News

Komentari 51

HDZ je i dalje najjača stranka, a Milanović opet najpopularniji

HDZ je i dalje najjača stranka, a Milanović opet najpopularniji

SDP je na već postojanih 14 posto, nema velikih pomaka gore ili dolje. Možemo se bori za treće mjesto s Mostom, zeleno-lijeva koalicija ima 10,7 posto, a Most 10,1 posto

Mjesec na izmaku obilježen je ratom, inflacijom, padom letjelice te pomalo zaboravljenom ministarskom aferom.

HDZ je i dalje najjača politička opcija s potporom od 28,1 posto. Ipak, jedan podatak možda je nezgodan za HDZ, postotak sigurnih i vjerojatnih birača najniži je u godinu dana. Isto tako u dva mjeseca izgubili su dva postotna poena, no sve je to u statističkoj pogrešci.

SDP je na već postojanih 14 posto, nema velikih pomaka gore ili dolje. Možemo se bori za treće mjesto s Mostom, zeleno-lijeva koalicija ima 10,7 posto, a Most 10,1 posto. Domovinski pokret je na 5,6 posto. Ostale stranke daleko su ispod izbornog praga. Najbliže je Centar s 2,6 posto, Živi zid je na 1,7 posto, Hrvatski suverenisti su na 1,4 posto. HNS je na 1,3 posto, a istu potporu ima i HSS. Fokus je na 1,2 posto, HSU 1,1 posto, Radnička fronta na 1 posto, a sve ostale stranke su ispod 1 posto i zajedno bi imale 4 posto od ljevice do desnice.

Neodlučnih birača je 16 posto s tendencijom blagog pada.

Vraća li se optimizam? 

U Hrvatskoj raste optimizam. Tako danas 21 posto ispitanika smatra da zemlja ide u dobrom smjeru, a pao je broj pesimista i sada se zaustavio na 70 posto. Ne zna 9 posto.

Raste i potpora radu Vlade. I dalje je visokih 60 posto onih koji su protiv poteza Banskih dvora, ali taj broj pada, a raste broj zadovoljnih i sada ih je 32 posto. I tu su za buđenje optimizma zaslužni birači HDZ-a, koji sve više vjeruju Vladi. Ne zna 8 posto ispitanika.

Predsjednik i dalje ima potporu građana 

Zoran Milanović može biti zadovoljan. Većina građana, odnosno 48 posto, podupire njegov rad, a protiv je 43 posto. I dalje uživa većinsku potporu svoje bivše stranke, ali ga podupire i 60-ak posto birača Mosta te Možemo i tek 27 posto birača HDZ-a.

Milanović opet najpopularniji političar u zemlji 

Također, Predsjednik Milanović je i dalje najpopularniji političar. O njemu pozitivan dojam ima 56 posto, a negativan 37 posto ispitanika.

Tomislav Tomašević može računati na 46 posto ispitanika koji o njemu imaju pozitivan dojam te 34 posto s negativnim dojmom. Ima većinsku potporu na ljevici, ali i 42 posto birača HDZ-a o zagrebačkom gradonačelniku ima pozitivan dojam.

Andrej Plenković može računati na 39 posto birača koji o njemu imaju pozitivan dojam, a 55 posto negativan. Među oporbom nema baš većinsku potporu pa ga tako podupire 30-ak posto birača Domovinskog pokreta te 20 posto birača SDP-a.

Božo Petrov ima 37 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a njih 45 posto misli suprotno.

Ivan Penava podijelio je birače. Njih 37 posto o njemu misli pozitivno, a 37 posto negativno.

Peđa Grbin mjesec završava na dnu popularnosti. O predsjedniku SDP-a pozitivan dojam ima 25 posto birača, a negativan 53 posto.

NAPOMENA

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 19. ožujka na 990 građana metodom osobnog razgovora.

Maksimalna pogreška +/- 3,3 posto te +/- 3,6 posto za stranke.

Najčitaniji članci