Obavijesti

News

Komentari 268

HDZ: Pokrenut ćemo portal za booking i zaposliti 20.000 ljudi; Bujas: To je jeftini populizam...

HDZ: Pokrenut ćemo portal za booking i zaposliti 20.000 ljudi; Bujas: To je jeftini populizam...
1

HDZ najavljuje i uspostavu web booking portala za privatni smještaj s provizijom do 5 posto. Dodaju kako će otvoriti 20.000 novih radnih mjesta u turizmu te potaknuti izgradnju do 7000 novih hotelskih soba do kraja mandata...

VIDEO

 Andrej Plenković najavio je da HDZ na parlamentarne izbore izlazi s programom pod nazivom 'Sigurna Hrvatska'. Taj program, između ostalog, uključuje dizanje prosječne plaće na 7600 kuna i minimalne plaće na 4250 kuna te smanjenje broja ministarstava.

- Prosječna plaća 7600 kuna, a minimalna 4250 kuna, mislim da je to realno, to je na tragu kontinuiteta naše politike - rekao je Plenković nakon što je izborni program predstavio Središnjem odboru stranke.

HDZ najavljuje i uspostavu web booking portala za privatni smještaj s provizijom do 5 posto. Dodaju kako će otvoriti 20.000 novih radnih mjesta u turizmu te potaknuti izgradnju do 7000 novih hotelskih soba do kraja mandata.

Time su izazvali brojne kritike

Hrvoje Bujas iz Glasa Poduzetnika reagirao je na svom Facebooku. Njegov status prenosimo u cijelosti:

HGK i HDZ u napadu na slobodno tržište!

“... “ekonomsku suverenost” države, koja će se postići, tvrdi HDZ, i uspostavom “web booking portala privatnog smještaja s provizijom do pet posto”...

Ukoliko je doista ovo dio programa HDZ-a (a ponukan prijedlogom HGK), vezan uz stvaranje nekakvog booking portala HTZ-a, kojim ce se sa do 5% provizijom napadati tržište, moram priznati da nisam davno vidio “socijalističkije” prijedlog, i jeftiniji populizam, s jedne strane, a s druge strane sam siguran da ce već poznati “njihovi frendovi” raditi taj i takav portal, koji da budemo jasni, možda realno vrijedi nekoliko stotina tisuća eura, a u njihovoj varijanti očekujem i cijenu preko 5 mil. €.

No osim sto je diskutabilno zakonski da li uopće HTZ kao institucija na budgetu države (parafiskalnom, naime, HTZ svoje poslovanje financira kako iz boravišnih pristojbi, tako i iz tzv. “članarina”, te iste članarine su naravno parafiskalni prisilni namet mnogim tvrtkama koje nemaju nikakve veze sa turizmom, pa tako npr. neke tvrtke koje se bave preradom drveta ili pak tekstilom plaćaju i po 40-50 000 kn/godišnje i vise, a naime, placa se HTZ-u na bazi, pazite sad, prometa, a ne vaših prihod, tako da možete i godinu završiti u gubitku, možda bas i zbog te, nazovi “članarine”), upitno je zašto bi netko sa praktički proračunskim sredstvima radio nelojalnu konkurenciju na tržištu!

Neka gospoda iz HDZ-a krenu u svoj poslovni pothvat, sa svojim novcima i izađu na tržište i pokušaju sa provizijom od 5% napraviti jedan takav portal i biti profitabilni. Neka to rade sa svojim novcima, nazovu ga recimo - #HDZbooking, zaposle ljude, plate kampanju (ponajprije Googleu), rade na SEO-u itd.

Gdje je HTZ sada? Sto rade? Sto uopće rade?

U međuvremenu neka putničkim agencijama smanje PDV na 13%, kao sto imaju hoteli,ugostitelji (u segmentu hrane)...neka ukinu plaćanje članarine HTZ-u, neka do vraga profunkcionira pravosuđe pa da u nekoliko dana imamo jasna rješenja na Trgovačkom sudu itd...ali ne, oni najavljuju atak na trzaste, i to garantirano los, tipično uhljebski...svi na tržištu trebaju imati ista pravila, svi!

