja, obrađuje i ocjenjuje prijave sumnji na nuspojave lijekova i cjepiva. Analize prijavljenih slučajeva prolaze detaljnu i potpunu obradu stručnjaka iz raznih područja uključujući i epidemiologe zadužene za mortalitetnu statistiku. Tek nakon toga to postaju vjerodostojni podaci. Na rezultatima sveobuhvatnih analiza takvih vjerodostojnih podataka može se graditi argumentirano postupanje i donositi preporuke ili odluke - priopćili su iz HALMED-a.

Stoga je, kažu, potrebno naglasiti da podaci koje HALMED prikupi putem spontanog prijavljivanja nisu usporedivi s podacima iz registara kojima raspolaže Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a koji su primarni izvor takvih podataka. Samim time, podaci iz baze HALMED-a ne mogu se stavljati u jednak kontekst s podacima iz registara HZJZ-a, istaknuli su iz HALMED-a.

Danas 88 novozaraženih, a preminuo je jedan pacijent
Danas 88 novozaraženih, a preminuo je jedan pacijent

Podsjetili su da svi zdravstveni radnici prijavljuju svaku sumnju na nuspojavu cjepiva protiv bolesti covid-19 i svaki neuspjeh cijepljenja. Sve prijave zabilježene su u bazama HALMED-a i HZJZ-a i pružaju vrijedne uvide u primjenu cjepiva u širokoj populaciji, dodali su.

Također, naglasili su da su sva cjepiva protiv bolesti covid-19 visoko učinkovita u zaštiti od bolesti za koju su namijenjena, kao i u sprječavanju hospitalizacija i smrtnih ishoda od bolesti covid-19.

- S obzirom na dosadašnja iskustva, prikupljene podatke i rezultate provedenih analiza zaključuje se da cjepiva višestruko nadmašuju rizike od potencijalnih nuspojava, a posebno rizike koje nosi bolest covid-19. Cijepljenje je razuman odabir u očuvanju i zaštiti zdravlja svakog čovjeka i time utječe na trajanje pandemije - poručili su iz HALMED-a.

Da, bit će i toga - osmero preminulih u KB Dubrava su 'neuspjeh cijepljenja', nažalost
Da, bit će i toga - osmero preminulih u KB Dubrava su 'neuspjeh cijepljenja', nažalost

Iz HALMED-a su u petak izvijestili da su zaprimili 152 prijave neuspjeha cijepljenja. Priopćili su, vezano uz slučajeve smrtnih ishoda o kojima je jučer bila riječ u medijima, da su ranije za dva slučaja zaprimili prijave neuspjeha cijepljenja, s tim da nije bila zaprimljena informacija o smrtnim ishodima i da će te prijave ažurirati najnovijim podacima o smrtnom ishodu. Za preostale slučajeve zatražili su službenu prijavu sumnje na neuspjeh cijepljenja HALMED-u ili HZJZ-u kako bi mogli obraditi relevantne informacije.