Obavijesti

News

Komentari 103

Harry Pottera preporučilo 200 učitelja: Don Stojić protiv toga

Harry Pottera preporučilo 200 učitelja: Don Stojić protiv toga
1

Oko 200 učitelja u svim razredima preporučuje čitanje ‘Harryja Pottera’, za kojeg je u najnovijem medijskom ispadu don Stojić objavio kako ‘mladom čitatelju blokira moć razlučivanja dobra i zla’

VIDEO

“Pale sam na svijetu”, “Mali princ”, “Lovac u žitu” i “Dnevnik Pauline P.”, knjige su za koje najviše učitelja, nastavnika i knjižničara u Hrvatskoj smatra da ih djeca trebaju pročitati tijekom školovanja.

Rezultat je to velike ankete o izbornim djelima za lektiru koju je od 22. veljače provodilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja među učiteljicama i učiteljima razredne nastave, nastavnicama i nastavnicima hrvatskog jezika te knjižničarkama i knjižničarima u hrvatskim osnovnim i srednjim školama.

Odabrali nastavnici: Čitat će se i 'Harry Potter' i 'Anna Frank'!
Odabrali nastavnici: Čitat će se i 'Harry Potter' i 'Anna Frank'!

Ovi popisi preporučene lektire rezultat su prijedloga koje su dali 8344 učiteljica i učitelja, nastavnika i nastavnica, knjižničarki i knjižničara u hrvatskim osnovnim i srednjim školama, rekla je u četvrtak ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. 
U anketi je sudjelovalo 4770 učitelja razredne nastave, 2609 nastavnika hrvatskog jezika u osnovnim i srednjim školama te 966 knjižničara. Divjak ističe kako se ovdje radi o preporukama nastavnika svojim kolegama te da će svi popisi biti objavljeni na web stranicama ministarstva kako bi se svaka nastavnica i nastavnik mogli njime poslužiti. Istaknula je kako ovi popisi ne mijenjaju usvojeni kurikulum hrvatskog jezika po kojemu se počinje raditi od jeseni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oko 200 učitelja preporučuje čitanje “Harryja Pottera” u svim razredima, dok je knjigu “Dnevnik Anna Frank” u anketi izabrao 801 nastavnik za 6., 7. i 8. razrede.

'Hobit', 'Narnija' i 'Ciganin' 

Čitat će se i Ježeva kućica, koju su za 1. i 2. razred osnovne škole preporučila 832 učitelja. Među knjigama se preporučuju i druge knjige koje su posljednjih dana došle pod povećalo jer “nisu podobne zbog širenja nepoćudnih ideja među mladima”, na čemu primjerice inzistira don Stojić.

Jura i Stojić složni: Ako gledaš porniće, nikad više nećeš čuti...
Jura i Stojić složni: Ako gledaš porniće, nikad više nećeš čuti...

Tako će učenici na preporuku svojih nastavnika moći čitati i “Hobita”, “Kronike iz Narnije”, “Ciganina, ali najljepšeg” ili “Mi djeca s kolodvora Zoo”.

Za srednju školu se preporučuje i “Sarajevski Marlboro” Miljenka Jergovića, te “Osmi povjerenik”.

- Prvi cilj ankete bio je ispitati koje su potrebe školskih knjižnica za opremanje za koje je u sljedeće dvije godine osigurano oko 50 milijuna kuna, od čega će ove godine iz proračuna biti izdvojeno 5,2 milijuna kuna. I to pokazuje koliko je povećano ulaganje u obrazovni sustav. Drugi cilj je osigurati preporuke za učitelje i nastavnike za one kojima treba za izborni dio školske lektire - istaknula je Divjak.

Stojić: ‘Nije samo ostala bez mjesečnice već je i zanijemila’
Stojić: ‘Nije samo ostala bez mjesečnice već je i zanijemila’

Iz Europskog socijalnog fonda za nabavku knjiga i opremanje knjižnica osigurano je 37,5 milijuna kuna, a ostatak iz državnog proračuna. 
No naša poznata spisateljica i sveučilišna profesorica Julijana Matanović, čija se knjiga “Zašto sam vam lagala” nalazi na popisu izborne lektire za srednju školu, ističe nekoliko problema.

Zavičajnost je zanemarena 

- Već sam nekoliko puta isticala kako je satnica hrvatskog jezika u školama premala. Samo četiri sata tjedno u srednjoj školi je apsolutno premalo, potrebno je puno više. Potrebno je odvojiti vrijeme za povijest književnosti, za kanonske tekstove koje je neophodno poznavati kako bi se razumio materinji jezik. Pritom, nastavnici su mi često govorili kako su im ‘ruke zavezane’. Upravo tim riječima. Zato bi bilo idealno kad bi imali dva sata interpretacije tjedno, da s učenicima obrađuju lektiru kako svima odgovara - kaže Julijana Matanović u razgovoru za 24sata.

Osim toga, smatra ona, svaki učitelj najbolje poznaje svoje učenike.

'Puno je lažnih vijesti. Recimo, Ježurka je izbačen još 1992.'
'Puno je lažnih vijesti. Recimo, Ježurka je izbačen još 1992.'

- Ovi popisi su preširoki i mislim da nije dobro da jedni nastavnici nešto preporučuju drugima. Savjetovanje svakako, ali svi nastavnici jako dobro znaju što trebaju birati za čitanje. Tu dolazimo i do važnog elementa zavičajnosti koji je zanemaren u ovakvom procesu biranja lektire - dodaje.

Naime, kako pojašnjava, tijekom svojih gostovanja u školama uvjerila se kako djeca na istu knjigu reagiraju potpuno drugačije.

- Zašto, primjerice, u Dubrovniku ne bi učili cijeloga Gundulića? Identifikacija s knjigama i piscima koji su opisali ulice i mjesta u kojima odrastamo itekako je važna za izgradnju mladog čovjeka. Ja sam odrasla u malome mjestu i jako puno u životu mi je značilo što je veliki Viktor Žmegač iz našega grada, Đurđenovca, o kojemu je i pisao - pojašnjava zašto inzistira na zavičajnosti.

Škola za život: Ništa od većih plaća, tek bonusi za najbolje...
Škola za život: Ništa od većih plaća,  tek bonusi za najbolje...

I te četiri stvari, satnica, kanonski pisci koje treba učiti kronološkim redom, satovi interpretacije i zavičajnost, zanemareni su i u ovoj reformi, zaključuje Matanović.

Suradnja s fakultetima 

Ministarstvo je potpisalo i dva sporazuma o stručnoj suradnji s Filozofskim fakultetom u Zagrebu te Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

'Idemo u provjeru svih diploma i čišćenje sustava od varalica'
'Idemo  u provjeru svih diploma i čišćenje sustava od varalica'

- Od našeg doprinosa koristi će imati razni dionici razvoja obrazovanja. Ministarstvo će imati vrhunske eksperte koji mogu pomoći razvoju obrazovanja, nadam se ne samo u području hrvatskog jezika, ali najveća korist je to što će naši stručnjaci bitno potpomoći učiteljima i nastavnicima te da će to zajedništvo dati puno bolje rezultate - rekla je dekanica Filozofskog fakulteta u Zagrebu Vesna Vlahović-Štetić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag