News

Komentari 98

HDZ-u nije bitna procedura kod izbora novog ravnatelja HRT-a. Bitna mu je politička kontrola

HDZ-u nije bitna procedura kod izbora novog ravnatelja HRT-a. Bitna mu je politička kontrola

U tjednu kad se uhićeni bivši glavni ravnatelj pojavio na Prisavlju, tražeći svoj stari posao, HDZ je u Saboru gurao imenovanje njegova nasljednika u sjeni sukoba interesa, bojkota oporbe i optužbi za kršenje procedure.

Upravo u tjednu kad se bivši glavni ravnatelj Kazimir Bačić vratio na Prisavlje nakon puštanja iz pritvora zbog sumnje da je u ime jednog poduzetnika nosio mito Milanu Bandiću i za to dobio stan u centru grada, HDZ bira novog glavnog ravnatelja u Hrvatskom saboru.

I taj izbor prolazi u sjeni skandala, sukoba interesa, bojkota oporbe, optužbi za kršenje procedure...

Uglavnom, vatru na Prisavlju HDZ uporno zalijeva benzinom.

Prije četiri godine HDZ je slomio Most kao tadašnjeg koalicijskog partnera i progurao imenovanje Kazimira Bačića na čelo Hrvatske radiotelevizije. Taj Bačić je, nakon progona i podizanja tužbi protiv vlastitih novinara, nakon optužbi za cenzuru i podilaženje vladajućima, završio u pritvoru zbog toga što je nosio 50 tisuća eura mita tadašnjem gradonačelniku, inače koalicijskom partneru HDZ-a.

Procedura preko koljena

Danas, pak, HDZ lomi čitavu oporbu oko imenovanja Roberta Šveba na mjesto glavnog ravnatelja, u trenutku kad se Bačić uredno pojavio na Prisavlju i tražio povratak na svoje prethodno radno mjesto. Nakon što je to onemogućeno novinarima koje je progonio.

HDZ-u je toliko stalo do tog imenovanja da je spreman prelomiti proceduru preko koljena i prkositi optužbama da se novi ravnatelja nalazi u sukobu interesa, što je on čak i priznao na javnom natječaju, te progurati Šveba u sjeni otpora i skandala.

Kao da jedan skandal s Bačićem nije bio dovoljan. HDZ mora kreirati drugi.

Možda bi netko očekivao da će se Andrej Plenković nakon prošlog promašaja s Bačićem, ravnateljem pod Uskokovom istragom, kao lider stranke pravomoćno optužene za kriminal, pobrinuti da popravi dojam i smiri situaciju oko HRT-a. Ali od toga očito nema ništa.
Ne nakon što je njegov ego pokleknuo na izboru predsjednika Vrhovnog suda. Sada mora dobiti svog ravnatelja HRT-a, ma što god bilo. A s onim prošlim, kako smo vidjeli, bilo je svašta.

Povjerenje HDZ-a

Više od bilo čega, javnoj televiziji danas je potrebno vraćanje povjerenja, i javnosti i samih zaposlenika, o novinarima da se i ne govori. Ali ovakva procedura izbora samo će dodatno poljuljati to povjerenje, ako ga je uopće ostalo.

No HDZ-u je jedino bitno da on ima povjerenje u HRT i u njegova glavnog ravnatelja.

Osim što Plenković, inače ovih dana posebno iziritiran i ratoboran nakon presude za Fimi mediju, ovakvim postupcima radi štetu vlastitoj stranci, izlažući je bojkotima oporbe i povezujući je ponovno s kadrovskim rješenjima u sukobu interesa, ovakvom procedurom on nanosi veliku štetu samom HRT-u.

Prošli Plenkovićev odabir ravnatelja donio je neviđenu sramotu "katedrali hrvatskog duha", a procedura izbora novog ravnatelja ne samo da produbljuje tu sramotu, već i unaprijed slabi poziciju i ruši kredibilitet novog ravnatelja koji će stupiti na dužnost pod teretom sukoba interesa, ali i političkog kadroviranja.

No tako stvari idu s tim Plenkovićevim, "novim", HDZ-om.

Kontrola na Prisavlju

S jedne strane, pokušava zagospodariti svim institucijama, pokoriti ih ili eutanazirati, a s druge, gotovo svaka procedura izbora provlači se kroz blato skandala, nedavno kod predsjednika Vrhovnog suda, sada kod ravnatelja HRT-a.

No to Plenkoviću, premijeru navodno toliko odanom proceduri i održavanju demokratskog imidža, očito nije u prvom planu. Niti se premijer koji se zadnjih dana otvoreno hvali kako nema konkurenciju i s pozicije apsolutne moći obračunava s oporbom i medijima, obazire na sve ove primjedbe i kritike. 

Percepcija nije bitna. Bitna je kontrola. 

I od toga HDZ nikada neće odustati. 

Odnos prema HRT-u još od ranih devedesetih bio je lakmus test demokratičnosti HDZ-a u svim kadrovskim varijantama. I na svim tim testovima i u svim varijantama HDZ je neslavno padao. 

A pada i na ovom testu.

Andrej Plenković voli misliti da je drugačiji od svojih prethodnika. Nažalost, nije. 

Najčitaniji članci