Obavijesti

News

Komentari 138

Hillary: Trump ne plaća porez, Trump: Ta Hillary ništa ne radi

Hillary: Trump ne plaća porez, Trump: Ta Hillary ništa ne radi
8

Demokratska kandidatkinja Hillary Clinton i njezin republikanski suparnik Donald Trump sukobili su se ponajviše oko pitanja ekonomije, vanjske i unutarnje politike...

VIDEO

Demokratska kandidatkinja na američkim predsjedničkim izborima Hillary Clinton i njezin republikanski suparnik Donald Trump sukobili su se u ponedjeljak oko pitanja ekonomije, vanjske i unutarnje politike, u prvoj predizbornoj predsjedničkoj debati tijekom koje su žustro raspravljali i često upadali jedno drugome u riječ.

Nakon što su se rukovali i pozdravili s osmjesima na licu, dvoje kandidata brzo je počelo s napadima, Hillary Clinton je kritizirala Trumpovo plaćanje poreza, a newyorški milijarder je bivšu državnu tajnicu optužio da "samo priča, a ništa ne radi".

Predsjednička debata koja se održava na sveučilištu Hofstra na Long Islandu u državi New York trebala bi trajati sat i pol, a bit će to prva od ukupno tri planirana izravna sučeljavanja.

Dvoje kandidata međusobno se optužilo za prikrivanje istine i pozvalo gledatelje da za detalje pogledaju njihove web stranice. Clinton je Trumpa oslovljavala s "Donald", a on je nju oslovljavao s "tajnica Clinton".

'Bit ću okrivljena za sve'

"Imam osjećaj da ću biti okrivljena za sve", rekla je Clinton, prva žena koja je dobila predsjedničku nominaciju jedne od dviju velikih američkih političkih stranaka. "Zašto ne?", odvratio je na to Trump.

Na početku debate kandidati su iznijeli svoje suprotstavljene vizije razvoja gospodarstva. Clinton je kazala da Trumpov plan ekonomske politike favorizira najbogatije. "I to bi zapravo bila najekstremnija verzija, najveće porezne olakšice za najmanji postotak najbogatijih koje smo ikad imali u ovoj zemlji", rekla je Clinton.

Trump, nekretninski poduzetnik i bivša zvijezda reality televizije koja nikad nije obnašala neku izabranu političku dužnost, kritizirao je Clinton zbog njezine trgovinske politike, i rekao da bi ona odobrila kontroverzni trgovinski sporazum s azijskim zemljama iako se kao kandidat tome sporazumu protivi. "Bili ste u potpunosti za taj sporazum, a onda ste čuli što ja govorim, kako je sporazum loš, pa ste rekli 'Pa, ja ne mogu s time pobijediti u debati', a znate da kad biste pobijedili, odobrili biste taj sporazum", rekao je Trump.

Republican U.S. presidential nominee Donald Trump and Democratic U.S. presidential nominee Hillary Clinton discuss a point during their first presidential debate at Hofstra University in Hempstead

Clinton je odbacila kritike. "Dakle, Donalde, znam da živite u vlastitoj stvarnosti, ali to nisu činjenice", rekla je Clinton.

Debatu gledalo rekordnih 80 milijuna ljudi

Clinton (68) je bila odjevena u crveno odijelo, dok je Trump (70) nosio tamno odijelo i plavu kravatu. Moderator Lester Holt jedva je uspijevao obuzdavati kandidate, dok se tema rasprave neočekivano prebacivala s trgovinske politike na borbu protiv Islamske države.

Prva predsjednička debata izazvala je golemo zanimanje američke i svjetske javnosti. Izjednačena utrka za Bijelu kuću, te nepredvidljivi sukobi stilova dvoje rivala koji se dobro poznaju stvorili su veliki interes za potencijalno ključnu debatu za izbore koji se održavaju za šest tjedana, 8. studenoga.

Broj gledatelja mogao bi nadići rekord predsjedničkih debata od 80 milijuna koliko ih je 1980. gledalo raspravu između demokratskog predsjednika Jimmyja Cartera, te republikanskog kandidata Ronalda Reagana. Očekuje se da će večerašnju debatu gledati najmanje 90 milijuna ljudi, piše AFP.

I Clinton i Trump, za koje ankete pokazuju da su najnepopularniji kandidati za Bijelu kuću u povijesti, nadaju se iskoristiti debatu kako bi privukli glasove neodlučnih birača, te ispravili nedostatke iz svojih dosadašnjih kampanja.

Ankete: Hillary u prednosti

Anketa Reutersa i Ipsos pulsa objavljena uoči prve debate pokazala je da Clinton vodi ispred Trumpa na tradicionalnom bojištu američkih predsjedničkih kandidata na Floridi, čime je ojačala svoju poziciju u utrci za Bijelu kuću.

Democratic U.S. presidential nominee Hillary Clinton waves after the first presidential debate against Republican U.S. presidential nominee Donald Trump at Hofstra University in Hempstead

Kad bi se izbori održali u ponedjeljak, Clinton bi osvojila 259 elektorskih glasova, sa šansom od 88 posto za osvajanje njih 270, čime bi osigurala pobjedu, stoji u anketi. Trump bi prema anketi osvojio 191 elektorski glas.

Anketa svakog tjedna ispituje stavove 15 tisuća Amerikanaca, procjenjuje rezultate po državama koji određuju elektorske glasove.

Taj rezultat predstavlja prvi napredak u anketama za Clinton u nekoliko tjedana. Prošli rezultati, objavljeni 16. rujna, dali su joj šansu od 61 posto za pobjedu, s 14 elektorskih glasova prednosti.

Za Trumpa (70) je prva debata bila prilika da pokaže kako se može kontrolirati, dok je za Clinton (68), prema mišljenju analitičara, sučeljavanje bilo prilika da uvjeri birače da joj se može vjerovati. Preostaje da se vidi kako su birači ocijenili njihov nastup.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 138
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori