News

Komentari 309

Halo, Volodimire: Dramatični Bidenov poziv predsjedniku Ukrajine 'Pripremite se za udar'

Halo, Volodimire: Dramatični Bidenov poziv predsjedniku Ukrajine 'Pripremite se za udar'

Biden i Zelenskij razgovarali su sat vremena  i 20 minuta. CNN-ov ukrajinski izvor kaže da razgovor nije dobro prošao. Dok je Biden gotovo siguran da će Rusi napasti, Zelenskij, čini se, baš i nije

Razgovor Bidena i Zelenskog nije prošao dobro, otkrio je ukrajinski izvor CNN-u.

Američki i ukrajinski predsjednik, čini se, ne mogu se složiti oko procjena rizika ruskog napada. Dok je Joe Biden gotovo siguran da će Rusi napasti i upozorio je Zelenskog da je ruska invazija gotovo sigurna stvar, nakon što se tlo zaledi u veljači, Volodimir Zelenskij ostao je pri svom stavu da opasnost od ruskog napada postoji, ali i kako nije sigurno da će do napada doći.

S druge strane, Biden je Zelenskom rekao da se pripreme za udar jer Rusi sigurno napadaju.

Pogledajte video: Rusi gomilaju snage

Pričali sat i 20 minuta

Biden i Zelenskij razgovarali su sat vremena  i 20 minuta. 

Emily Horne, glasnogovornica američkog Vijeća nacionalne sigurnosti, demantirala je ukrajinski izvor koji je rekao da razgovor Zelenskog i Bidena nije prošao dobro. 

- Predsjednik Biden rekao je da postoji mogućnost da će Rusi napasti Ukrajinu u veljači. To je rekao ranije i javno, na to upozoravamo mjesecima - izjavila je Emily Horne.

Na rubu rata

Rusija i Ukrajina su na rubu rata. Rusi mjesecima gomilaju snage na granici, a nedavno su poslali trupe u Bjelorusiju. Amerikanci smatraju da su to učinili pod krinkom vojnih vježbi, a da zapravo dodatno šire trupe i okružuju Ukrajinu koju bi mogli napasti žestokim udarom u nekom trenutku u veljači. Amerikanci su rekli da će, ako Rusi napadnu, odlučno odgovoriti. 

Iako je nagomilala svoje vojne snage blizu ukrajinske granice, Rusija uporno ponavlja da ne planira napad na Ukrajinu.

SAD i NATO poslali su Rusiji odvojene pisane odgovore na sigurnosne zahtjeve Moskve.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je američki veleposlanik u Rusiji John Sullivan isporučio odgovor Moskvi, koja je tražila garancije da se NATO neće širiti prema istoku, odnosno na bivše sovjetske republike.

Rusi: Američki odgovor nije pozitivan

- U dokumentu koji smo predali iskazali smo zabrinutost SAD-a i saveznika zbog ruskih postupaka koji narušavaju sigurnost i naše prijedloge za područja u kojima možemo pronaći zajednički stav - rekao je Blinken. Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov rekao je da Rusija neće objaviti američki odgovor ako to bude traženo, ali će objaviti odgovor.

Lavrov je izjavio da američki odgovor Moskvi po pitanjima sigurnosti nije pozitivan.

Ovoga 'oružja' se Putin najviše bori

SAD i NATO tvrde da Rusiji nude diplomatski izlaz iz krize u Ukrajini. U pisanom odgovoru na ruske zahtjeve poručili su da su spremni razgovarati o kontroli oružja, ali su odbili dati garancije Moskvi da Ukrajina neće postati članica NATO-a.

Zapadne zemlje zaprijetile su Rusiji paketom sankcija ako Putin krene u invaziju Ukrajine, ali jedna od njih je čini se posebno unijela strah u Kremlj - isključivanje Rusije iz globalnog bankarskog sustava.

Rusija bi tako mogla biti isključena iz SWIFT-a, Društva za svjetsku međubankovnu financijsku telekomunikaciju, koje služi kao posrednik i izvršitelj financijskih transakcija između banaka diljem svijeta.

No, Rusija je odgovorila da će u slučaju da se to dogodi, prestati isporuka nafte, plina i metala u Europu

Najčitaniji članci