Obavijesti

News

Komentari 35

HDZ ipak nije ukrao teglice za med pa u njih stavljao ajvar: "Mogle su se kupiti u dućanu"

HDZ ipak nije ukrao teglice za med pa u njih stavljao ajvar: "Mogle su se kupiti u dućanu"

Nakon optužbi zastupnika Marina Miletića o krađi, razgovarali smo s organizatorom akcije, donatorom tegli i predsjednikom Hrvatskog pčelarskog saveza

VIDEO

Marin Miletić, saborski zastupnik Mosta, optužio je HDZ da pčelarima kradu tegle koje potom pune ajvarom. Zvuči bizarno, ali Miletić se osvrnuo na vijest o takozvanoj Mićinoj ajvarijadi, tradicionalnom susretu lokalnih HDZ-ovaca koji, u spomen na preminulog Milana Dasovića, već godinama u Slavonskom Brodu pripremaju ajvar, a sredstva prikupljena od prodaje doniraju u humanitarne svrhe. Pažnju su privukle tegle s ajvarom, na kojima su bile istaknute naljepnice s logom HDZ-a. 

Miris pečenih paprika u HDZ-u: Napravili su 85 kila ajvara
Miris pečenih paprika u HDZ-u: Napravili su 85 kila ajvara

U oči upada i uzorak na tegli, koji neodoljivo podsjeća na uzorak s "nacionalne staklenke", odnosno sa službene posude Hrvatskog pčelarskog saveza namijenjene primarnim proizviđačima pčelinjih proizvoda. Svaka takva staklenka mora biti označena i pripadajućim znakom, u čijem sklopu je i serijski broj izdan na ime korisnika, stoji na stranicama Saveza. 

Ukratko, Miletić je optužio mjesne HDZ-ovce da su maznuli službenu teglu "koja se može kupiti jedino od hrvatskih pčelara, evidentiranih u sustavu kako bi se štitio domaći med od patvorina". Štoviše, najavio je i podizanje kaznenih prijava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovo je teška kaznena prijevara, teško kazneno djelo. Pčelarska teglica se subvencijama financira, postoje posebni kalupi i ne bi ju trebali neki HDZ-ovi uličari imati za punjenje ajvarom. Podignut ću kaznene prijave protiv odgovornih da se ispita tko je prodao ovim ridikulima pčelarske teglice i tko je sve umočen u ovo koruptivno ludilo - poručio je.

 

"Staklenka kao staklenka"

Provjerili smo koliko ima istine u ovome.

Prvo smo se javili Marku Dasoviću, organizatoru ajvarijade. Član je HDZ-a. Nije mu jasan problem s teglom.

- To je sve donirano, donirane su i teglice, dao ih je jedan gospodin. Ovo je bilo humanitarnog karaktera, kao i uvijek, a sredstvima od prodaje pomažemo potrebitima. Važna je humanitarna strana, a ne etikete. Nisam ni znao, iskreno, staklenka kao staklenka - rekao nam je Dasović.

Što kaže donator?

Kontaktirali smo i donatora tegli, pčelara Stjepana Aračića. I on je član HDZ-a, kako kaže, od osnutka.

- Donirao sam 150 komada, tako je. Cijela istina je sljedeća: Ta staklenka, koja inače jest za med, povlači se iz proizvodnje. Stavljena je na slobodno tržište i možete je otići kupiti. U prodaji je, ne podliježe upitniku i evidenciji. Nesporazum je u logu Hrvatskog pčelarskog saveza koji bi trebao štititi med. Osim toga, možemo povući paralelu. U njoj bi trebao biti nacionalni proizvod. A je li ajvar nacionalni proizvod? A Bože moj - poručio je Aračić.

Staklenka bez interesa

Za svaki slučaj, javili smo se i Draženu Kocetu, predsjedniku Hrvatskog pčelarskog saveza. Ne slaže se baš s Aračićevim tvrdnjama. 

- Netočni su podaci o povlačenju. Mi s tvrtkom koja distribuira naše staklenke imamo odličnu suradnju. Od prvog dana su nam izašli u susret i jedini se prijavili kao distributeri. Konkretno, radi se o tri modela staklenki, a i mi i tvrtka imamo problem sa staklenkom od 580 mililitara koja se od prvog dana vrlo loše prodaje pčelarima. U toj staklenci nema interesa, pčelari uglavnom kupuju one od 720 i 370 mililitara - pojašnjava Kocet.

- Tvrtka već tri godine, zajedno sa Savezom, pokušava naći rješenje da se te staklenke ponude po najpovoljnijim mogućim uvjetima. Nakon nekoliko apela prema pčelarima i ministarstvu, nismo uspjeli naći rješenje. Zatim se staklenka, odlukom tvrtke kao našeg distributera i protivno ugovoru kojeg imamo, stavlja na tržište u slobodnu prodaju. Tu staklenku je mogao kupiti bilo tko, pa i proizvođač pekmeza i ajvara. Nakon saznanja da je stavljena na tržište, odlazimo na sastanak u tvrtku, prosvjedujemo zbog te odluke, ali od njih dobivamo informaciju da nemaju rješenja jer ta staklenka ne stvara novac. Stvara samo probleme - opisuje Kocet.

Kršenje ugovora

- Naposljetku, isposlovali smo njihovo zaustavljanje prodaje na mjesec dana da pokušamo opet s pčelarima, ali staklenke su već u trgovinama koje su je otkupile kad su puštene na tržište. Svjesni smo kršenja temeljnog ugovora i izvijestili smo ministarstvo koje će raspraviti o problemu - kaže nam predsjednik HPS-a.

Jasno kaže da HDZ nije "ukrao tegle".

- Gospodin pčelar je kao slobodni građanin znao da je staklenka na tržištu, kupio je 150 komada i donirao ih. Nije krađa, kupljeno je u trgovini, ali protivno je onome što je Savez dogovorio s tvrtkom - naglašava.

Dodaje da, iako nacionalna staklenka nije tako idejno zamišljena, draže mu je da je unutra ajvar nego nekakva patvorina meda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić