Obavijesti

News

Komentari 152

Heroina Bojana (50): 'Opet bih se borila za Hrvatsku da treba'

Heroina Bojana (50): 'Opet bih se borila za Hrvatsku da treba'
2

Bojanu Kaurin su ranili u ruku, a danas se teško nosi s uspomenama i traumama. Kolege su joj uvijek govorili da ide iza, ali Bojana bi im rekla: 'Ako ginete vi, ginem i ja'

VIDEO

Hrvatska mi je dala kruh, domovnicu, dom, ma sve živo. Borila sam se za ovu državu i, kad bi bilo potrebno, bez razmišljanja bih opet učinila isto, priča nam Bojana Kaurin (50), braniteljica koja je u Domovinskom ratu branila našu zemlju na prvoj crti bojišnice željezničke postaje u Sunji.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

02:25

Iako je pravoslavne vjeroispovijesti, kad je rat počeo, navodi da ni sekunde nije dvojila. Otišla je braniti Hrvatsku. Bila je pripadnica brigade Divlji veprovi, u sklopu Gromova, takozvani 82. sunjski bataljun. Kako navodi, odora ju je vukla od malih nogu i znala je da će jednog dana biti vojnikinja ili eventualno policajka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Odlučila sam braniti Hrvatsku jer sam shvaćala da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, a ne obrnuto. Napustila sam tadašnji posao iako su mi nudili i veću plaću te bez dileme otišla u rat - priča nam Bojana.

U Sunji je dobila odoru i naoružanje, a već prvi dan bila je i na noćnoj straži. Sa sjetom u očima prisjetila se kako je na Sunju dnevno padalo više od 3000 granata. Napadi su se ponavljali iz sata u sat, a znalo je proći i nekoliko dana bez pauze od granatiranja. Vojnici su spavali u odorama i čizmama kako bi uvijek bili spremni za obranu od neprijatelja.

- Kad bi krenuli napadi, spuštali bismo se do željezničke stanice Sunja. Neprijatelja i nas dijelili su samo vagoni i pruga. Neprestano su nas zadirkivali i provocirali. Gledali smo kako su četnici tjerali stare bake da hodaju po minskom polju, ali i životinje. Svojim očima sam vidjela razne strahote - prisjeća se danas Bojana.

Ipak, najteži trenutak bio joj je kad joj je suborac i iznimno dobar prijatelj preminuo na rukama. “Sunjska heroina”, kako su je iz milja zvali suborci, u ratu je uvijek oko vrata nosila jedan rezervni metak kako bi si sama mogla presuditi, u slučaju da je neprijatelj zarobi. Ipak, iz ratnih vremena nosi i neke lijepe uspomene. Tamo je proslavila rođendan, a suborci su joj pripremili zabavu i napravili kotlovinu. Glumac Sven Lasta, koji se također borio uz nju, za rođendan joj je naručio zelenu beretku. Bojana i danas često otiđe u Sunju, a unatoč brojnim zlobnim komentarima da je bila četnički špijun među Hrvatima, priznaje da bi i danas ponovno otišla ratovati za Hrvatsku.

U OSTALIM VIDEO VIJESTIMA POGLEDAJTE I:

- Vozač automobilom gazio ljude u Londonu

- Dalić: "Nekim igračima fali malo naboja, moram im vratiti vjeru"

- Drama na moru: Prevrnule se tri jedrilice blizu Brača

- Plenković: Iskoristio sam priliku da pozovem Papu u Hrvatsku

- Ministrica Žalac kao superjunakinja u Šibeniku
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1