Obavijesti

News

Komentari 81

HDZ za nesmjenjivost lokalnih šerifa: 'Neka vladaju 4 godine'

HDZ za nesmjenjivost lokalnih šerifa: 'Neka vladaju 4 godine'
1

Sada se događa da gradonačelnik koji je izabran može ovisiti o jednom ili dva vijećnika koji imaju svoje privatne interese. Zbog njih se zna ići na novi trošak izbora, smatra Jandroković...

VIDEO

Nakon lokalnih izbora, HDZ će pripremiti izmjene zakona po kojima se gradonačelnike, načelnike i župane ne bi moglo više smijeniti neizglasavanjem proračuna u lokalnim vijećima i skupštinama. Da se ide u tom pravcu, potvrdio je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a gostujući u studiju 24sata. 

Jandroković je komentirao kako će biti vrlo teško složiti većinu u vijeću Metkovića. Rekao je da već s terena stižu najave da će se rušiti gradonačelnici, župani i načelnici.

- To nije dobro jer i u lokalnim sredinama je potrebna stabilnost kao i na državnoj razini. Loše je da se izravno izabrani čelnik koji ima najveći legitimitet može srušiti neizglasavanjem proračuna. To je i novi trošak, izaziva nestabilnost, a kod građana dolazi do zasićenja. Trebalo bi promijeniti zakon koji omogućava nove izbore i za vijeće i čelnika nakon što padne proračun – rekao je Jandroković.

Upitan hoće li time opet dovesti do nesmjenjivosti čelnika jer prijašnji pokušaji s referendumom nisu se pokazali učinkovitim, Jandroković je rekao da će se naći model po kojem predstavnička tijela ne bi izgubila svoju snagu, ali bi dali i legitimitet čelniku.

- Sada se događa da gradonačelnik koji je izabran može ovisiti o jednom ili dva vijećnika koji imaju svoje privatne interese. Zbog njih se zna ići na novi trošak izbora. Također, više nema bipolarnog sustava u kojem lijevi ili desni čelnik ima automatski i većinu u vijeću. Scena je fragmentiranija i zato treba naći novi model – objašnjava Jandroković.

Za kraj, smatra da je SDP izmijenio zakon 2013. godine i uveo odredbu o novim izborima ako se ne izglasa proračun iz političkih razloga. 

- Oni su to izmijenili kako bi rušili neke naše župane i ukinuli odredbu da u slučaju neusvajanja proračuna na izbore ide samo predstavničko tijelo. Treba omogućiti da čelnik koji je direktno biran može vladati četiri godine – zaključio je Jandroković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca