Obavijesti

News

Komentari 132

HDZ ima najlošiji rejting u 12 mjeseci, podrška Vladi u padu

HDZ ima najlošiji rejting u 12 mjeseci, podrška Vladi u padu
7

HDZ rujan završava s potporom od 31,7 posto potpore birača, a SDP pak mjesec završava s potporom od 21,7 posto potpore. I jedna i druga stranka bilježe blagi pad

VIDEO

Redovito istraživanje Dnevnika Nove TV u rujnu – koji su obilježili požari u Dalmaciji,  potom obilne kiše i poplave, ali i premještanje ploče iz Jasenovca u Novsku te odustajanje od poreza za nekretnine  i poskupljenje struje – pokazuje tko je dobitnik, a tko gubitnik, što građani misle o Vladinim politikama, ali i u kojem smjeru ide Hrvatska.

HDZ i SDP - lagani pad, ali HDZ u prednosti

HDZ rujan završava s potporom od 31,7 posto potpore birača, a SDP pak mjesec završava s potporom od 21,7 posto potpore. I jedna i druga stranka bilježe blagi pad – HDZ ima najlošiji rejting u 12 mjeseci, a SDP drugi najlošiji u 5 mjeseci. No, statistički značajnih odstupanja nema. 

Živi zid i Most - blagi oporavak

Živi zid je blago narastao na 8,8 posto potpore ispitanika, baš kao i Most nezavisnih lista koji rujan završava s potporom od 7,3 posto ispitanika. I Živi zid i Most blago su popravili rejting, no to je i dalje sve unutar statističke pogreške.

Stranke bez kojih se ne može vladati

Bandić Milan 365 u rujnu uživa 3,9 posto potpore, HSS 2,7 posto, a IDS 2,4 posto potpore ispitanika. HSU u rujnu završava s 1,8 posto potpore, Pametno je mjesec završilo na potpori od 1,6 posto, a strateški partner HDZ-a, HNS na 1,1, posto potpore. Reformisti su također na 1,1 posto baš kao i Promijenimo Hrvatsku s istom potporom  od 1,1 posto. 

Male stranke, ali važne i glasne

Stranke koje dobivaju manje od 1 posto potpore ukupno mogu računati na 4,3 posto potpore birača. Tako HDSSB ima 0,8 posto, HSLS kao partner HDZ-u ima 0,6 posto, Neovisni za Hrvatsku uživaju 0,4 posto, a GLAS primjerice 0,2 posto potpore birača. Raste broj neodlučnih birača, sada ih je 10,5 posto.

Hrvatski pesimizam - i dalje loše

64 posto ispitanika misli kako zemlja ide u lošem smjeru, njih 25 posto pak misli suprotno, a ne zna njih 11 posto. Pesimizam kao da je već treći mjesec zacementiran među građanima. 

Vladine politike sve se manje podupiru

61 posto ispitanika ne podupire Vladine politike, a njih 30 posto pak podupire. I to je već četvrti mjesec da nezadovoljstvo odlukama koje se donose u Banskim dvorima raste. Ne zna njih 9 posto. 

Vladina koalicija postojana, ali...

Većina ispitanika, njih 64 posto misli kako će Vlada odraditi mandat do kraja. Istina, taj je broj pao u odnosu na mjesec prije, ali i dalje je velik postotak onih koji misle da će Plenkovićev kabinet 3 godine voditi Banske dvore. Tek 25 posto ispitanika misli da će se koalicija raspasti i prije. 

Premijer može biti spokojan – 92 posto birača HDZ-a misli da će koalicija odraditi mandat do kraja, ali to misli  i 65 posto birača SDP-a. 

Istraživanje je provela agencija Ipsos između 1. i 18. u mjesecu na uzorku od 968 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Za mjerenje stranačkih preferencija koristi se metoda tajnog izjašnjavanja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.