Gospodo, radite to sa svojim novcima, a ne svih nas!

HDZ sa ovim segmentom svog programa pokazuje da je protiv slobodnog tržišta, i to na onaj najgadljiviji način, direktnog uplitanja u isto sa našim novcima, praktički velike većine tvrtki, a i samim tim projektom je direktna i u cijelosti nelojalna konkurencija i svim RH portalima i putničkim agencijama koji u svojim paketima/aranžmanima nude i privatni smještaj. Ali i svim drugim segmentima - hotelima, obiteljskim hotelima, kampovima itd. koji uz sve nevjerojatne velike namete, PDV itd.

Nije ovo prvi put da se radi atak na npr. putničke agencije, koje btw. još nisu uključene u sada očigledno propali projekt Cro Kartice, a pogotovo je neizvedivo online plaćanje, zašto? To znaju samo ljudi u HTZ-u i Ministarstvu turizma.

Ovo je najveći atak na slobodno trzaste u RH, a budite sigurni da nikakvog efekta biti neće, potrošit ce (podijelit ce se) se deseci i deseci milijuna eura, zaposliti hrpetina podobnih, a bez ikakvog rezultata, jer ga nikad država nije niti do sada imala.

Ovo je perfidni spin kojim se obećavaju brda i doline malim iznajmljivačima, a dočekat ce nas “spaljena zemlja” i dizanje nameta i još veće uhljebljivanje, a u režiji HGK, majstora uhljebljivanja!

Slovenci su vam gospodo pokazali kako se to radi, i pomaze turizmu, dali su o ovoj situaciji po 200€ svakoj odrasloj osobi, a 50€ po djetetu, pa trošite u Sloveniji gdje i kako želite, bez uplitanja države na samo trzaste.

Ovaj pokušaj uništavanja bilo kakve privatne inicijative u jednom segmentu trista je najgore sto sam ikad vidio u zadnjih 30 g., pa niti SDP-u ovakav nonsens ne bi pao na pamet.

I za kraj gospodo, “ekonomska suverenost države” se ne ostvaruje formiranjem nekakvih portala, već stvaranjem uvjeta da svi građani RH mogu i kroz bavljenje poduzetništvom ostvarivati svoje ciljeve, na slobodnom tržištu.

Što je sljedeće, državna putnička agencija, koja vas dovodi gratis u RH ili vodi po RH, možda i gratis državni povremeni prijevoz...a najbolje i da letovi budi gratis...nemojte stati, vratite i odmarališta, vratite sour i our...ne postoji gospodo gratis, netko to placa, a to smo mi - poduzetnici i obrtnici u privatnom sektoru, zar nas želite uništiti?

A za šećer na kraju, evo i neki primjeri parafiskalnih nameta (na godišnjoj bazi) , pronađi HTZ!

1.) Proizvođač, sektor drvne industrije, do 2000 zaposlenih
- članarina HGK - 123.699 kuna
- spomenička renta - 47.267 kuna
- rtv-pristojba - 54.640 kuna
- tri naknade - za ambalažu i ambalažni otpad, za gospodarenje otpadnom ambalažom i povratna naknada - 65.242 kuna
- naknada za uređenje voda - 521.532 kuna
- komunalna naknada - 3.450.908 kuna
- članarina turističkim zajednicama - 170.120 kuna
- naknada za šume - 191.386 kuna
Ukupno - 4.624.798 kuna
2.) Proizvođač, industrija hrane i pića, do 300 zaposlenih
- članarina HGK - 47.676 kuna
- spomenička renta - 30.924 kuna
- rtv-pristojba - 73.920 kuna
- naknada za uređenje voda - 207.192 kuna
- komunalna naknada - 1.082.615 kuna
- članarina turističkim zajednicama - 124.406 kuna
- naknada za šume - 70.564 kuna
- naknada za zaštitu voda - 71.019 kuna
- naknada za gospodarenje otpadom - 121.063 kuna
Ukupno - 1.829.380 kuna

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 268
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca