Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
302 komentara

HDZ i SDP padaju, Živi zid i Most rastu, Taritaš sve jača...

HDZ je i dalje najpopularnija stranka i zadržao je veliku prednost ispred SDP-a, a Most i Živi zid su poravnati. Uočava se i blagi pad potpore ocjene rada Vlade Andreja Plenkovića...

Foto: Pixsell
302 komentara

HDZ je i dalje najpopularnija stranka i zadržao je veliku prednost ispred SDP-a, a Most i Živi zid su poravnati. Uočava se i blagi pad potpore ocjene rada Vlade Andreja Plenkovića, a predsjednica za svoj rad bilježi stabilnu trojku, stoji u istraživanu CRO Demoskopa koje prenosi N1.

Andrej Plenković prvi je izbor za najpozitivnijeg domaćeg političara, predsjednica Grabar-Kitarović treća, približila se Anka Mrak Taritaš.

Najave i događanja oko poskupljenja plina, struje i cestarine, te rasprave o otkupu MOL-ovog udjela u INA-i najznačajnije teme.

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno u razdoblju između 1. i 3. ožujka, pokazuje nekoliko zanimljivih nalaza o odnosima u hrvatskoj političkoj areni.

Most i Živi zid na 8 posto

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom ožujka (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi bio pobjednik izbora. Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 32,8 posto (prema 34 posto iz veljače), dok je SDP na drugom mjestu s izborom od 21,6 posto (prema 22,3 posto koliko je izmjereno prije mjesec dana). 

Na ljestvici s rejtingom stranaka na trećem je mjestu Most sa 8 posto (u veljači 7,2 posto). Slijedi Živi zid na četvrtom mjestu s izborom od 7,7 posto (prema 5,8 posto iz veljače). HNS na petom mjestu bilježi izbor od 3,9 posto (jednako kao i u veljači), dok se HSS zadržao na šestom mjestu 1,9 posto (prije mjesec dana 2,3 posto). Slijedi skupina od pet stranaka s izborom između jedan i dva posto: Pametno (1,7%), IDS i Stranka rada i solidarnost BM 365 (obje po 1,6%), HSP AS (1,1%) i HDSSB (1,0%). Ispod 1 posto su dvije parlamentarne stranke: HSLS i HSU (obje po 0,8 posto). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 2,7%, dok je 12,7% neodlučnih.

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara je hrvatski premijer Andrej Plenković s izborom od 22,4 posto (prema 24 posto iz veljače). Drugo mjesto drži "Nitko" (niti jedan političar kao zasebna kategorija odgovora) s izborom od 13,4 posto (prema 13,6 posto iz veljače). 

Mrak Taritaš četvrta po popularnosti

Na trećem je mjestu predsjednica Grabar Kitarović s 9,8 posto (prema 11,9 posto iz veljače). Anka Mrak Taritaš je na četvrtom mjestu s izborom od 9,4 posto (prije mjesec dana 6,9 posto), dok je Davor Bernardić peti s izborom od 5,2 posto (prije mjesec dana 6 posto). Na šestom je mjestu i ovaj mjesec Ivan Pernar, sada s izborom od 5 posto (prije mjesec dana 5,5 posto). Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Zoran Milanović (3,9 posto), Božo Petrov (2,6 posto), Tonino Picula (2,4 posto) i Milan Bandić (2,3 posto). 

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca tri su teme s izborom većim od 10 posto: najave i događanja oko poskupljenja plina, struje i cestarine (18,7 posto), rasprave o otkupu udjela u INA-i (12,5 posto), rasprave o vraćanju obveznog služenja vojnog roka (10,5 posto). 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message