Obavijesti

News

Komentari 6

HLK je pozvao Vladu da žurno riješi problem liječničkih plaća

HLK je pozvao Vladu da žurno riješi problem liječničkih plaća
1

U HLK su ocijenili da je manjak liječnika i drugog zdravstvenog osoblja dosegnuo zabrinjavajuću razinu koja utječe na adekvatnu, pravodobnu i učinkovitu zdravstvenu zaštitu građana

VIDEO

Iz Hrvatske liječničke komore (HLK) pozvali su u četvrtak Vladu na žurno rješavanje problema definiranja liječničkih plaća donošenjem Zakona o plaćama liječnika ili strukovnoga kolektivnog ugovora budući da liječnici godinama s njom ne mogu sudjelovati u izravnim pregovorima o radnim uvjetima.

Liječnici, koji su nositelji zdravstvenog sustava, još ne sudjeluju u kolektivnom pregovaranju jer je zakon odredio da Hrvatski liječnički sindikat nije reprezentativan te zato ne može sudjelovati u sindikalnim pregovorima, podsjetili su iz HLK.

Upozorili su i da je stanje s kadrovima u zdravstvu svakim danom sve teže, a odbijanje povećanja plaća od četiri posto nakon sindikalnih pregovora pokazalo je kako Vlada ne prepoznaje dubinu problema u zdravstvenom sustavu.

"Uporno odbijanje hrvatskih vlada da se liječnicima omogući strukovni kolektivni ugovor za liječnike je degradirajuće, a posebno je demotivirajuće za ostanak liječnika u Hrvatskoj", smatraju u Hrvatskoj liječničkoj komori.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vladi su predložili donošenje posebnog zakona o plaćama liječnika koji će, po uzoru na Zakon o plaćama sudaca, osnovnu plaću liječnika specijalista propisati na razini plaće županijskog suca.

"Kroz taj zakon bi se mogle definirati sve specifičnosti liječničke djelatnosti", napomenuli su i dodali da će snažno zagovaranje zakona o plaćama liječnika biti prioritet te komore sljedećih mjeseci.

U HLK su ocijenili da je manjak liječnika i drugog zdravstvenog osoblja dosegnuo zabrinjavajuću razinu koja utječe na adekvatnu, pravodobnu i učinkovitu zdravstvenu zaštitu građana.

Pozvali su Vladu da u dijalogu s predstavnicima liječničke struke žurno prionu rješavanju problema liječništva, pri čemu je najvažnije što prije donijeti posebni zakon o plaćama liječnika ili strukovni kolektivni ugovor. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina