Obavijesti

News

Komentari 3

HDZ prozvao pravobraniteljicu Klarić zbog Obiteljskog zakona

HDZ prozvao pravobraniteljicu Klarić zbog Obiteljskog zakona
1

HDZ-ova zastupnica Nada Murgarić upitala je pravobraniteljicu za djecu osjeća li se odgovornom za pravne nesigurnosti i zavrzlame nastale primjenom suspendiranog zakona

VIDEO

Saborska rasprava o izvješću o radu pravobraniteljice za djecu prerasla je u četvrtak poslijepodne u sukob oporbe i vladajućih oko suspendiranog Obiteljskog zakona, a iz HDZ-a su prozvali pravobraniteljicu Ivanu Milas Klarić da je izostavila "kritički osvrt" na probleme koje je taj zakon izazvao prošle godine.

HDZ-ovi zastupnici prozvali su pravobraniteljicu Milas Klarić da nije politički neutralna jer je sudjelovala u izradi spornog Obiteljskog zakona, dok je SDP-ova Milanka Opačić ustvrdila kako je rasprava posljedica 'iracionalne mržnje prema pravobraniteljici i svemu što je radio SDP'. 

"Izvješće dječje pravobraniteljice za prošlu godinu, sutra će najvjerojatnije dobiti negativnu ocjenu", rekla je Opačić i prozvala vladajuće da su prva saborska većina koja je odlučila rušiti pravobranitelje.

HDZ-ova zastupnica Nada Murgarić upitala je pravobraniteljicu za djecu osjeća li se odgovornom za pravne nesigurnosti i zavrzlame nastale primjenom suspendiranog zakona, na što je Milas Klarić odgovorila da je "ponosna da je sudjelovala u izradi zakona koji je poboljšao pravni položaj djeteta".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

HDZ-ov Branko Bačić ocijenio je skandaloznim što je pravobraniteljica u svom izlaganju problematizirala odluku Ustavnog suda o Obiteljskom zakonu.

"Neprihvatljivo je da jedan državni dužnosnik, kojega imenuje Sabor, u tom istom Saboru problematizira kako je Ustavni sud ocijenio neki zakon", upozorio je Bačić.

U uvodnom izlaganju pravobraniteljica za djecu Milas Klarić je problematizirala što svake godine podnosi izvješće o svom radu Saboru, dovevši to u korelaciju sa svojom nezavisnošću.

Na to joj je Ladislav Ilčić (Hrast) poručio kako je dužna podnositi izvješće Saboru koji ju je imenovao, isto kao što su saborski zastupnici za svoj rad odgovorni pred građanima. 

"Oštro osuđujem takav vaš nastup. Iz njega proizlazi da su svi zastupnici zavisni, jer su odgovorni pred građanima", rekao je Ilčić. 

Irena Petrijevčanin Vuksanović (Hrid) rekla je da rasprava ide u smjeru medijskih napisa o planu vladajućih da odbijanjem izvješća u Saboru po istom principu "maknu tri pravobraniteljice,  od kojih je jedna i ona za djecu".

"Ako je to tako, moram reći da će Sabor učiniti još jedan korak unatrag. Ja osobno i moj klub nećemo u tome sudjelovati", dodala je.

U raspravi je upozoreno i na niz društvenih problema vezanih za maloljetnike, poput alkoholizma, cijelonoćnih izlazaka,  ali i sve većeg broja djece koji su na psihofarmacima i trebaju psihijatrijsku pomoć, za koju Hrvatska nema dovoljno liječnika. 

Zakazale su i institucije i roditelji, ustvrdila je SDP-ova zastupnica Ana Komparić Devčić, ocijenivši izvješće pravobraniteljice vrlo kvalitetnim. 

Posebno se osvrnula na sve češću pojavu "odbijanja roditelja da cijepe dijete", o čemu je Ured pravobraniteljice prošle godine zaprimio 135 prijava. Ured je upozorio roditelje na njihovu građansko-pravnu odgovornost zbog odbijanja Programa obveznog cijepljenja.

"Kao liječnica smatram da je to veliki problem i da je pravo roditelja da odbije cijepljenje zapravo ugrožavanje prava djeteta da bude cijepljeno", rekla je Komparić Devčić. Dodaje kako bi trebalo pronaći način da sva djeca prime cjepiva, obavezna u Hrvatskoj.

Sabor će i sutra nastaviti rad raspravom o izvješću pravobraniteljice za djecu za 2015. godinu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...