Obavijesti

News

Komentari 3

Hibridna tehnologija kao "zeleni" odgovor na zagađenje

Hibridna tehnologija kao "zeleni" odgovor na zagađenje
1

Ekološki način razmišljanja podrazumijeva i racionalizaciju korištenja fosilnih goriva. Jeste li razmišljali o korištenju prijevoznih sredstava na hibridni ili električni pogon?

VIDEO

Za početak definirajmo što podrazumijeva naziv hibridna tehnologija, barem kada govorimo o automobilima. Hibridni automobil je automobil koji za pokretanje koristi dva ili više izvora, umjesto jednog, poput tradicionalnih automobila. Najčešća je kombinacija benzinskog ili dizelskog motora s elektromotorom. U hibridnim vozilima koriste se vodikove gorive ćelije zato što se vodik koristi za stvaranje električne energije, koja se koristi za napajanje električnog motora.

Energetska učinkovitost podrazumijeva veću upotrebu obnovljivih izvora kako bi se smanjilo onečišćenje nastalo korištenjem  fosilnih goriva, a time i emisija štetnih plinova. To se odnosi naracionalno korištenje energije odnosno na što manju potrošnju, čime smanjujemo i svoje mjesečne račune. Jedan od načina za smanjenje upotrebe fosilnih goriva je i korištenje hibridnih automobila. S obzirom na to da svaki mjesec svjedočimo novim poskupljenjima cijene goriva, mnogi traže alternativu kako za svoj novčanik tako i za očuvanje okoliša u kojem živimo. 

Hibridna vozila u Hrvatskoj još uvijek nisu zaživjela kao u zapadnim zemljama. Hibridna tehnologija nije novitet nego se već dugo koristi u podmornicama te željezničkom prijevozu. Hibridna tehnologija u automobilima je postala raširena nakon 1990. godine. Prvo masovno proizvedano hibridno vozilo je Toyota Prius u Japanu koje je pušteno u prodaju 1997. godine. Inače, ovaj model hibrida je i naprodavaniji u svijetu.

Prednosti i mane hibridnih vozila

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao dvije glavne prednosti navode se niska emisija štetnih plinova te ekonomska prednost, odnosno manji računi za gorivo. U ovim vremenima kada cijene goriva neprestano rastu, ekonomska prednost je ono što najviše privlači kupce. Hibridna vozila koriste električnu energiju kod pokretanja vozila, dakle kod malih brzina dok kod velikih brzina koristi unutarnje izgaranje. Njihova potrošnja goriva je i do dva puta manja nego kod klasičnih vozila te omogućavaju uštedu gotovo 50 posto goriva, odnosno potrošnja je negdje oko 4 litre na 100 kilometara. Mnogi se vjerojatnu pitaju koliki je vijek baterije. Većina hibridnih proizvođača automobila daje jamstvo od osam do deset godina, što je poprilično dugo razdoblje. Idealan je za gradsku vožnju, tj. na manjim relacijama, ali ako govorimo o većim udaljenostima onda tu još uvijek imaju prednost automobili s unutarnjim izgaranjem. 

Najveći nedostatak hibrida je visoka cijena, prvenstveno zbog dva motora, ali i visoke cijene same baterije. Ali, ako ćemo gledati na dugoročno onda se isplati uložiti više jer troši manje goriva tako da će se investicija ipak na kraju isplatiti. 

Električni automobili 

Kada se govori o hibridnim automobilima, ne mogu se ne spomenuti električni automobili. Zbog svojih određenih nedostataka još uvijek nisu popularni kao hibridni automobili. Njih pokreće elektromotor, koristeći električnu energiju pohranjenu u akumulatoru ili drugim uređajima za pohranu energije. Njegove prednosti su smanjene emisije stakleničkih plinova odnosno ne ispuštaju štetne tvari u okolinu jer ne koriste nikakve vrste goriva već samo električnu energiju. Elektromotori su učinkovitiji u pretvorbi pohranjene energije u energiju potrebnu za vožnju. Vozila na električnu energiju ne troše energiju dok miruju. Koliko god imao prednosti što se tiče energetske učinkovitosti, toliko ima i nedostataka kada govorimo o njegovoj cijeni koja je visoka zbog cijene akumulatora. Također, ovaj automobil je idealan za manje udaljenosti te još uvijek ne može postići brzinu kao klasični motori.

Vrijeme je da se zapitate koliko ste ekološki osviješteni i koliko brinete o okolišu u kojem živite? Hibridni automobili su svakako budućnost, kada govorimo o "zelenoj" budućnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS