Obavijesti

News

Komentari 4

HEP će uložiti 750 milijuna kn u sunčane elektrane do 2023.

HEP će uložiti 750 milijuna kn u sunčane elektrane do 2023.
3

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbaić rekao je da se radi o velikom investicijskom ciklusu u kojem će HEP do 2023. godine uložiti 750 milijuna kuna, odnosno oko 150 milijuna kuna godišnje

VIDEO

Za HEP, a usudio bih se reći i za hrvatsku elektroenergetiku, ovo je povijesni događaj, istaknuo je u ponedjeljak Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a predstavljajući veliki ciklus ulaganja u sunčane elektrane. 

HEP je, uloživši 93 milijuna kuna u sunčane elektrane, napravila povijesni iskorak u obnovljive izvore energije. Potpisivanjem ugovora preuzeli su sunčanu elektranu Sabadin, koja će se od sad zvati Kaštelir, a započet će i s izgradnjom još tri na Cresu, Visu i kod Vrlike. Ukupna vrijednost je 80 milijuna kuna, a snaga 11,6 megavata. Osim toga, uložili su i dodatnih 13 milijuna kuna u integrirane sunčane elektrane na zgradama u vlasništvu HEP-a ukupne snage 2,1 megavata. A planiraju ulagati i dalje, 150 milijuna kuna godišnje.

Zagreb: HEP predstavio investicije u sunčane elektrane

- Do 2023. u sunčane elektrane planiramo uložiti 750 milijuna kuna. A do 2030. godine izgradit ćemo 350 megavata sunčanih elektrana, što je gotovo sedam puta više od snage svih, u ovom trenutku, instaliranih sunčanih elektrana u Hrvatskoj zajedno - istaknuo je Barbarić dodavši kako će se ulagati i u hidroelektrane, vjetroelektrane i ostale obnovljive izvore energije.
 

Povijesni iskorak HEP-a u obnovljive izvore: 93 milijuna kuna uložili su u sunčane elektrane Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Politiko on Monday, April 8, 2019

 

- Najavljujem da ćemo ove godine početi graditi prvu vjetroelektranu i time zakoračiti u sektor vjetroenergije. Obnovljivi izvori samo su dio naše strategije koja se bazira na niskougljičnim tehnologijama, energetskoj učinkovitosti, elektromobilnosti, naprednim mrežama i digitalizaciji. Na taj način će HEP, kao stožerna hrvatska energetska tvrtka, odgovorno preuzeti vodeću ulogu u energetskoj tranziciji države i u ispunjenju vizije hrvatskog energetskog sektora za razdobje do 2050. godine - naglasio je. 

Ministar zaštite okoliša, Tomislav Ćorić, itekako je zadovoljan smjerom u kojem HEP ide. 

Pokretanje videa...

02:16

- Ovakav smjer hrvatske elektroprovrede upravo je u punom suglasju sa strategijom energetskog razvoja Hrvatske do 2030. jer je ulaganje u obnovljive izvore energije smjer u kojem će Hrvatska ići idućih 10 godina. Naš potencijal u obnovljivim izvorima energije je ogroman, posebice u energiji sunca i energiji vjetra - istaknuo je.

Sunčanu elektranu Kaštelir HEP je kupio od sadašnjeg vlasnika. Ima priključnu snagu 1 MW i očekivanu godišnju proizvodnju od oko 1,5 milijuna kilovatsati, što odgovara potrošnji oko 500 kućanstava

Sunčanu elektranu Vis, istaknuli su iz HEP-a, počet će graditi već ovog mjeseca. Projekt je to kojeg je u prosincu prošle godine HEP preuzeo od tvrtke Končar OIE. Očekivana godišnja proizvodnja ove elektrane je 3,1 milijun kilovatsati čime se mogu podmiriti potrebe oko 1000 kućanstava. Radovi na izgradnji trebali bi biti gotovi do prosinca ove godine.

U drugoj polovici 2019. HEP Proizvodnja će izgraditi Sunčanu elektranu Vrlika Jug. Grad Vrlika je i razvijao projekt, a HEP Proizvodnja ga je otkupila u prosincu prošle godine. Očekivana godišnja proizvodnja elektrane je oko 2,9 milijuna kilovatsati. 

Radovi na izgradnji sunčane elektrane Cres trebaju započeti u drugoj polovici godine, u jesen, a planirani rok završetka je travanj 2020. godine. Očekivana proizvodnja elektrane je 8,5 milijuna kilovat sati godišnje, što odgovara potrošnji oko 2500 kućanstava. 

Elektrane Cres, Vis i Vrlika Jug proizvodit će električnu energiju bez ugovora s HROTE-om o otkupu po poticajnoj cijeni.

- Sunčane elektrane na Cresu i Visu doprinijet će jačanju infrastrukture u funkciji razvoja turozma jer će električnu energiju najviše proizvoditi onda kad je najpotrebnija, u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističke sezone - istaknuli su iz HEP-a dodavši kako su sva četiri projekta nastala u suradnji s jedinicima lokalne i regionalne samouprave i domaćim proizvođačima opreme, poput Končara i Solvisa, što omogućuje razvoj industrije u sektoru obnovljivih izvora energije.

- Veseli činjenica da domaća industrija ima što za reći po ovom pitanju - naglasio je ministar Ćorić. 

 

Zagreb: HEP predstavio investicije u sunčane elektrane

Ugovor o kupoprodaji Sunčane elektrane Sabadin (buduća SE Kaštelir) potpisali su Marino Roce, direktor Plomin Holdinga, člana HEP grupe, te u ime suvlasnika tvrtke Elektrane Sabadin Stjepan Talan iz tvrtke Solvis i Rajka Matković. Ugovor o izgradnji Sunčane elektrane Cres potpisali su Barbarić i Nebojša Dulić, direktor tvrtke PVI Solar u ime zajednice ponuditelja - tvrtki PVI Solar, PVI GmbH, Intecco i Deling.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa