Obavijesti

News

Komentari 243

HDZ je i dalje najjača stranka, SDP još pada, a Živi zid raste

HDZ je  i dalje najjača stranka, SDP još pada, a Živi zid raste
10

U odnosu na oba razdoblja porastao je čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić kojeg najpozitivnijim smatra 6,4 posto. A u top pet našao se bivši šef SDP-a Zoran Milanović

VIDEO

Prema rezultatima istraživanja CRO Demoskopa za RTL u izbornu godinu vladajući HDZ ulazi kao uvjerljivi pobjednik, čak nešto i raste, baš kao što rast bilježi i oporbeni Živi zid.

SDP nastavlja gubiti potporu, a iako i dalje na drugom mjestu, dosegnuli su novo dno, a prednost u odnosu na Živi zid sada je unutar statističke pogreške. Neznatni pad bilježi i Most, pa je Živi zid gotovo dvostruko jači od bivših HDZ-ovih partnera. 

HDZ ima podršku 29,1 posto ispitanika, SDP 16,1 posto, Živi zid 13.7 posto, a Most 7,2 posto.

Najpozitivniji političar - nitko

Građani i dalje najčešće odgovaraju da im baš nitko nije najpozitivniji političar dok u takvom svjetlu i predsjednicu i premijera i dalje vidi tek 20-ak posto ispitanika.

Značajan rast i ulazak u top deset dočekala je bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković koja je krajem godine predstavila svoju stranku. U tom društvu i dalje nije predsjednika SDP-a Davor Bernardić, ali jest njegov prethodnik Zoran Milanović.

Više od petine ispitanika baš niti jednog političara ne vidi kao najpozitivnijeg, pa nitko, pa ni pobjednik nema veliku potporu. Za 18,6 posto ispitanika Kolinda Grabar-Kitarović najpozitivnija je političarka; iako ju je prošlog mjeseca nešto više ispitanika takvom ocjenjivalo. Drugi je izbor, s 11,2 posto potpore Andrej Plenković, sličan postotak imao je lani i početkom i krajem godine.

U odnosu na oba razdoblja porastao je čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić kojeg najpozitivnijim smatra 6,4 posto. A u top pet našao se bivši šef SDP-a Zoran Milanović koji je iz politike izašao, ali mu očito rejting raste spominjanjem opcije pridruživanja utrci za Pantovčak.

Ni u prvih pet, baš kao ni u top deset nema aktualnog lidera SDP-a Davora Bernardića. Anka Mrak Taritaš je šesti izbor, a najveći međumjesečni rast, gotovo peterostruki, ima bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković. Nešto je narastao i Ivan Pernar, ali Živi zid na ovoj ljestvici ima dva svoja istaknuta člana. Ovaj podatak puno govori - čak 21,8 posto ispitanika niti jednog političara ne vide kao najpozitivnijeg.

Plenković negativac

Iako HDZ raste, na vrhu neprestižne ljestvice je stranački šef i premijer Andrej Plenković. Najnegativnijim baš njega vidi četvrtina ispitanika, njih 23,6 posto. Slijedi ga i dalje formalni šef oporbe Davor Bernardić s 11,2 posto.

Treći izbor je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kojeg nešto više ispitanika tako vidi, baš kao što ih više u sličnom postotku najnegativnijim ocjenjuje Milana Bandića. Znamo da je jučer izjavio da nema boljeg lidera od njega, ali njegovo mišljenje očito ne dijele birači. 

Među top deset najnegativnijih je i Zlatko Hasanbegović, tu je i Milan Kujundžić kojeg uslijed propusta u zdravstvenom sustavu i to s kobnim posljedicama, dosta više ispitanika negativno ocjenjuje. Na ovoj "neprestižnoj" ljestvici je i Milijan Brkić koji se pritajio od kada je krenula afera SMS. Veliki postotak, preko 10 posto smatra da su najnegativniji baš svi političari.

I za kraj evo školskih ocjena rada Pantovčaka i Markova trga. Čvrstu trojku ispitanici su dali radu Predsjednice Republike, Vlada je dobila - dovoljan dva, a Sabor u kojem sezona prebjega možda još nije završila bilježi najnižu ocjenu od početka mandata aktualnog saziva -  nategnuta dvojka. Ako se vratimo na Predsjednicu zanimljivost je da je od HDZ-ovog biračkog tijela ovoga mjeseca dobila najnižu ocjenu u protekle četiri godine, donosi RTL.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 243
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa