Obavijesti

News

Komentari 152

Hermetično zatvorena Zambija: Tajnoviti tužitelj, priča bioloških roditelja i 'nacionalni interes'

Hermetično zatvorena Zambija: Tajnoviti tužitelj, priča bioloških roditelja i 'nacionalni interes'

Tijekom istraživanja priče o posvajanju i uhićivanju osmero hrvatskih državljana posjetili smo Zambiju i tamo pokušali saznati što više detalja

VIDEO

U Zambiju sam otputovao sredinom siječnja, dok je niži sud još odlučivao o tome hoće li pustiti hrvatsku osmorku da se brani sa slobode. Vidio sam ih tamo, pred zatvorom, dok su ih prepraćali iz jednog otvorenog dijela u drugi, skriven iza masivnih vrata. Taj prljavi glorificirani kokošinjac nije pogodan za držanje najgorih kriminalaca, a kamoli četiri para koji se, u trenutku pisanja ovoga teksta, šest mjeseci nakon uhićenja na afričkom aerodromu napokon pakiraju i spremaju za povratak kući, zajedno s posvojenom djecom.

Odvjetnik Hrvata u Zambiji: 'Slobodni su. Mogu sa svojom djecom doma u Hrvatsku'
Odvjetnik Hrvata u  Zambiji: 'Slobodni su. Mogu sa svojom djecom doma u Hrvatsku'

Tad još nije bilo govora o Pernaru i pernarima, nije bilo sasvim jasno zbog čega se ljude zadržava iza rešetaka ni zašto hrvatska diplomacija tako jalovo pokušava iskamčiti bolji tretman za njih. Društvene mreže su standardno ispoljavale terabajte mržnje u eter. Pokušao sam, s kolegama i kolegicama iz drugih redakcija, izvući što više konkretnih i argumentiranih informacija o ovom zbunjujućem slučaju, ali zambijski odvjetnici, tužitelji i relevantni sugovornici bili su hermetično zatvoreni.

storyeditor/2023-02-06/zambija11.jpg

Sjećam se, nekako sam se uvalio u ured tužitelja zaduženog za slučaj. Nakon uzaludnog ispitivanja i moljakanja za uvidom u optužnicu, tužitelj je nazvao nekoga i izvijestio ga da su ga posjetili hrvatski novinari i traže dokumentaciju o slučaju. Tad sam bio siguran, a bila je sigurna i fotografkinja, da smo s druge strane linije čuli termin "nacionalni interes". Nakon poklapanja slušalice pitao sam tužitelja što je u ovom slučaju od nacionalnog interesa, ali on me uvjeravao da sam pogrešno čuo. Ispratio nas je i zatražio pitanja mailom, na koji nikad nije odgovorio. Taj isti čovjek će kasnije prihvatiti Pernara kao svjedoka.

Majka oslobođene Hrvatice: Prvi put nakon 6 mjeseci plačem od sreće, a ne od užasa i straha!
Majka oslobođene Hrvatice: Prvi put nakon 6 mjeseci plačem od sreće, a ne od užasa i straha!

Sličan scenarij odvijao se i s obranom. Odvjetnik Kelvin Silwimba je uspješno manevrirao između prostorija suda izbjegavajući pitanja. Ipak, u jednom trenutku sam ga stisnuo između dviju soba, a on mi je neslužbeno rekao da upravo ispituju jamce za Hrvate. Po dvojicu za svakog optuženika. Pokušavaju riješiti "kupus" koji je nastao s isteklim vizama koje se ne mogu obnavljati iz zatvora. Kvaka 22. U sudnicu nismo smjeli s fotoaparatom, a pušenje u dvorištu suda bilo je zabranjeno, doslovno pod prijetnjom puškom.

Hrvatski državljani dolaze na sud u Ndoli

Istovjetan tretman dočekao me i u Imigracijskom centru, gdje mi je čelnik objašnjavao da od njega neću dobiti nikakvu informaciju. Za to vrijeme sa zida nas je gledao njegov uokvireni portret u svečanoj uniformi. Ista situacija i sa šefom policije koji mi je ležerno pokazao vrata čim sam rekao zašto sam tu. Ni službenica za informiranje iz Lusake nije dala ništa, izuzev službenih fraza koje su bile poznate od uhićenja. Za to vrijeme osmorka je i dalje čekala u onom kokošinjcu.

EKSKLUZIVNO Prve snimke oslobođenih Hrvata: Plakali su, jednu su ženu morali nositi
EKSKLUZIVNO Prve snimke oslobođenih Hrvata: Plakali su, jednu su ženu morali nositi

Dobivam neslužbene informacije, često oprečne i teško dokazive. Ne objavljujemo ih, dijelom jer objavom ne želimo ugroziti sigurnost optuženika, dijelom jer zvuče kao znanstvena fantastika. Jednom kad se situacija smiri i ako uspijem doći do čvrstih dokaza, možda ih objavim.

Ipak, frustracije nisu bile uzaludne. Boravak u Zambiji omogućio mi je kontakte koji su me naposljetku spojili s biološkim roditeljima jedne posvojene djevojčice. Nakon niza detaljnih provjera, koje su uključivale uvid u kongoanske dokumente o posvajanju, uvid u rodni list djevojčice, osobne dokumente roditelja, fotografije s djetetom i hrvatskim parom, pismenu i telefonsku komunikaciju, kao i višekratne video pozive, objavili smo njihovo svjedočanstvo. Rezolutno su nam tvrdili da su dijete svojevoljno dali na posvajanje kako bi mu omogućili bolju budućnost, negirajući ikakvu trgovinu ljudima ili novčane transakcije. Htjeli su svjedočiti na zambijskom sudu u korist Hrvata, ali nitko ih nije pozvao. Do danas mi nije jasno zašto. Ostao sam u povremenom kontaktu s njima i izvještavao ih o tijeku slučaja.

Roditelji curice iz Konga koju su posvojili uhićeni Hrvati: 'Nema prevare, želimo joj bolji život'
Roditelji curice iz Konga koju su posvojili uhićeni Hrvati: 'Nema prevare, želimo joj bolji život'

U međuvremenu, svjesni ozbiljnosti situacije i uvjereni da nešto moraju poduzeti, počeli su istupati i članovi obitelji optužene hrvatske osmorke. Objašnjavali su pozadinu i motivaciju parova koji su namjeravali posvojiti djecu, pokušavajući razjasniti da se ne radi o trgovcima ljudima. Za to vrijeme, dok sam s kolegicama i kolegama trčao po Ndoli i povlačio svaki službeni rukav, u Hrvatskoj je bujala iracionalna mržnja, pogonjena najplićim političkim i ideološkim gorivom. U nadolazećim mjesecima, kako se slučaj razvijao i napredovao na višoj sudskoj instanci, cijela priča je na društvenim mrežama počela nalikovati na maliciozni cirkus. Nadajmo se da će se sad situacija smiriti, ako ništa drugo, za dobrobit te djece. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...